Adolf Hitlerille väitetysti kuulunut rannekello huutokaupattiin yli miljoonalla dollarilla

Kellon myynti on herättänyt arvostelua juutalaisyhteisön keskuudessa.

Adolf Hitler Pariisissa vuonna 1940.

30.7. 9:27

Natsidiktaattori Adolf Hitlerille väitetysti kuulunut rannekello on huutokaupattu 1,1 miljoonalla dollarilla Yhdysvalloissa. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Nimettömälle ostajalle huutokaupattuun rannekelloon on kaiverrettu hakaristi ja nimikirjaimet ”AH”.

Se annettiin mahdollisesti Hitlerille syntymäpäivälahjaksi vuonna 1933. Ranskalaiset sotilaat veivät kellon diktaattorin vuoristoasunnosta vuonna 1945, minkä jälkeen se on vaihtanut omistajaa usean kerran.

Kuvia 1,1 miljoonalla dollarilla huutokaupatusta kellosta, jonka väitetään kuuluneen Adolf Hitlerille.

Hakaristin ympärille kaiverretut päivämäärät merkkaavat Hitlerin syntymäpäivää, hänen nousuaan Saksan liittokansleriksi ja natsipuolueen vaalivoittoa.

Rannekello on Huberin valmistama.

Juutalaiset johtohahmot ovat kritisoineet huutokauppaajaa, joka myy samassa tilaisuudessa myös Hitlerin puolisolle Eva Braunille kuuluneen mekon, johtavien natsien allekirjoitettuja valokuvia sekä Daavidin tähteä kantavan käsivarsinauhan, jollaisia juutalaiset pakotettiin käyttämään Hitlerin Saksassa.

Saksa murhasi järjestelmällisesti yli kuusi miljoonaa juutalaista Hitlerin johdolla vuosina 1941–1944.

Euroopan juutalaisyhdistyksen puheenjohtaja, rabbi Menachem Margolin sanoi Hitlerin rannekellon myynnin ”tukevan heitä, jotka idealisoivat natsipuolueen edustamia ideoita”.

Aiemminkin natseihin liittyviä muistoesineitä myynyt huutokauppaaja Alexander Historical Auctions sanoo ainoastaan säilövänsä historiaa. Sen mukaan suurin osa myydyistä natsimuistoesineistä päätyy yksityisiin kokoelmiin tai lahjoitetaan holokaustia käsitteleviin museoihin.

”Niin hyvä kuin paha historia on säilytettävä”, sanoo huutokauppaajan varatoimitusjohtaja Mindy Greenstein.

Huutokauppaajan mukaan se ei voi todistaa, että Hitler käytti kelloa koskaan. Itsenäisen asiantuntijan mukaan se on kuitenkin hyvin todennäköistä. Alkuperäinen hintapyyntö kellosta oli 2–4 miljoonaa dollaria.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat