Iran pidätti Ruotsin kansalaisen, syyttää vakoilusta

Ruotsi sanoi viimeksi toukokuussa Iranin pidättäneen Ruotsin kansalaisen. Iranin on epäilty pyrkivän saamaan länsimaalaisten pidätyksillä diplomaattisia voittoja.

Vanginvartijoita Teheranissa sijaitsevassa vankilassa vuonna 2006. Kuva ei liity juttuun.

30.7. 14:38

Iran on pidättänyt Ruotsin kansalaisen ja syyttää tätä vakoilusta, kertoo Iranin valtiollinen uutistoimisto IRNA uutistoimisto Reutersin mukaan.

Tiedotteessa ei kerrottu pidätetyn nimeä eikä sitä, onko kyseessä sama ihminen kuin toukokuussa pidätetty ruotsalainen. Toukokuussa Ruotsi sanoi Iranin pidättäneen kansalaisensa vakoilusta, mitä Iran ei raportoinut.

Ruotsin ulkoministeriö ei kommentoinut nyt pidätetyn ruotsalaisen tapausta. Iranin tiedusteluministeriö ei jakanut tapauksen yksityiskohtia, kuten milloin ja missä ihminen pidätettiin.

”Epäilty oli ollut valvonnan alaisena hänen edellisten Iranin matkojensa aikana hänen epäilyttävän toiminnan ja yhteyksiensä vuoksi sekä koska hän vieraili kaupungeissa, jotka eivät olleet minkäänlaisia turistikohteita”, uutistoimisto Fars siteerasi ministeriön tiedotetta Reutersin mukaan.

Epäilty oli matkustanut aiemmin Israelin miehittämille palestiinalaisten alueille.

Suhteet Iranin ja Ruotsin välillä ovat hyvin kireät.

Ennen kuin Ruotsi tiedotti Iranin pidättäneen Ruotsin kansalaisen, Ruotsi oli pidättänyt iranilaisen, jota se syyttää sotarikoksista sekä vankien teloituksesta ja kidutuksesta 1980-luvulla. Iran tuomitsi pidätyksen ja kutsui sitä poliittisesti motivoituneeksi.

Iran on pidättänyt myös muiden maiden kansalaisia viime aikoina. Jotkin aktivisti­järjestöt uskovat Iranin pyrkivän saamaan diplomaattisia voittoja pidätyksillä painostamalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat