Brittilehti: Prinssi Charlesin hyvän­tekeväisyys­järjestö otti vastaan miljoonan punnan lahjoituksen Osama bin Ladenin perheeltä, neuvonantajat olivat pyytäneet prinssiä palauttamaan rahat

The Sunday Timesin tietojen mukaan Britannian kruununperijän prinssi Charlesin hyväntekeväisyys­järjestö sai vuonna 2013 miljoonan punnan lahjoituksen Osama bin Ladenin perheeltä. Prinssin hyväntekeväisyys­järjestöt ovat herättäneet skandaaleja aiemminkin.

Walesin prinssi Charles kuvattuna heinäkuussa 2022.

31.7. 18:36

Britannian prinssi Charlesin hyväntekeväisyysjärjestö Prince of Wales Charitable Fund (PWCF) on brittilehti The Sunday Timesin tietojen mukaan ottanut vastaan miljoonan punnan suuruisen lahjoituksen Osama bin Ladenin perheeltä. Lahjoituksen tekivät Bakr ja Shafiq bin Laden, jotka ovat Osama bin Ladenin velipuolia.

Lehden mukaan prinssi Charlesilla ja Bakr bin Ladenilla oli yksityistapaaminen lokakuussa vuonna 2013, eli kaksi vuotta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat terroristijärjestö al-Qaidan perustajan ja johtajan Osama bin Ladenin.

The Sunday Times haastatteli useita nimettömänä pysytteleviä prinssin neuvonantajia sekä PWCF:n lähteitä, jotka kertovat, että useat prinssin neuvonantajat pyysivät Charlesia palauttamaan lahjoituksen. He pelkäsivät, että jos asia tulisi julki, siitä koituisi merkittävää mainehaittaa.

Eräs lähteistä sanoi, että mikäli tieto lahjoituksesta vuotaisi medialle, se aiheuttaisi valtakunnallisen skandaalin. Hän oli kertomansa mukaan sanonut prinssille, ettei kellekään seuraisi mitään hyvää siitä, mikäli paljastuisi prinssin ottaneen vastaan rahaa suuresta terroristi­hyökkäyksestä vastuussa olevan rikollisen perheeltä.

Perheyhteydestään huolimatta Bakr tai Shafiq bin Ladenilla ei ole todettu olevan siteitä terrorismiin tai sen rahoittamiseen.

Prinssi Charlesin kerrotaan vastanneen neuvonantajiensa kritiikkiin sanomalla, että lahjoituksen palauttaminen olisi kiusallista ja veljekset saattaisivat epäillä sen syitä.

PWFC:n puheenjohtaja Sir Ian Cheshire väittää The Sunday Timesille, että yhdistyksen kaikki viisi edunvalvojaa hyväksyivät bin Ladenien lahjoituksen yksimielisesti. Eräs lähteistä kieltää asian väittäen, että ainakin yksi edunvalvoja oli lahjoituksen hyväksymistä vastaan.

PWCF:n bin Ladeneilta saamasta lahjoituksesta ei ole aiemmin kerrottu julkisuudessa, eikä se näy missään julkisissa asiakirjoissa. Hyväntekeväisyys­järjestöjä ei velvoiteta kertomaan julkisesti lahjoittajistaan.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun prinssi Charlesin hyväntekeväisyys­järjestö joutuu kyseenalaisen huomion kohteeksi julkisuudessa.

Tämänhetkisten tietojen valossa prinssin tai tämän hyväntekeväisyys­järjestöjen toiminta ei ole osoittautunut laittomaksi, mutta skandaalien myötä kruununperijän harkintakyky ja hänen hyvätekeväisyys­järjestönsä hallinnon toimivuus on joutunut kyseenalaiseksi.

Viime helmikuussa Britannian poliisi aloitti tutkinnan prinssin toisesta hyväntekeväisyys­järjestöstä. Kyse oli tapauksesta, jossa saudiliikemiehelle oli lupailtu järjestää kuninkaallinen tunnustus ja mahdollisesti Britannian kansalaisuus vastineena lahjoituksista järjestölle.

Lue lisää: Britanniassa poliisi aloitti tutkinnan prinssi Charlesin hyväntekeväisyys­järjestön toimista

Kuukausi sitten The Sunday Times puolestaan paljasti, että prinssi Charlesin PWCF-järjestö on saanut yhteensä kolmen miljoonan punnan lahjoituksen Qatarin entiseltä pääministeriltä Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thanilta.

Qatar on tunnettu lukuisista ihmisoikeusloukkauksistaan.

Prinssi Charles otti lehden mukaan rahan vastaan henkilökohtaisesti käteisellä kolmessa erässä vuosina 2011–2015. The Sunday Timesin tietojen mukaan ainakin yksi kolmesta maksuista tapahtui 500 euron seteleillä, joiden tuotanto on lopetettu vuonna 2014, koska seteleitä epäiltiin käytettävän rikollistoiminnassa.

Britannian hyväntekeväisyys­järjestöjä valvova komissio kertoi brittilehti The Guardianin mukaan aiemmin heinäkuussa, ettei aio tutkia tarkemmin kolmen miljoonan punnan suuruista lahjoitusta asian tullessa julkisuuteen. Komission tiedottaja kertoi, että komissio on saanut järjestöltä riittävästi takeita toimien laillisuudesta eikä se ole huolissaan prinssin hyväntekeväisyys­järjestön hallinnosta.

The Sunday Times uskoo, että komissio tulee saamaan lisäpyyntöjä uusien toimien alulle panemisesta bin Laden -paljastusten myötä. Komissiolla on mahdollisuus vaatia järjestön hallinnon vaihtoa tai koko järjestön purkamista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat