Filippiinien entinen presidentti Fidel Ramos on kuollut

Ramos oli vallassa vuosina 1992–1998. Surunvalitteluissaan Euroopan unionin Filippiinien lähetystö kutsui Ramosta ”demokratian pilariksi”.

Fidel Ramos Hongkongissa vuonna 2016.

31.7. 13:51

Filippiinien entinen presidentti Fidel Ramos on kuollut 94-vuotiaana, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Ramos nousi presidentiksi vuonna 1991. Hänen vuoteen 1998 kestänyt valtakautensa oli arvostettu. EU:n Filippiinien lähetystö kutsui Ramosta ”demokratian pilariksi” surunvalitteluissaan.

Ramos muun muassa uudisti Filippiinien talouden, rikkoen kartelleja ja ratkaisten maan syvän energiakriisin. Hän myös solmi rauhansopimuksia maan sisäisten aseellisten kapinallisryhmien kanssa.

Ramos tunnettiin muun muassa lempinimellä ”Steady Eddie” hänen hallintonsa vakauden vuoksi.

Ennen presidenttikauttaan Ramos toimi sotilaallisissa tehtävissä, muun muassa diktaattori Ferdinand Marcosin hallinnon poliisipäällikkönä. Hän myös taisteli muun muassa Korean ja Vietnamin sodissa.

Ramos nousi suureen kansallissankarin rooliin hylättyään epäsuositun diktaattorin ja liityttyään kapinallisten joukkoon vuoden 1986 kansannousussa, joka syrjäytti Marcosin.

Kansannousun jälkeen Ramos palveli uudessa hallinnossa muun muassa armeijan esikuntapäällikkönä ja puolustusministerinä ennen nousuaan presidentiksi.

Ramos oli Filippiinien toiseksi viimeisimmän presidentin Rodrigo Duterten tukija tämän presidentti­kampanjassa vuonna 2016 ja aikaisessa hallinnossa.

Myöhemmin Ramos menetti uskonsa Duterteen, sillä tämä muun muassa heikensi liittolaisuus­suhteita Yhdysvaltoihin ja aloitti kiistanalaisen huumeidenvastaisen kampanjan, jossa tapettiin tuhansia.

Nyt Filippiinien presidenttinä toimii aikoinaan syrjäytetyn diktaattori Marcosin poika, Ferdinand Marcos Jr.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat