Tallinnan edustalla uponnut suomalainen huvijahti vuotaa polttoainetta Itämereen

Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka paljon polttoainetta mereen on vuotanut. Viranomaisten mukaan pilaantumisalue on saatu pääosin hallintaan.

Viron poliisi- ja rajavartioviranomaisten helikopterista sunnuntaiaamuna kello 7 otetuista kuvista näkyy uponneen huviveneen jälkeensä jättämä polttoainelautta.

31.7. 16:52 | Päivitetty 31.7. 16:53

SUOMALAINEN huvivene syttyi tuleen ja upposi Kakumäen huvivenesataman edessä Tallinnan edustalla lauantaina alkuillasta. Nyt se vuotaa polttoainetta Itämereen, tiedottaa Viron poliisi- ja rajavartio­viranomainen (PPA).

Viron viranomaiset ovat ryhtyneet toimiin, jotta polttoaineen ympäristöhaitat saataisiin minimoitua. Sääolosuhteiden ja voimakkaiden aaltojen vuoksi alueelle pystyttiin vasta sunnuntai­aamuna asettamaan puomeja, joiden on tarkoitus rajoittaa pilaantumis­aluetta.

”Pilaantumisalue on nyt pääosin hallinnassa. Saastekerros on niin ohut, että sitä ei voida puhdistaa, mutta saastumisen­torjuntapuomit estävät sen leviämisen”, kertoo PPA:n toimintapäällikkö Tago Trei sunnuntai-iltapäivänä lähetetyssä tiedotteessa.

Alustavien tietojen mukaan aluksessa oli onnettomuushetkellä 12 tonnia polttoainetta, josta osa paloi tulipalossa ja osa jäi aluksen säiliöön. Toistaiseksi ei tiedetä, kuinka paljon polttoainetta on vuotanut mereen.

Trein mukaan on mahdollista, että ohut saastekerros haihtuu itsestään. PPA:n alus jää kuitenkin edelleen tapahtumapaikalle hillitsemään ja valvomaan tilannetta.

PPA:n mukaan alus ilmoitti teknisestä viasta hieman ennen neljää lauantaina. Hieman ilmoituksen jälkeen veneessä syttyi tulipalo, josta levisi ilmaan sankkaa mustaa savua. Postimees-lehden tietojen mukaan sammutustyötä vaikeutti veneessä oleva polttoaine. Palon syttymissyy ei ole tiedossa.

Hooligan-aluksessa oli tulipalon aikaan kymmenen ihmistä, jotka saatiin evakuoitua nopeasti pelastusveneeseen. Ohi kulkenut alus noukki pelastusveneen reunoilla istuneet ihmiset kyytiinsä, eikä kukaan heistä PPA:n mukaan loukkaantunut.

”Suuri kiitos läheisen purjeveneen miehistölle, joka ensimmäisenä huolehti evakuoidusta pelastuslautasta. Haluamme myös kiittää Tallinnan vapaaehtoista meripelastus­ryhmää, joka reagoi nopeasti ja ​​kuljetti ihmiset Kakumäen satamaan ja auttoi heitä”, Trei sanoo.

Laivaliikennettä ja laivoja seuraavan Marine Traffic -palvelun mukaan alus on 27 metriä pitkä huvijahti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat