Palkittu luonnonsuojelija ja puistonvartija ammuttiin kuoliaaksi kotinsa edessä Etelä-Afrikassa – Surma tuo esiin sala­metsästyksen vastustamisen vaarat

Anton Mzimba oli voittanut useita palkintoja yli kaksi vuosikymmentä jatkuneesta työstään. Hän oli myös mukana tuoreessa dokumenttielokuvassa, joka kuvasi hänen yrityksiään taistella sarvikuonojen salametsästystä vastaan Etelä-Afrikassa.

Sarvikuonoja Etelä-Afrikassa Buffalo Dream Ranch -suojelualueella syyskuussa vuonna 2021.

31.7. 18:41

Eteläafrikkalaisen puistonvartijan surma nostaa esiin vaarat, joita luonnonsuojelijat kohtaavat yrittäessään taistella maassa tapahtuvaa villieläinten salametsästystä vastaan.

Maan viranomaiset kertoivat torstaina, että paikallinen puistonvartija ammuttiin ja hänen vaimoaan haavoitettiin vakavasti aiemmin samalla viikolla.

Anton Mzimba, 42, oli pääpuistonvartija yksityisessä Timbavatin villieläinpuistossa Krugerin kansallispuiston liepeillä Etelä-Afrikan koillisosassa. Hänet ammuttiin kuoliaaksi kotinsa ulkopuolella tiistaina, kertoo maan ympäristöministeriö.

Puisto julisti menettäneensä ”sarvikuonosoturin, villieläinten suojelijan, todellisen legendan”.

Poliisin mukaan teon motiivi on vielä tuntematon. Britannialainen luonnonsuojeluryhmä Helping Rhinos sanoo kuitenkin, että Mzimba oli viime aikoina saanut tappouhkauksia.

Etelä-Afrikassa elää lähes 80 prosentille maailman sarvikuonoista. Samalla se on unelmakohde sarvikuonojen salametsästykselle.

Metsästystä vauhdittaa kysyntä Aasian suunnalta, missä niiden sarvia käytetään perinteisessä itämaisessa lääketieteessä sarvien oletetun parantavan vaikutuksen vuoksi. Sarvet kuitenkin koostuvat keratiinista eli samasta aineesta kuin ihmisten kynnetkin.

Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n mukaan sarvikuonojen suurimmat uhat ovat salametsästys ja elinalueiden katoaminen. Osa sarvikuonojen alalajeista on jo kuollut sukupuuttoon.

Poliisi on kertonut, että kolme aseistettua miestä lähestyi puistonvartijan kotia asuinalueella lähellä Bushbuckridgen kaupunkia tiistai-iltana. Miehet olivat pyytäneet vettä ja väittäneet autonsa rikkoontuneen. Sitten he ampuivat Mzimbaa useita kertoja ennen kuin alkoivat tulittaa hänen kirkuvaa vaimoaan kohti.

Pariskunta vietiin sairaalaan, jossa Mzimba kuoli. Hänen vaimonsa tilasta ei ole tietoa.

Poliisi kertoi aloittaneensa kolmen epäillyn etsinnän.

Mzimba oli voittanut useita palkintoja yli kaksi vuosikymmentä jatkuneesta työstään. Hän oli myös mukana tuoreessa dokumenttielokuvassa, joka kuvasi hänen yrityksiään taistella sarvikuonojen salametsästystä vastaan Etelä-Afrikassa.

Hänen kuolemansa johti lukuisiin surunvalitteluihin aina Britannian kuninkaallisia myöten.

”Olen syvästi surullinen kuultuani Anton Mzimban, jonka kanssa puhuin marraskuussa, kuolemasta”, prinssi William kirjoitti Twitterissä.

”Antonin tapaan asialleen omistautuneet ja rohkeat puistonvartijat ovat keskeisiä Afrikan upean luonnon suojelemisessa”, hän jatkoi.

Prinssi William vaati, että syylliset on saatava nopeasti oikeuteen.

Etelä-Afrikan hallitus sanoo, että Mzimban kohtalo nostaa esiin vaarat, joita puistonvartijat joutuvat kohtaamaan päivittäin puolustaessaan maan luontoa. Ympäristöministeri Barbara Creecyn mukaan sarvikuonojen salametsästäjät ovat siirtyneet yhä enemmän kuuluisasta Krugerin kansallispuistosta yksityisille suojelualueille.

Yli 450 sarvikuonoa salametsästettiin Etelä-Afrikassa vuonna 2021 maan virallisten tilastojen mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat