Viljasiilot romahtivat Beirutin satamassa, alue täyttyi tummasta savusta – Sortumisten pelätään jatkuvan

Sosiaalisessa mediassa jaetuissa videoissa näkyy siilojen romahdus ja sitä seuraava savupilvi. Sortumisten pelätään jatkuvan hetkellä minä hyvänsä.

Pölyä nousi viljasiiloilta Beirutissa sunnuntaina.

31.7. 17:49 | Päivitetty 1.8. 11:25

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa sortui viljasiiloja sunnuntai-iltapäivänä, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin silminnäkijä­havaintojen mukaan romahdusta seurasi valtava pölyn ja savun sekainen pilvi, joka peitti alueen.

Twitterissä jaetuissa videoissa näkyy siilojen romahdus ja sitä seuraava savupilvi.

Sortumisten pelätään jatkuvan hetkellä minä hyvänsä, Libanonin liikenneministeri Ali Hamie kertoo.

Toistaiseksi yhtään kuolemaa tai loukkaantumista ei ole raportoitu siilojen sortumisen vuoksi.

Kyseessä on sama satama, jossa tapahtui kaksi vuotta sitten tuhoisa kemikaali­räjähdys. Räjähdyksessä kuoli tuolloin yli 200 ihmistä, 6 000 loukkaantui ja sadat tuhannet menettivät kotinsa.

Vuoden 2020 räjähdyksen syy oli satama-alueella vuodesta 2013 säilössä ollut 2 750 tonnia ammonium­nitraattia. Libanonin hallinto sai räjähdyksestä syyt niskoilleen, sillä he ja Beirutin sataman viranomaiset tiesivät, että varastossa voi räjähtää milloin tahansa, mutta eivät tehneet asialle mitään.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Libanonin hallitus oli määrännyt räjähdyksessä pahoin vaurioituneet siilot purettavaksi turvallisuussyistä jo tämän vuoden huhtikuussa. Hanke kuitenkin keskeytettiin. Vastustajien mukaan siilojen rauniot tulisi säilyttää muistopaikkana kahden vuoden takaiselle räjähdykselle.

Viljasiilojen raunioissa on nähty kahden viikon ajan tulipaloja.

Libanonin virkaa tekevä pääministeri Najib Mikati varoitti jo keskiviikkona, että siilot saattaisivat sortua, ja kehotti sataman työntekijöitä ja muita ihmisiä välttämään aluetta.

Mikatin mukaan siilojen rauniossa on edelleen tuhansia tonneja vehnää ja maissia.

Pilaantuva ruoka yhdistettynä korkeisiin lämpötiloihin on syynä siilojen viimeaikaisiin tulipaloihin. Paikallisten viranomaisten mukaan tulipalojen sammuttaminen olisi ollut vaikeaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat