Kaliforniassa leviää osavaltion vuoden pahin maastopalo, joka on aiheuttanut valtavan tuli­myrsky­pilven – Yli 2 000 ihmistä evakuoitu

McKinney-palo on luonut lähes 12 kilometrin korkeuteen ulottuvan pyrocumulonimbus-ukkospilven, jota Nasa on kutsunut ”pilvien tulta syökseväksi lohikäärmeeksi”.

1.8. 11:29 | Päivitetty 1.8. 19:14

Tuhannet ihmiset ovat paenneet nopeasti leviävää maastopaloa Kalifornian osavaltiossa Yhdysvalloissa. McKinneyksi nimetystä maastopalosta Kalifornian pohjoisosissa tuli sunnuntaina osavaltion toistaiseksi suurin maastopalo tänä vuonna. Palo oli maanantaina levinnyt jo 206 neliökilometrin kokoiselle alueelle.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters sekä sanomalehti The New York Times (NYT).

Klamathin metsäalueella perjantaista asti riehunut McKinney on levinnyt voimakkaasti tuulen ja ukkosmyrskyjen mukana ja lähestyy nyt Yrekan kaupunkia. Maanantai­aamuna palon hallintaprosentti oli paikallisten viranomaisten mukaan nolla.

Yhdysvaltojen metsätalousviraston palomies karsi puiden oksia sunnuntaina.

Palo on luonut alueelle lähes 12 kilometrin korkeuteen ulottuvan pyrocumulonimbus-ukkospilven, joka pahentaa olosuhteita entisestään, NYT kertoo.

Pyrocumulonimbus syntyy, kun savu ja palavasta maapohjasta irtoava kosteus nousevat ylös ilmakehään. Kun kosteus tiivistyy savuhiukkasten ympärille, syntyy korkea kumpupilvi. Tavallisten myrskypilvien tapaan pyrocumulonimbukset aiheuttavat kovia tuulia ja salamoita, mutta toisin kuin ukkospilvet yleensä, ne saavat aikaan vain vähäisiä sateita.

Toisin sanoen pyrocumulonimbus käytännössä yhdistää tulen ja savun raivoisaan ukkosmyrskyyn. Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruus­hallinto­virasto Nasa onkin kutsunut sitä ”pilvien tulta syökseväksi lohikäärmeeksi”.

Lue lisää: Kaliforniassa maastopalo levisi alle vuorokaudessa laajalle alueelle, useille alueille evakuointimääräys

Uutistoimisto AFP:n mukaan McKinneyn takia oli maanantaihin mennessä evakuoitu mennessä yli 2 000 ihmistä, ja ainakin sadat valmistautuvat pakenemaan. Ainakin kaksi ihmistä on kuollut. Palo on tuhonnut koteja ja kriittistä infrastruktuuria.

Viranomaiset ovat evakuoineet myös kymmeniä patikoijia kuuluisalta Pacific Crest Trail -vaellusreitiltä, joka kulkee Yhdysvaltain länsirannikkoa pitkin Meksikon rajalta aina Kanadan rajalle saakka.

Oak Fire -maastopalon sammutustöitä heinäkuun lopussa.

Kuumuus ja kuivuus ovat koetelleet Kaliforniaa jo yli kaksi vuosikymmentä. Viime vuosina ilmastokriisin lisäämät ääriolosuhteet ovat altistaneet osavaltiota yhä pahemmille maastopaloille. Vuodet 2020 ja 2021 olivat palaneen maapinta-alan perusteella mittaushistorian synkimmät.

McKinney on jo toinen valtava maastopalo Kaliforniassa tänä kesänä. Heinäkuun puolivälin tienoilla sai alkunsa Oak fire -nimellä tunnettu maastopalo, joka sai tuhannet pakenemaan ja uhkasi kuuluisaa Yosemiten kansallispuistoa. Palo oli Reutersin mukaan sunnuntaina 64-prosenttisesti hallinnassa.

Maastopalokauden arvioidaan jatkuvan Kaliforniassa vielä kuukausia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat