Republikaani Josh Hawley aikoo äänestää senaatissa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan

Republikaanisenaattori Josh Hawley aikoo äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Nato-jäsenyyden käsittely on senaatin asialistalla maanantaina Yhdysvaltain aikaa.

Republikaanisenaattori Josh Hawley kirjoittaa The National Interest -lehdessä, ettei hän halua Yhdysvaltojen sitoutuvan puolustamaan kahta Natoon pyrkivää Pohjoismaata. Hawley kuvattuna Washingtonissa maaliskuussa.

1.8. 19:18

Missourin osavaltiota Yhdysvaltain senaatissa edustava republikaanisenaattori Josh Hawley on ilmoittanut aikovansa äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

Hawley kirjoittaa konservatiivisessa, ulkosuhteisiin erikoistuneessa The National Interest -aikakauslehdessä, ettei hän halua Yhdysvaltojen sitoutuvan puolustamaan kahta Natoon pyrkivää Pohjoismaata.

Hawleyn mukaan Yhdysvaltojen suurin ulkoinen vastustaja on Kiina.

”Yhdysvaltojen turvallisuussitoumusten laajentaminen Euroopassa vain pahentaisi ongelmaa ja lisäisi Yhdysvaltojen turvattomuutta”, hän kirjoitti.

Eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi Hawleyn mielestä käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittely on senaatin asialistalla maanantaina Yhdysvaltain aikaa.

HS kertoi viime viikolla, että myös Kentuckyn republikaanisenaattori Rand Paul yrittää mediatietojen mukaan viivyttää Suomen Nato-jäsenyyden pikaista ratifiointia.

Senaatin republikaanijohtaja Mitch McConnell on sanonut, että asia pitäisi saada käsiteltyä ennen 5. elokuuta alkavaa istuntotaukoa.

Prosessi onkin edennyt Yhdysvalloissa tähän mennessä poikkeuksellisen nopeasti ja saanut tukea sekä republikaani- että demokraattipuolueista.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien hyväksyntään tarvitaan kahden kolmasosan enemmistö. Tähän riittää 67 senaattorin tuki, minkä odotetaan ylittyvän selvästi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat