YK:n pääsihteeri Guterres varoitti ydinsodan uhasta

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken nimitti Iranin ydinsopimukseen palaamista ”parhaaksi vaihtoehdoksi”.

Antonio Guterres puhui tiedotusvälineille ennen NPT-kokouksen alkua New Yorkissa maanantaina.

1.8. 21:57

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti maanantaina koko maailmaa ydinsodan uhasta. Guterres puhui ydinsulkusopimuksen eli NPT-sopimuksen uusimiskokouksessa YK:n päämajassa New Yorkissa.

Guterres sanoi, että pelkkä väärinkäsitys voi laukaista ydintuhon. Pääsihteerin mukaan maailmalla on edessään ”ydinuhka, jollaista ei ole nähty sitten kylmän sodan kuumimpien aikojen”.

Guterres viittasi Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan sekä jännitteisiin Korean niemimaalla ja Lähi-idässä.

“Tänään ihmiskunta on vain yhden väärinkäsityksen ja yhden virhearvion päässä ydintuhosta”, Guterres sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan edustajat puolestaan vaativat Venäjää lopettamaan ”vaarallisen ydinpelottelun ja käytöksen”.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puolestaan vakuutti, että paluu takaisin vuoden 2015 ydinsopimukseen Iranin kanssa on “paras vaihtoehto Yhdysvalloille, Iranille ja maailmalle”. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvallat solmi Iranin epäiltyä ydinaseohjelmaa koskevan sopimuksen presidentti Barack Obaman kaudella. Obaman seuraaja Donald Trump sanoi sopimuksen irti.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi aiemmin Washingtonissa, että hän on valmis hahmottelemaan uuden aserajoitussopimuksen Venäjän kanssa. Biden vaati Moskovaa “todistamaan kykynsä neuvotella hyvässä tahdossa” aserajoituksista.

Vuonna 1968 solmittu ydinsulkusopimus pyrkii estämään ydinaseiden leviämisen uusiin maihin. Sopimuksen mukaan ydinase voi olla vain Venäjällä, Yhdysvalloilla, Iso-Britannialla, Kiinalla ja Ranskalla. Myöhemmin aseen ovat hankkineet tai kehittäneet ainakin Israel, Intia, Pakistan ja Pohjois-Korea. Sopimus uudistetaan viiden vuoden välein.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat