Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan, joka tunnettiin WTC-iskujen ”aivoina” ja bin Ladenin lääkärinä

Kyseessä on merkittävin takaisku terroristiryhmälle Osama bin Ladenin tappamisen jälkeen.

Osama bin Laden (vas.) ja Ayman al-Zawahiri. Kuvauspaikka ei ole tiedossa.

2.8. 1:04 | Päivitetty 2.8. 6:14

Yhdysvallat on tappanut al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahirin Afganistanin pääkaupunki Kabuliin tehdyssä lennokki-iskussa. Kyseessä on merkittävin takaisku terroristijärjestölle sen jälkeen, kun Osama bin Laden tapettiin vuonna 2011.

Asian vahvisti Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden. Hän piti tiedotustilaisuuden asiasta tiistain vastaisena yönä.

Yhdysvaltojen mukaan tiedossa ei ole, että iskussa olisi kuollut sivullisia.

Asiasta ovat uutisoineet muun muassa Reuters, The Washington Post, The New York Times ja CNN.

Isku toteutettiin varhain sunnuntai-aamuna Afganistanin aikaan. The New York Timesin tietojen mukaan iskua ei toteuttanut Yhdysvaltain asevoimat vaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA. CIA kieltäytyi kommentoimasta asiaa lehdelle.

Biden totesi tiedotustilaisuudessa, ettei Afganistanista tule enää koskaan terroristien turvasatamaa.

”Nyt oikeus on toteutunut, eikä terroristijohtajaa enää ole”, Biden sanoi.

”Hänen kuolemansa on merkittävä isku al-Qaidalle ja heikentää ryhmän toimintakykyä.”

On hieman epäselvää, miten Yhdysvallat on saanut vahvistettua al-Zawahirin kuoleman, sillä Yhdysvaltojen joukot vetäytyivät Afganistanista viime vuonna. Yön tiedotustilaisuudessa kerrottiin myös, ettei yhdysvaltalaisia ollut fyysisesti läsnä Kabulissa iskun aikana.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on erittäin varma siitä, että tapettu mies todella on al-Zawahiri, kertoi Yhdysvaltojen hallinnon korkea virkahenkilö toimittajille tiedotustilaisuudessa.

Al-Zawahiri oli yhä uhka yhdysvaltalaisille sekä Yhdysvaltojen turvallisuudelle, kommentoi virkahenkilö.

Yhdysvallat pääsi jäljille terroristijohtajan olinpaikasta tänä vuonna. Johtajan vaimon ja lasten havaittiin olevan Kabulissa. Tätä kautta tunnistettiin myös al-Zawahiri.

Yhdysvallat ei ole havainnut että al-Zawahiri olisi poistunut kyseisestä piilopaikkana toimineesta rakennuksesta sen jälkeen, kun hän saapui sinne. Sen sijaan al-Zawahirin havaittiin olevan useita kertoja rakennuksen parvekkeella. Yhdysvaltojen mukaan al-Zawahiri jatkoi videoiden tekemistä rakennuksen sisältä.

Yhdysvallat kertoo, että al-Zawahiri tapettiin tämän ollessa kyseisen rakennuksen parvekkeella. Iskussa käytettiin kahta ohjusta.

Parin viime viikon ajan Yhdysvallat ja Biden kävivät läpi tiedustelutietojaan touko- ja kesäkuulta. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä maan tiedustelun johto ehdotti kyseistä operaatiota Bidenille. Lopulta heinäkuun 25. päivänä Biden sai päivitetyn tiedusteluraportin ja valtuutti sen perusteella tekemään iskun sopivan tilaisuuden tullessa kohdalle.

Yhdysvaltojen mukaan al-Zawahirin löytäminen on seuraus maan pitkään tekemästä terrorismin vastaisesta työstä.

Tämä kuva Ayman al-Zawahirista on otettu vuonna 2011 julkaistusta videosta.

Al-Zawahiri nousi al-Qaidan johtajaksi Yhdysvaltain surmattua Osama bin Ladenin vuonna 2011.

Al-Zawahiri oli egyptiläinen lääkäri ja kirurgi, joka auttoi koordinoimaan 11. syyskuuta 2001 New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneihin tehtyä terrori-iskua. Tuolloin neljä siviililentokonetta kaapattiin. Iskussa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

AFP:n mukaan kyseessä on yksi maailman etsityimmistä terroristeista. Hänen uskotaan olevaan olevan WTC-iskujen suunnittelija ja ”aivot”.

Al-Zawahiri toimi bin Ladenin henkilökohtaisena lääkärinä.

Yhdysvaltain ulkoministeriö oli tarjonnut 25 miljoonan dollarin palkkiota al-Zawahirin kiinniottoon johtavista tiedoista.

Biden toivoo, että al-Zawahirin kuolema toisi jonkinlaisen päätöksen vuoden 2001 iskuissa kuolleiden läheisille.

Al-Zawaharin kuolemasta on huhuttu aiemminkin, mutta huhtikuussa hänestä julkaistu video karkotti nämä huhut.

Ayman al-Zawahiri on ollut yksi etsityimmistä terroristeista.

Terroristijohtajan olinpaikka herättää kysymyksen siitä, antoiko Taleban terroristijohtajalle turvapaikan Afganistanista. Yhdysvallat lopetti parikymmentä vuotta kestäneen operaationsa Afganistanissa vuonna 2021. Tämän jälkeen Taleban on hallinnut maata.

Yön tiedotustilaisuudessa sivuttiin asiaa. Yhdysvaltojen mukaan Taleban oli tietoinen siitä, että al-Zawahiri oli Kabulissa.

Lennokki-isku on tiettävästi ensimmäinen Yhdysvaltojen tekemä isku Afganistanissa sen jälkeen kun Yhdysvallat veti joukkonsa pois.

Myös Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid kertoi jo ennen Valkoisen talon vahvistusta, että isku on tapahtunut. Hän myös tuomitsi iskun jyrkästi.

Al-Zawaharin olinpaikka ei ole ollut yleisesti tiedossa ennen iskua, ja siihen liittyvät mediatiedot ovat hieman ristiriitaisia keskenään. Hänen oli huhuttu majailevan Pakistanin heimoalueella tai Afganistanissa.

The New York Times kirjoittaa, että al-Zawahiri oli vuosia vältellyt Afganistania. Hänen paluunsa Kabuliin herättää lehden mukaan pohtimaan, kuinka sitoutunut Taleban on pitämään al-Qaidan poissa maasta.

Lehden mukaan Afganistanin hallinnon kaaduttua ja Talebanin noustua valtaan CIA aloitti salaisen yrityksen lisätä mahdollisuuksiansa löytää al-Zawahiri.

The New York Times kirjoittaa CIA:n nähneen, että Talebanin valtaannousu saisi miehen olemaan varomattomampi. Lehti perustaa tietonsa lähteeseensä, jolle on kerrottu asiasta.

Terroristijohtajan oleskelu Talebanin hallitsemalla alueella näyttää vaikuttaneen välittömästi Yhdysvaltojen ja Talebanin väleihin.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiffin mukaan Talebanin on vastattava al-Zawahirin läsnäolosta Kabulissa. Schiff toteaa, että Taleban on vakuuttanut, ettei se anna al-Qaidan terroristeille turvaa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi varhain tiistaiaamuna Suomen aikaa, että al-Zawahirin läsnäolo Afganistanissa rikkoi Yhdysvaltain ja Talebanin Qatarin Dohassa vuonna 2020 tehtyä sopimusta.

Sopimus edisti Yhdysvaltain vetäytymistä Afganistanista.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat