Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi laskeutui Taiwaniin – Kiina aikoo reagoida vierailuun sota­harjoituksilla

Nancy Pelosin Malesiaan kuljettanut lentokone laskeutui tiistaina Taiwaniin. Myös Pelosi itse saapui maahan.

2.8. 9:02 | Päivitetty 2.8. 20:21

YHDYSVALTAIN edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on saapunut Taiwaniin. Asiasta uutisoivat useat kansainväliset mediat, kuten The New York Times. Pelosia kuljettanut kone laskeutui Taipein lentoasemalle hieman ennen kello 18:aa Suomen aikaa.

Pelosi kommentoi asiaa tuoreeltaan viestipalvelu Twitterissä.

Hänen mukaansa Yhdysvaltain vierailu Taiwanissa on kunnianosoitus maan sitoutumiselle Taiwanin ”elinvoimaisen” demokratian tukemiseen. Pelosin mielestä vierailu ei ole ristiriidassa Yhdysvaltain aiemman politiikan kanssa.

Pelosin vierailusta kerrotaan myös edustajainhuoneen puhemiehen verkkosivuilla.

Pelosin aikataulun tunteva, nimettömänä pysyvä lähde sanoi uutistoimisto Reutersille, että keskiviikolle suunnitellaan presidentti Tsai Ing-wenin tapaamista. Kaikki suunnitelmat ovat kuitenkin epävarmoja, lähde lisäsi.

Pelosin laskeutumisen jälkeen Kiina kertoi käynnistävänsä sotaharjoitukset merellä ja ilmassa saaren pohjois-, lounais- ja kaakkoisosissa.

Taiwanin puolustusministeriö ilmoitti olevansa tilanteen tasalla ja alueen reagoivan mahdolliseen vihollis­uhkaan. Myös Taiwanin uutistoimisto CNA raportoi ministeriön lisänneen taisteluvalmiutta.

Reutersin mukaan useat kiinalaiset sotalentokoneet ja -laivat liikkuivat lähellä Taiwanin ja Kiinan välistä epävirallista merirajaa tiistaina.

Yhdysvallat on tuonut alueelle neljä omaa sota-alustaan, mukaan lukien yhden lentotukialuksen. Yhdysvaltain merivoimien virkahenkilö sanoi Reutersille, että sijoittaminen oli ”rutiininomainen”.

Kun Taiwanin pääministeriltä Su Tseng-changilta kysyttiin Pelosin vierailusta, hän toivotti ulkomaiset vieraat ”lämpimästi tervetulleiksi”.

Pelosi kommentoi vierailua myös Washington Postissa julkaistussa kolumnissa, jonka mukaan ”KKP:n [Kiinan kommunistisen puolueen] aggression kiihtyessä kongressi­valtuuskuntamme vierailu tulisi nähdä Yhdysvaltojen tukena demokraattiselle Taiwanille sen puolustaessaan itsenäisyyttään ja vapauttaan”.

Kiina on varoittanut Yhdysvaltoja ”leikkimästä tulella” ja uhannut, että Pelosin vierailu johtaisi vastatoimiin.

”Yhdysvallat kantaa vastuun ja maksaa hinnan Kiinan turvallisuushuolien vähättelemisestä”, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoi tiistaina.

Valkoinen talo puolestaan on ilmaissut, ettei Yhdysvallat säiky kiinalaisten ”sapelinkalistelua”. Pelosilla on oikeus vierailla Taiwanissa, Valkoinen talo sanoi maanantaina.

”Kiinan ei tarvitse tehdä Pelosin vierailusta kriisiä”, tiedottaja John Kirby kommentoi.

Monet kriittiset kommentoijat Yhdysvalloissa kuitenkin pitävät vierailua mahdollisena riskinä, joka voi pahentaa konfliktia Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat