Yhdysvallat: Venäjä käyttää Euroopan suurinta ydinvoimalaa kilpenä Ukrainan joukkoja vastaan

Maan eteläosissa vastahyökkäykseen käynyt Ukraina kohtaa uuden ongelman, kun Venäjän joukot tulittavat Zaporižžjan ydinvoimalan suojista vakavankin onnettomuuden uhalla.

Venäläissotilas seisoo vartiossa Zaporižžjan ydinvoimalan toisen reaktorin edessä Enerhodarissa, joka sijaitsee Zaporižžjan alueella. Kuva on otettu 1. toukokuuta.

2.8. 15:18

Venäjä käyttää Euroopan suurinta ydinvoimalaa suojakilpenä pitämällä siellä sotilaitaan, Yhdysvallat syyttää. Sen mukaan Venäjä estää tällä tavoin Ukrainaa vastaamasta sen joukkojen tuleen vakavan onnettomuuden uhalla. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin mukaan Yhdysvallat on ”syvästi huolestunut” Zaporižžjan ydinvoimalan tilanteesta. Voimala on Venäjän hallussa, ja sen sotilaat ampuvat Ukrainan joukkoja voimalan alueelta.

"Tietenkään ukrainalaiset eivät pysty ampumaan takaisin, koska uhkana on hirveä ydinonnettomuus", sanoi Blinken maanantaina New Yorkissa YK:n ydinsulkuneuvottelujen jälkeen.

Blinken kutsui Venäjän toimintatapaa ”ydinkilven” käytöksi.

New Yorkin neuvotteluissa Ukrainan varaulkoministeri Mykola Totšytskyi sanoi, että "tarvitaan päättäväisiä yhteisiä toimia ydinkatastrofin estämiseksi". Totšytskyi kehotti kansainvälistä yhteisöä sulkemaan ilmatilan Ukrainan ydinvoimaloiden yltä ilmapuolustusjärjestelmillä.

Taistelut voimalaitoksen lähellä ovat lisänneet huolia siitä, että sotatoimet voisivat saada aikaan säteilyvuodon. Venäjän armeija valtasi Zaporižžjan ydinvoimalan heti maaliskuun alussa. Se on kuudella reaktorillaan Euroopan suurin ydinvoimala.

Venäjä miehitti myös Tšernobylin voimala-aluetta kuukauden ajan, mutta joutui myöhemmin vetäytymään.

Lue lisää: Näin Tšernobylin ydinvoimala vallattiin päivässä: Venäjä ujutti agenttinsa voimalaan kuukausia ennen hyökkäystä, paljastaa Reuters

Zaporižžjan ydinvoimala tuokin Ukrainan eteen uuden pulman samalla, kun se valmistautuu vastahyökkäykseen maan eteläosissa. Venäjä on muuttanut ydinvoimalan linnoitukseksi, jonka suojista tulittaa ilman, että Ukraina voisi ampua takaisin.

Ukrainan sotilas- ja siviiliviranomaisten mukaan Venäjän joukot alkoivat tulittaa voimalan suojista heinäkuun puolivälissä – siis suunnilleen samoihin aikoihin, kun Ukraina sai Yhdysvalloilta pitkän kantaman Himars-raketinheittimiä, kertoo The New York Times.

Tätä ennen Ukrainan ydinvoimayhtiön johtaja on kertonut Venäjän käyttäneen Zaporižžjan ydinvoimalaa asevarastona ja tykistötukikohtana.

Lue lisää: Venäjän hyökkäys näyttää pysähtyneen – Onko syynä ”operationaalinen tauko” vai onko Ukrainan vastahyökkäys todella saanut tuulta alleen?

Venäjän sotilasajoneuvoja ajamassa Zaporižžjan ydinvoimalan porteista Enerhodarissa 1. toukokuuta.

Huolta aiheuttavat myös voimalaitoksen ukrainalaisen henkilökunnan olot ja jaksaminen. Venäjän sotajoukot hallitsevat voimalaa, mutta ukrainalaiset insinöörit pitävät sen toiminnassa. Venäjän valtion ydinvoimayhtiö Rosatom on lähettänyt noin tusinan insinöörejä valvomaan laitoksen toimintaa.

Lue lisää: Ukrainalais­yhtiö: Venäjä ilmoitti Zaporižžjan ydin­voimalalle, että se kuuluu nyt Rosatomille – Venäläiset tarvitsevat laitoksella nykyisten työn­tekijöiden apua, arvioi Stukin apulais­johtaja

Vaikka ydinreaktoreiden ympärillä on suojarakennukset, joiden on tarkoitus säilyä tiiviinä vakavissakin tilanteissa, ei reaktoreita yleensä tehdä kestämään sotilaallisia iskuja. Ydinvoimalaitoksiin kohdistuneet hyökkäykset ovat tuomittavia ja kansainvälisten sopimusten vastaisia.

”Hankalin tilanne on tietysti, jos suojarakennus vaurioituu tällaisessa iskussa. Silloin ei pystytä pitämään sisällä mahdollisesti reaktorista vapautuneita aineita”, apulaisjohtaja Tomi Routamo Säteilyturvakeskuksen (Stuk) ydinvoimalaitosten valvontaosastolta on aikaisemmin kertonut HS:lle.

Routamon mukaan suojarakennuksen vaurioituminen ei kuitenkaan välttämättä johtaisi itse reaktorin vaurioitumiseen. Hänen mukaansa Tšernobylin vuoden 1986 ydinvoimalaonnettomuuden kaltaiset laajat ja vakavat vaikutukset ovat epätodennäköisiä.

Lue lisää: Mitä ukrainalaisen ydinvoimalan vaurioituminen tarkoittaisi Suomessa? Asiantuntija: Tilanne on erilainen kuin Tšernobylissä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat