Capitolin mellakasta annettiin tähän mennessä pisin tuomio, yli seitsemän vuotta vankeutta

49-vuotias teksasilaismies on tuomittu yli seitsemän vuoden vankeuteen loppiaisena 2021 Yhdysvaltain kongressitalolla tapahtuneesta mellakasta.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kannattajat valtasivat 6. tammikuuta 2021 Yhdysvaltain kongressitalon.

2.8. 15:52

Yhdysvalloissa on annettu tähän mennessä pisin tuomio Capitol-kukkulan tapahtumista tammikuussa 2021.

49-vuotias teksasilaismies tuomittiin 87 kuukauden eli yli seitsemän vuoden vankeuteen viiden eri rikoksen nojalla.

Valamiehistö totesi maaliskuussa teksasilaismiehen syyllistyneen muun muassa viranomaismenettelyn häiritsemiseen, virkavallan vastustamiseen sekä aseen tuomiseen Yhdysvaltain kongressitalon maille.

Tuomio annettiin maanantain ja tiistain välisenä yönä Suomen aikaa, ja siitä raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Tuomittua vastaan todisti oikeudessa hänen oma poikansa. AFP:n mukaan tapahtumien aikaan 18-vuotias poika ilmiantoi isänsä liittovaltion poliisi FBI:lle isänsä varoituksista huolimatta.

Uutistoimiston mukaan isä oli kieltänyt lapsiaan puhumasta roolistaan mellakassa ja todennut esimerkiksi, että ”petturit ammutaan”.

Lue lisää: Grafiikat ja kartat näyttävät, kuinka väki­joukko valtasi Yhdys­valtain vallan keskuksen

Uhkaukset olivat yhtenä perusteena tuomiossa viranomaismenettelyn häiritsemisestä.

Pojan todistuksen ohella oikeudessa näytettiin videomateriaalia ja tekstiviestejä, jotka osoittivat tuomitun toimineen Capitol-kukkulalla väkivaltaisesti.

Teksasilaismies oli mukana mellakassa, jossa yli 2 000 ihmistä tunkeutui 6. tammikuuta 2021 väkivalloin kongressitaloon Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa.

Rakennuksessa oli käynnissä istunto nykyisen presidentin Joe Bidenin vaalivoiton vahvistamisesta, mitä mellakoitsijat vastustivat.

BBC:n mukaan tuomittu ei päässyt etenemään hallinto­rakennukseen, mutta videoilta näkyi, kuinka hän yllytti väkijoukkoa ja johdatti heitä eteenpäin.

Vaalit hävinneen entisen presidentin Donald Trumpin, jota monet mellakoitsijoista kannattivat, roolista tapahtumissa ei ole vielä lopullista tuomiota.

Meneillään olevissa kuulemisissa on toistuvasti osoitettu, ettei Trump halunnut myöntää vaalitappiotaan tai tuomita mellakkaa.

Lue lisää: Videot todistavat: Penceä evakuoineet agentit ottivat suuria riskejä Capitolin kaaoksessa, Trump ei halunnut tuomita mellakkaa ja myöntää vaalitappiota

Hyökkäyksessä Capitoliin kuoli ainakin viisi ihmistä ja ainakin 140 poliisia loukkaantui.

Tutkinnan yhteydessä on otettu kiinni yli 850 ihmistä, AFP kertoo. Heistä noin 330 on uutistoimiston mukaan myöntänyt syyllisyytensä.

Ennen nyt annettua yli seitsemän vuoden tuomiota pisin tuomio oli annettu kahdelle poliiseja vastaan hyökänneelle miehelle. Heidät tuomittiin 63 kuukauden vankeuteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat