Brittiministeri väitti ennen brexitiä, ettei EU-ero aiheuta ruuhkia maasta poistuville – Nyt hän myöntää olleensa väärässä ja syyttää ongelmista Ranskaa

Britannian brexit-mahdollisuuksista vastaavan ministerin mukaan Ranska on aiheuttanut autojonot Britanniasta poistuville ihmisille.

Ministeri Jacob Rees-Moggin mukaan jonot Doverissa eivät ole Britannian EU-eron syytä.

2.8. 17:39

Britannian brexit-mahdollisuuksista ja hallituksen tehokkuudesta vastaava ministeri Jacob Rees-Mogg on myöntänyt olleensa väärässä vuonna 2018, jolloin hän väitti, että Britannian EU-ero ei aiheuta ruuhkia Doverissa, jota käytetään reittinä Britannian ja Manner-Euroopan välillä.

Rees-Mogg myönsi virheensä LBC-radiokanavan haastattelussa mutta piti tiukasti kiinni linjastaan ja väitti, että Doverista tänä kesänä raportoidut valtaisat lomailijoiden ja ammattiautoilijoiden jonot eivät ole Britannian syytä.

”Viivästykset johtuvat ranskalaisista. Ne ovat Ranskan luomia”, Rees-Mogg sanoi.

Britanniassa on tänä kesänä kirjoitettu lukuisia juttuja siitä, miten ihmiset ovat heinäkuussa joutuneet odottamaan autoissaan tuntikausia Doverissa ja Folkestonessa päästäkseen Britanniasta Ranskan puolelle.

Kuvat autojonoista kertovat jo paljon ongelmien laajuudesta. LBC:n mukaan ihmiset joutuivat pahimmillaan jonottamaan Doverissa 12 tuntia.

Viime viikolla Britannian pääministerin paikasta kamppailevat Liz Truss ja Rishi Sunak joutuivat myös väittelyssä vastaamaan kysymyksiin jonoista. Molemmat kiistivät, että jonot johtuisivat brexitistä.

Autoja jonossa Doverissa 22. heinäkuuta.

Viime perjantaina Britannian ja Ranskan viranomaiset ilmoittivat työskentelevänsä sen eteen, että jonotusaikaa saataisiin lyhennettyä merkittävästi. LBC:n mukaan tilanne Doverissa on rauhoittunut huomattavasti viime päivinä. Doveriin on lisätty muun muassa passintarkastuspisteitä.

The Guardianin mukaan nykyisin Britannian ja Ranskan rajalla matkustajien tarkastaminen kestää keskimäärin 90 sekuntia, kun ennen brexitiä se vaati 48 sekuntia.

Suurin ongelma on, että nykyisin EU-maahan lähtevä brittimatkustaja tarvitsee rajalla passiinsa leiman. Siitä näkee, milloin matkailija on saapunut EU:n alueelle. Päivä­määrästä lasketaan 90 päivän oleskeluoikeus.

Aiemmin rajalla tarkistettiin vain matkustajien henkilöllisyys, mutta nyt leimojen laskeminen on hidastanut matkustamista huomattavasti.

Kovan linjan brexit-kannattajana tunnettu Rees-Mogg oli tästä huolimatta sitä mieltä, että autojonojen syy ei ole Britannian EU-erossa. LBC:n haastattelussa hänelle soitettiin pätkä vuonna 2018 annetusta haastattelusta.

Siinä Rees-Mogg sanoo, että jonoja ei muodostu ollenkaan Doverin päähän vaan ainoastaan Ranskan puolelle Calais’n kaupunkiin.

”Kyllä, totta kai olin väärässä. Mutta olin väärässä oikeista syistä”, Rees-Mogg sanoi nyt.

”Tarkoitin, että viivästyksiä syntyy ainoastaan, jos ranskalaiset eivät päästä britannialaisia kulkemaan läpi vapaasti. Näin he ovat päättäneet tehdä.”

Rees-Mogg sanoi haastattelussa myös, että ehkä britannialaiset alkavat tulevaisuudessa miettiä enemmän, mihin matkustavat, vaikka korostikin sitten, ettei peräänkuuluta boikottia.

”Britannialaiset saattavat alkaa ajatella, että Portugaliin matkustaminen on paljon hauskempaa. Miksi meidän pitäisi mennä Ranskaan ja käyttää vaivalla hankitut rahamme siellä, jos ranskalaiset eivät halua meitä?”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat