Yhdysvaltain liittovaltio haastoi Idahon oikeuteen tiukasta aborttilaista

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesäkuussa laajan aborttioikeuden. Osavaltiot päättävät nyt raskaudenkeskeytyksiä koskevasta lainsäädännöstään itse.

Syyttäjä Merrick Garland saapui tiedotustilaisuuteen Washingtonissa tiistaina.

2.8. 22:08

Yhdysvaltain liittovaltio haastoi tiistaina Idahon osavaltion oikeuteen sen säätämästä osavaltion laista, joka oikeusministeriön mukaan merkitsee “lähes täydellistä abortin kieltoa”.

Liittovaltion mukaan abortteja tekeviä lääkäreitä ei myöskään pidä syyttää eikä rangaista. Haasteen mukaan Idahon laki loukkaa liittovaltion pykäliä.

“Oikeusministeriön kanta on selvä”, liittovaltion syyttäjä Merrick Garland sanoi tiedotustilaisuudessa Washingtonissa tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

”Jos potilas tulee ensiapuun ja hänellä on vaiva, joka vaarantaa hänen henkensä tai terveytensä, on sairaalan tarjottava hoitoa hänen tilansa korjaamiseksi.”

Garlandin mukaan tämä pitää sisällään myös abortin, jos se on tarpeellinen hoitomuoto.

Yhdysvaltain korkein oikeus kumosi kesäkuussa laajan aborttioikeuden, kun maan aborttipolitiikkaa vuodesta 1973 ohjannut Roe vastaan Wade -päätös meni nurin oikeuden käsittelyssä. Päätös tarkoittaa, että kukin osavaltio saa päättää raskaudenkeskeytyksiä koskevasta lainsäädännöstään itse.

Ainakin 13 osavaltiota oli jo ennen korkeimman oikeuden päätöstä hyväksynyt niin kutsutut liipaisinlait, joilla abortit voitaisiin kieltää lähes kokonaan. Idaho kuuluu näihin osavaltioihin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat