Taiwanin puolustusministeriö kertoo 27 kiinalaisen hävittäjän käyneen sen ilma­puolustus­alueella – näin Kiina on reagoinut Pelosin vierailuun

Kiina ei ole katsonut hyvällä Nancy Pelosin saapumista Taiwaniin. Se on vastannut vierailuun muun muassa järjestämällä sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä.

3.8. 6:50 | Päivitetty 3.8. 18:05

Taiwanin puolustusministeriön mukaan 27 kiinalaista hävittäjää ylitti Taiwanin ilmapuolustusalueen rajan keskiviikkona.

Puolustusministeriö kertoi verkkosivuillaan, että 27 koneesta kuusi oli kiinalaisia J-11-hävittäjiä, viisi kiinalaisia J-16-hävittäjiä ja 16 venäläisvalmisteisia Suhoi Su-30 -hävittäjiä.

Puolustusministeriön mukaan koneet kävivät ilmapuolustusalueella ja kääntyivät sen jälkeen takaisin kohti Manner-Kiinaa.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailu Taiwaniin on nostattanut jännitteitä Kiinan, Yhdysvaltojen ja Taiwanin välillä. Pelosi saapui Taiwaniin tiistaina Kiinan varoituksista huolimatta.

Hän järjesti tiedotus­tilaisuuden Taipeissa keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.

”Vaikka kunnioitamme ’yksi Kiina’ -linjaamme, solidaarisuutemme Taiwanin kanssa on tärkeämpää kuin koskaan”, Pelosi sanoi tilaisuudessa uutistoimistojen mukaan.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan, jonka se on valmis palauttamaan emämaan yhteyteen – tarvittaessa vaikka sotilasvoimin. Yhdysvaltojen virallinen linja on myötäillä Kiinaa, mutta samalla maa rakentaa suhteita Taiwanin kanssa.

Kiina on protestoinut vierailua monin eri keinoin. Kiina muun muassa ilmoitti aloittavansa sotaharjoituksen Taiwanin ympärillä. Ei ole selvää, liittyvätkö alueella puolustusministeriön mukaan käyneet hävittäjät sotaharjoitukseen.

Keskiviikkoaamuna kerrottiin myös, että Kiina on kieltänyt kahta taiwanilaista säätiötä tekemästä taloudellista yhteistyötä Manner-Kiinan kanssa.

Kiina ilmoitti lisäksi asettavansa rajoituksia hedelmien ja kalan tuonnille Taiwanista, uutistoimisto Reuters kertoo. Kiinan mukaan rajoitusten syynä ovat koronavirus sekä havainnot tartunta-ainejäämistä.

Pelosi poistui Taiwanista yhdysvaltalaisella sotilaslentokoneella keskiviikkoiltana kuudelta paikallista aikaa. Pelosi on uutistoimisto AFP:n mukaan korkea-arvoisin Taiwanissa vieraillut yhdysvaltalaispoliitikko 25 vuoteen.

Tiedotustilaisuudessa hän kertoi toivovansa, että tulevaisuudessa vierailuja voidaan tehdä lisää.

”Vaikka Kiina on estänyt Taiwania osallistumasta tiettyihin tapaamisiin, toivon, että he ymmärtävät, että he eivät voi seistä Taiwanissa vierailemisen tiellä”, Pelosi totesi.

Pelosi puhui Taiwanin presidentti Tsai Ing-wenin rinnalla. Presidentti kiitti Pelosia ”konkreettisesta toiminnasta Taiwanin vankaksi tueksi tällä kriittisellä hetkellä”.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen (oik.) keskusteli Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin kanssa Taipeissa 3. elokuuta.

Presidentti Tsai totesi keskiviikkona, että Taiwan on sitoutunut ylläpitämään vallitsevaa järjestelyä Taiwaninsalmella ja että Kiinan sotaharjoitukset ovat siksi tarpeeton reaktio.

Kaakkois-Aasian maiden järjestö Asean on Reutersin mukaan esittänyt huolensa Kiinan ja Taiwanin välisistä jännitteistä ja toivoo, että osapuolet tekevät parhaansa niiden purkamiseksi rauhan­omaisin keinoin.

Myös Pohjois-Korea on arvostellut Yhdysvaltoja ankarasti Pelosin matkan vuoksi. Pohjois-Korea ilmoitti tukevansa Kiinaa ja tuomitsevansa kaikki Kiinan ulkopuolelta tulevat yritykset puuttua Taiwanin tilanteeseen.

Pentagonin tiedottaja John Kirbyn mukaan Yhdysvallat ei edelleenkään tue Taiwanin itsenäisyyttä, vaan vastustaa mahdollisia muutoksia nykytilanteeseen.

Myös Kirby sanoi, että tilanteeseen liittyvät erimielisyydet tulee ratkaista rauhan­omaisin keinoin. Hän totesi, että Yhdysvallat ei osallistu ”sapelien kalisteluun” eikä aio vastata Kiinan vihamieliseen suhtautumiseen.

Taiwanin puolustusministeriön mukaan Taiwanilla on kuitenkin kyky puolustaa kansallista turvallisuuttaan. Ministeriö on kertonut seuraavansa tilannetta tarkasti ja nostaneensa hälytysvalmiuttaan.

Viran­omaiset kertoivat Reutersin mukaan odottavansa, että alueeseen kohdistuva ”psykologinen sodankäynti” lisääntyy. Psykologisella sodankäynnillä viitattiin esimerkiksi disinformaation levittämiseen.

Taiwanin puolustusministeriö tiedotti lisäksi kannastaan, jonka mukaan Kiinan sotaharjoitukset kertovat maan pyrkimyksistä rikkoa alueen rauhaa ja vakautta. Paikalliset viranomaiset ovat vakuuttaneet, että he tekevät suunnitelmia turvallisuuden ja vakauden varmistamiseksi ja että kansalaiset voivat siksi olla rauhallisin mielin.

Nancy Pelosi kuvattuna Taiwanin ulkoministeri Joseph Wun kanssa ennen lähtöään 3. elokuuta.

Pelosin ohjelmasta Taiwanissa on tihkunut vain vähän tietoa julkisuuteen.

Vierailunsa alussa Pelosi tapasi esimerkiksi Taiwanin parlamentin varapuhemiehen Tsai Chi-changin. The Washington Post kertoi, että Pelosi tapaa keskiviikkona myös Taiwanin suurimman puolijohteita valmistavan yrityksen TSMC:n toimitusjohtajan Mark Liun.

Lehden mukaan vuonna 2020 TSMC sopi rakentavansa 12 miljardin dollarin tehtaan Yhdysvaltojen Arizonaan. Yritys valmistaa siruja. The Washington Postin mukaan Yhdysvallat käyttää näitä siruja sotilastarvikkeissaan sekä F-35-hävittäjissään.

The Washington Post kertoo lähteidensä perusteella myös, että yritys harkitsee nyt toimintansa laajentamista Yhdysvalloissa.

Tapaamisessa oli määrä keskustella liittovaltion tarjoamasta tuesta sirutehtaalle.

Pelosi kommentoi asiaa keskiviikkoaamuna saapuessaan parlamenttiin. Pelosi sanoi, että sirut tarjoavat Yhdysvalloille ja Taiwanille mahdollisuuden yhteistyöhön. Yhdys­vallat ei ole kuitenkaan vahvistanut The Washington Postin tietoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat