Kansas säilyttää oikeuden aborttiin: Äänestäjät eivät hyväksyneet lakimuutosta abortti­oikeuden kumoamisesta

Kyseessä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltiotason äänestys aborttioikeudesta sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi aborttioikeuden takaavan Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen.

Aborttioikeuden kannattajat riemuissaan Kansasin aborttioikeusäänestyksen ensimmäisistä tuloksista Topekassa 2. elokuuta.

3.8. 7:12 | Päivitetty 3.8. 10:44

Kansas säilyttää oikeuden aborttiin. Äänestäjät eivät hyväksyneet lakimuutosta aborttioikeuden poistamisesta osavaltion lainsäädännöstä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Vaalitulosten mukaan ääniä aborttioikeuden säilyttämisen puolesta tuli huomattavasti enemmän kuin sen kumoamisen puolesta, AFP kertoo.

Äänestysaktiivisuus oli poikkeuksellisen korkea yhden kysymyksen vaalille ja hipoi jopa valtiollisten vaalien aktiivisuutta.

Kyseessä oli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltiotason äänestys aborttioikeudesta sen jälkeen, kun maan korkein oikeus kumosi aborttioikeuden takaavan Roe vastaan Wade -ennakkopäätöksen kesäkuussa.

Lakimuutos olisi todennäköisesti johtanut aborttioikeuden tiukkaan kiristämiseen republikaani­enemmistöisessä Kansasissa, jossa oikeutta on rajoitettu jo moneen kertaan.

Tällä hetkellä abortti on sallittu Kansasissa 22. raskausviikkoon saakka.

Lue lisää: Kansas äänestää tiistaina aborttioikeudesta ensimmäisenä osavaltiona laajan aborttioikeuden kumoamisen jälkeen

Äänestystä seurattiin tarkkaan, sillä sitä pidetään suunnannäyttäjänä kansalaisten mielipiteistä aborttioikeuteen liittyen. Se kertoo myös aborttioikeuden kiinnostavuudesta marraskuussa järjestettävissä välivaaleissa.

Myös ainakin neljä muuta osavaltiota on järjestämässä äänestykset aborttioikeuden kumoamisesta.

Tämän lisäksi monet osavaltiot ovat jo kieltäneet aborttioikeuden käytännössä kokonaan. Kansasin äänestys siis varmistaa, että abortti on edelleen keskilännessä saatavilla sitä tarvitseville.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi äänestystulosta virallisessa tiedotteessa. Hänen mukaansa tulos Kansasin kaltaisessa hyvin konservatiivisessa osavaltiossa on osoitus siitä, että suurin osa liittovaltion kansalaisista kannattaa aborttioikeutta.

”Kongressin tulisi kuunnella amerikkalaisten tahtoa ja palauttaa Roen tuoma suoja liittovaltion lainsäädäntöön”, Biden sanoo tiedotteessa Reutersin mukaan.

Korkeimman oikeuden päätöksestä huolimatta kongressi voisi teoriassa säätää liittovaltion laajuisen aborttilain. Todennäköisyys, että aborttioikeutta pääsääntöisesti kannattavat demokraatit saisivat lain läpi, on kuitenkin häviävän pieni.

Vaikka demokraateilla on enemmistö kaksikamarisen kongressin alahuoneessa, aborttia suojaava laki vaatisi edetäkseen ylähuoneessa eli senaatissa 60 senaattorin kannatuksen. Senaatissa sekä demokraateilla että republikaaneilla on 50 senaattoria, joten laki vaatisi kannatusta kummaltakin puolueelta.

Käytännössä tarpeeksi monen republikaanisenaattorin pään kääntäminen on mahdoton tehtävä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat