Kartta näyttää, miten Kiinan poikkeuksellinen sota­harjoitus lähes saartaa Taiwanin

Taiwanilaislähteiden mukaan Kiina on tehnyt useita aluevesien ja ilmatilan loukkauksia. Japanin mukaan Kiinan ampumia ohjuksia on saattanut pudota myös sen talousvyöhykkeelle.

4.8. 8:05 | Päivitetty 4.8. 15:46

Kiina ampui ballistisia ohjuksia mereen Taiwanin ympärillä aloittamassaan sota­harjoituksessa.

Poikkeukselliset sotaharjoitukset alkoivat torstaiaamuna. Asiasta kertoi Kiinan valtiollinen televisiokanava, ja tiedosta raportoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Uutistoimistojen mukaan kiinalaismedia kertoi, että harjoituksiin sisältyy kovapanos­ammuntaa Taiwanin vesillä ja sitä ympäröivässä ilmatilassa.

Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua ilmoitti sotaharjoitus­alueet etukäteen tiistaina. Harjoitukset ovat reaktio Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajan Nancy Pelosin vierailuun Taiwanissa.

Lue lisää: Taiwanin puolustusministeriö kertoo 27 kiinalaisen hävittäjän käyneen sen ilma­puolustus­alueella – näin Kiina on reagoinut Pelosin vierailuun

Reuters raportoi, että Taiwanin puolustusministeriö on kertonut Kiinan laukaisseen jopa 11 ohjusta mereen lähellä saarta.

Niistä ensimmäiset kaksi laukaistiin lähellä Taiwaniin kuuluvia Matsun saaria. Myöhemmät ohjukset laukaistiin eri kohtiin Taiwanin rannikon lähettyville pohjoisessa, etelässä ja idässä.

Kommentoiden ohjuslaukauksia Taiwanin ulkoministeriö sanoi Kiinan ”imitoineen” Pohjois-Koreaa ja vaati Kiinalta itsehillintää.

Japani on lähettänyt Kiinalle moitteen diplomaattiväyliä pitkin.

Viisi Kiinan sotaharjoituksissaan ampumista ohjuksista on saattanut pudota Japanin talousvyöhykkeelle, kertoi Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi AFP:n mukaan.

Osa Japanin eteläisimmästä Okinawan saarialueesta sijaitsee Taiwanin lähistöllä. AFP:n mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun kiinalaiset ballistiset ohjukset ovat laskeutuneet Japanin talousvyöhykkeelle.

Kishi kutsui tilannetta ”vakavaksi ongelmaksi, joka vaikuttaa sekä kansalliseen että kansalaistemme turvallisuuteen”. Japani on lähettänyt Kiinalle moitteen asiasta diplomaattiväyliä pitkin.

Reutersille puhunut taiwanilaislähde on kertonut aluevesien ja ilmatilan loukkauksista.

Reutersin lähteen mukaan Taiwanin vesille tunkeutui keskiviikkoillasta lähtien noin kymmenen kiinalaislaivaa, ennen kuin Taiwanin laivasto ”ajoi ne pois”.

Torstaina aamulla useita sotilasaluksia pysytteli Reutersin lähteen mukaan rajalinjan molemmin puolin.

Kiinan määrittelemät sotaharjoitusalueet Taiwanin ympärillä näkyivät television uutislähetyksessä Hongkongissa torstaina.

Taiwanilaislähde kertoi lisäksi, että Kiina rikkoi myös Taiwanin ilmatilaa toistuvasti.

”He lensivät alueelle ja sitten pois, uudestaan ja uudestaan. He jatkavat häiriköintiämme ja kasvattavat painetta ilmapuolustukseen”, lähde sanoi Reutersin mukaan.

Kiinan valtiollisen median mukaan sotaharjoitukset alkoivat torstaina keskipäivällä paikallista aikaa ja päättyvät sunnuntaina.

Reuters raportoi torstaina, että Taiwanin hallitsevan puolueen mukaan harjoitukset ovat ”vastuuttomia ja laittomia”.

Taiwanin johto on ilmaissut, että sotaharjoitukset rikkovat YK:n säännöksiä, tunkeutuvat Taiwanin alueelle ja uhkaavat vapaata ilmatilaa ja merenkäyntiä.

Hallinnon mukaan käynnissä on käytännössä Taiwanin saarto, koska Kiinan määrittämät sotaharjoitusalueet osuvat vilkkaiden lentoreittien ja vesiväylien varrelle.

Taiwanin puolustusministeriö tiedotti torstaina Twitterissä toimivansa normaaliin tapaan ja tarkkailevansa ympäristöään Kiinan ”irrationaalisten toimien” vuoksi.

Puolustusministeriön mukaan Kiinan toimet horjuttavat Taiwaninsalmella vallinnutta järjestelyä ja alueen turvallisuutta.

”Emme tähtää eskalaatioon, mutta emme peräänny, mitä turvallisuutemme ja suvereeniuteemme tulee”, ministeriö kirjoitti päivityksessään.

Ministeriö kertoi Reutersin mukaan torstaiaamuna myös, että se pitää hälytysvalmiutensa korkeammalla tasolla. Valmiutta nostettiin Kiinan julistettua sotaharjoituksensa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi Reutersin mukaan Yhdysvaltojen vastustavan ”kaikkia yksipuolisia pyrkimyksiä, joilla pyritään, erityisesti voimakeinoin, muuttamaan Taiwanin nykytilannetta”.

Puhuessaan Kaakkois-Aasian ulkoministereiden kanssa Kambodžassa torstaina Blinken sanoi, ettei Yhdysvaltojen politiikka Taiwanin suhteen ole muuttunut Kiinan sotaharjoitusten myötä.

Venäjä puolestaan totesi, että Kiinalla on oikeus järjestää suuriakin sotaharjoituksia Taiwanin ympärillä ja syytti Yhdysvaltoja jännitteiden keinotekoisesta ruokkimisesta alueella Nancy Pelosin vierailun myötä.

Taiwanin presidentti Tsai Ing-wen vakuutti omassa Twitter-päivityksessään, että Taiwan on ”sitoutunut ylläpitämään nykyistä järjestelyä ja vaivalla hankittua demokratiaa”.

”Työskentelemme samanmielisten kumppanien kanssa säilyttääksemme vapaan ja avoimen indopasifisen alueen”, presidentti kirjoitti.

Taiwanin ulkoministeriö tiedotti Reutersin mukaan torstaina, että muiden maiden ei tule käyttää Pelosin vierailua tekosyynä uhkaavaan toimintaan.

Reuters kertoi torstaiaamuna myös, että Taiwanin hallinto on kehottanut taiwanilaisyhtiöitä panostamaan lähipäivinä kyberturvallisuuteen.

Jännitteiden vuoksi viranomaiset ovat uutistoimiston mukaan todistaneet ennätysmäärän kyberhyökkäyksiä. Esimerkiksi puolustusministeriön, ulkoministeriön ja presidentinkanslian sivuille on tehty hyökkäyksiä.

Lue lisää: Media keskittyy vääriin asioihin, kun länsipoliitikot vierailevat Taiwanissa, sanoo tutkija – maan rooli konfliktissa muistuttaa Ukrainaa

Oikaisu 4.8. kello 10:30: Toisin kun jutussa aiemmin kirjoitettiin, Kiina on ilmoittanut sotaharjoitustensa päättyvän sunnuntaina keskipäivällä paikallista aikaa, ei siis keskiyöllä paikallista aikaa, kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Oikaisu 4.8. kello 11.37: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että harjoitukset kestäisivät iltaviiteen sunnuntaina Suomen aikaa. Tosiasiassa harjoitusten on määrä päättyä sunnuntaiaamuna Suomen aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat