Taleban väittää, ettei tiennyt al-Zawahirin läsnäolosta Kabulissa – Järjestö käy sisäisiä neuvotteluja reaktiosta terroristi­johtajan surmaan

Taleban on pyrkinyt saamaan kansainvälistä tunnustusta otettuaan jälleen vallan Afganistanissa. Yhdysvallat syytti järjestöä al-Zawahirin suojelusta.

Taleban-taistelija seisoi tiistaina vartiossa lähellä paikkaa, jossa al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri kuoli Yhdysvaltojen iskussa.

4.8. 9:02

Taleban väittää, ettei tiennyt al-Qaidan johtajan Ayman al-Zawahirin olevan Kabulissa, kun Yhdysvallat tappoi tämän. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Samalla Afganistania hallitseva järjestö kertoo tutkivansa Yhdysvaltojen ”väitteen” al-Zawahirin taposta.

”Hallitus ja johto eivät olleet tietoisia näiden väitteiden sisällöstä, eikä mistään paikalla tapahtuneesta”, kertoi Talebanin itse nimittämä YK:n edustaja Suhail Shaheen toimittajille tänään.

”Tutkimus on käynnissä väitteen tarkastamiseksi”, hän lisäsi ja kertoi Talebanin jakavan tutkimuksen tulokset julkisuuteen.

Lue lisää: Yhdysvallat tappoi al-Qaidan johtajan, joka tunnettiin WTC-iskujen ”aivoina” ja bin Ladenin lääkärinä

Taleban on pysynyt aiemmin lähinnä vaiti Yhdysvaltain sunnuntaina Afganistanin aikaa tekemästä iskusta, joka tappoi al-Qaidan johtajan ja perustajajäsenen. Järjestön sisäiset lähteet ovat kertoneet, että Talebanin johto on käynyt pitkiä neuvotteluja siitä, kuinka reagoida iskuun.

Taleban on pyrkinyt saavuttamaan kansainvälistä tunnustusta siitä lähtien, kun se otti vallan takaisin Afganistanissa vuonna 2021. Se pyrkii muun muassa saamaan haltuunsa miljardien arvoiset varat, jotka kansainvälinen yhteisö on jäädyttänyt.

Yhdysvaltain tiedustelutietojen mukaan al-Zawahiri majaili kuukausien ajan Talebanin vieraana, mikä rikkoo Yhdysvaltojen mukaan niin kutsuttua Dohan sopimusta. Siinä Yhdysvallat sopi vetäytyvänsä Afganistanista, kunhan Taleban ei tue kansainvälistä terrorismia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat