Kiina laukaisi 11 ballistista ohjusta, joista osa lensi Taiwanin yli Japanin talous­vesille – tämä ohjuksista tiedetään

Japanin puolustusministeri kertoi torstaina, että viisi Kiinan Taiwanin suuntaan ampumista ohjuksista iskeytyi mereen Japanin talousvesialueella. Kiina uhosi käyttäneensä yliääniohjuksia ja viitanneensa kintaalla aiemmille käytännöille.

Dongeng-17-yliääniohjukset esiintyivät paraatissa Tiananmenin aukiolla Pekingissä lokakuussa 2019.

4.8. 20:28

Kiina ilmoitti torstaina ampuneensa 11 ballistista ohjusta Taiwanin pohjois-, etelä- ja itäpuolelle laajoissa sotaharjoituksissa, jotka jatkuvat sunnuntaihin asti. Kiinan kansan­armeijan mukaan kaikki ohjukset osuivat maaleihinsa.

Japanin puolustusministeri Nobuo Kishi kertoi tiedotustilaisuudessa Tokiossa torstaina, että viisi Kiinan ohjuksista iskeytyi mereen Japanin talousvesialueella lähellä Okinawan saariryhmään kuuluvaa Hateruman saarta. Asiasta kertoi uutistoimisto AFP.

Kiina ilmoitti harjoituksista tiistaina, kun Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi saapui vierailulle Taiwaniin. Kiina pitää käytännössä itsenäistä Taiwania osana itseään.

Japanin puolustusministeriön mukaan neljä Japanin talousvesille ammutusta viidestä ohjuksesta lensi Taiwanin ylitse. Myös Taiwan vahvisti torstaina, että Kiina ampui ohjuksia suoraan saaren yli. Japanin pääministeri Fumio Kishida vaati Kiinaa keskeyttämään sotaharjoitukset Taiwanin ympärillä välittömästi.

Kiinan kansallismielinen sanomalehti Global Times kertoi jo keskiviikkona, että Kiinan asevoimat ampuvat ohjuksia Taiwanin ylitse.

Japanin puolustusministeriön julkaisemissa kartoissa näytetään kiinalaisohjusten laukaisupaikat, reitit ja putoamispaikat Taiwanin ympärillä.

Kiina kertoi käyttäneensä ammunoissa Dongfeng-ohjuksia ja niihin sijoitettuja konventionaalisia taistelukärkiä.

Ilmoitus ei paljoa kerro, sillä Dongfeng-perheen ballistisia ohjuksia on valmistettu 1960-luvulta lähtien. Kiinan kansan­armeijalla on lyhyen, keskipitkän ja pitkän matkan Dongfeng-ohjuksia runsain määrin ja lukuisia eri malleina.

Taiwan News -lehden mukaan taiwanilaiset asiantuntijat ovat tunnistaneet Kiinan ampuneen ainakin Dongfeng 15B -ohjuksia. Yhdeksänmetrinen ohjusmalli on otettu käyttöön 1990-luvulla. Sen kantama on 600 kilometriä ja pystyy kuljettamaan 500 kilon räjähteen.

Kiinan valtiollinen sanomalehti Global Times kertoi keskiviikkona, että harjoitukseen osallistuvat myös Kiinan uusimmat ohjus­ylpeydet eli Dongfeng 17 -yliääniohjukset. Kiina teki viime vuonna kaksi ohjuskoetta, joissa nämä DF-17-ohjukset kuljettivat maata kiertävälle radalle hypersooniset DF-ZF-liitolaitteet, jotka iskeytyivät ohjuskokeissa maassa sijaitseviin maaleihin.

Lue lisää: Kiinan uuden ohjuksen nerokkuus sai Yhdysvallat myöntämään tappionsa tuho­aseiden kehittämisessä

Global Times uhosi Kiinan ilmavoimien ja merivoimien harjoittelevan Taiwaninsalmessa sen keskilinjasta piittaamatta ja operoivan aivan Taiwanin rannikon tuntumassa.

Näin myös kävi: tiedotusvälineiden mukaan harjoituksiin osallistuneista noin sadasta lentokoneesta parikymmentä lensi salmen keskilinjan itäpuolella. Kiina on aiemmin kunnioittanut salmen meri- ja ilmarajaa, vaikkei sitä tunnustakaan.

”Niin kutsuttu Taiwaninsalmen keskilinja lakkaa olemasta, ja Taiwanin täydellä piirityksellä kansan­armeija osoittaa, että Manner-Kiina kontrolloi Taiwanin kysymystä täydellisesti”, Global Times kirjoitti.

Taiwanin mukaan ohjuksia ammuttiin myös Taiwaninsalmeen Matsuin, Wuqiun ja Dongyin saarten lähistölle.

Strategian professori, kenraalimajuri Meng Xiangqing Pekingin kansallisen puolustuksen yliopistosta arvioi The New York Timesille, että harjoituksen tarkoituksena oli simuloida Taiwanin saartoa niin, ettei kolmas osapuoli pysty käyttämään saarta hyväkseen sotilasoperaatiossa Kiinaa vastaan.

”Tämä on ensimmäinen kerta, kun eri aselajit järjestävät yhteisharjoituksen Taiwanin kaikilla sivustoilla”, Meng sanoi. ”On sanottava, että vaikka tämä on taistelua muistuttava harjoitus, se voi kääntyä koska tahansa todelliseksi taisteluksi.”

Yhdysvaltain lentotukialus Ronald Reagan ja 257-metrinen maihinnousualus USS Tripoli purjehtivat Yhdysvaltain laivastoinstituutin mukaan torstaina Taiwanin tuntumassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat