Verovapaat valuuttakaupat palaavat Moskovan ja Pietarin katukuvaan

Moskovassa ja Pietarissa avataan luksusmyymälät, jotka toistavat neuvosto­aikaisten Berjozka-kauppojen idean ulkomaisen valuutan keräämisestä.

Asiakkaita matkamuistomyymälässä Moskovassa Moskovan olympialaisten aikaan heinäkuussa 1980. Berjozka-valuuttakaupoissa saivat asioida myös lähetystöjen ja ulkomaisten yritysten neuvostoliittolaiset työntekijät, mutta heidän oli maksettava ostoksensa virallisella kurssilla vaihdetuilla sekeillä.

4.8. 20:28

Moskovassa ja Pietarissa avataan elokuun lopussa kummassakin omat verovapaat vähittäismyymälät, joissa voivat asioida vain diplomaatit sekä ulkomaalaisten yritysten ja järjestöjen työntekijät ja heidän perheenjäsenensä. Kaupat avataan elokuun 27. päivänä, ja asiasta on kerrottu Venäjän oikeusasioiden virallisessa lehdessä, kertoo Novaja Gazeta Europe.

Hinnat esitetään kaupassa ruplissa, dollareissa ja euroissa. Sisään pääsee vain työsuhteen todistamalla, eikä tavaraa saa ostaa jälleenmyyntiin. Tullivapaaseen valikoimaan tulee elintarvikkeita, alkoholia, tupakkatuotteita, parfyymejä, kosmetiikkaa, leivonnaisia, koruja, älypuhelimia ja kelloja.

Kauppojen toiseksi omistajaksi on nimetty Venäjän sisäministeriön yritys. Toiseksi on tulossa yksityinen yhtiö, joka valitaan avoimella tarjouskilpailulla. Kauppojen toimintaa valvoo tulli.

Venäjän valtionvarainministeriö teki vastaavan esityksen jo 2019, mutta silloisesta aloitteesta ei seurannut mitään.

Erikoiskaupat toistavat saman konseptin, jota Neuvostoliitto käytti aikoinaan Moskovassa ja Leningradissa sekä useissa valtiollisen Inturistin hotelleissa. Niiden Berjozka-kauppojen herkut ja alkoholivalikoimat ovat monen suomalaisturistin hyvässä muistissa.

Tavallisilla neuvostokansalaisilla Berjozkoihin ei ollut ruplineen mitään asiaa. Monet tuontituotteet olivat kalliita, mutta paikallista käsityötä ja neuvostoherkkuja, kuten kaviaaria, saattoi ostaa edullisesti.

Neuvostoliiton Berjozka-ketjujen tarkoituksena oli tuottaa valtion kassaan kovaa valuuttaa, jota vaihtokelvottomalla ruplalla ei voinut ostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat