Kiina asetti pakotteita Taiwanissa vierailleelle Nancy Pelosille

Kiina laukaisi torstaina 11 ballistista ohjusta, joista neljä lensi Taiwanin yli ja viisi Japanin talousvesille.

Kiina laukaisi torstaina sotaharjoituksissaan ohjuksia. Kuvakaappaus videolta.

5.8. 0:20 | Päivitetty 5.8. 16:15

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puheenjohtajaa Nancy Pelosia vastaan on asetettu pakotteita, Kiinan ulkoministeriö ilmoitti perjantaina.

Ulkoministeriön mukaan Pelosi ”sekaantui Kiinan sisäisiin asioihin sekä väheksyi Kiinan suvereenisuutta ja alueellista koskemattomuutta” vieraillessaan Taiwanissa.

Ministeriö ei antanut yksityiskohtia pakotteista. Kiina on viime vuosina asettanut pakotteita useille Yhdysvaltojen edustajille – usein ilman, että maa erittelee niiden rikkomisesta seuraavaa rangaistusta.

Aiemmin perjantaina kiinalaiset taistelukoneet ja sotalaivat ylittivät Taiwaninsalmen jakavan keskiviivan, Taiwanin puolustusministeriö tiedotti.

Ministeriö pitää Kiinan toimia ”erittäin provokatiivisina”.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken yhtyi puolustusministeriön näkemykseen puhuessaan Itä-Aasian huippukokouksessa Kambodžassa.

Kiina on yrittänyt pelotella Taiwanin lisäksi naapureitaan ennätyssuurilla Taiwaninsalmen sotilasharjoituksillaan, Blinken sanoi Reutersin lähteen mukaan.

”Asia on niin, että [Yhdysvaltain edustajainhuoneen] puheenjohtajan vierailu oli rauhanomainen. Tällaiselle äärimmäiselle, epäsuhtaiselle ja eskaloivalle sotilaalliselle vastaukselle ei ole oikeutusta.”

Taiwaninsalmen keskiviiva on epävirallinen, mutta laajasti viitattu rajapyykki. Kiina on ylittänyt rajan aikaisemminkin ja julisti vuonna 2020, että kyseistä rajalinjaa ei enää ole olemassa.

Torstaina Kiina laukaisi 11 ballistista ohjusta sotaharjoituksessaan, ja neljä näistä lensi Taiwanin yli. Viisi ohjusta lensi Japanin talousvesille.

Yhdysvallat ja Japani tuomitsivat Kiinan toiminnan alueella.

Japanin pääministeri Fumio Kishidan mukaan kyseessä on vakava ongelma, joka vaikuttaa Japanin sekä japanilaisten turvallisuuteen.

Kishida kommentoi asiaa toimittajille tavattuaan Nancy Pelosin perjantaina aamiaisella.

Pelosi linjasi Japanissa, että Yhdysvallat ”ei salli” Kiinan eristävän Taiwania.

”He saattavat yrittää estää Taiwanin vierailut tai osallistumisen muualla, mutta he eivät tule eristämään Taiwania estämällä meitä matkustamasta sinne.”

Hänen mukaansa Taiwanissa vierailemisen ei ollut tarkoitus muuttaa vallitsevaa tilannetta alueella.

Pentagonin tiedottaja John Kirby kutsui Kiinan toimia ”vastuuttomiksi”. Hänen mukaansa Kiinalta on odotettavissa vielä lisää reaktioita lähipäivinä. Yhdysvaltain Nancy Pelosin vierailu Taiwanissa on kiristänyt Yhdysvaltojen, Kiinan ja Taiwanin välejä.

”Kiina on päättänyt ylireagoida ja käyttää [Pelosin] vierailua verukkeena lisätä provosoivaa sotilaallista toimintaa Taiwaninsalmen alueella”, Kirby totesi.

Kiinan näkemyksen mukaan Taiwan kuuluu Kiinalle.

Ulkoministeri Blinkenin mielestä tilanteen eskaloituminen ei palvele ketään ja sillä voi olla tahattomia seurauksia.

Blinkenin mukaan Yhdysvallat on ottanut yhteyttä Kiinaan viime päivinä ja pyrkineet välittämään viestin asiasta, kertoo CNN.

Hänen mukaansa vakauden säilyttäminen salmella on kaikkien alueen maiden etu.

Reuters kertoi perjantaina, että Yhdysvallat on ilmoittanut kutsuneensa Kiinan suurlähettilään Valkoiseen taloon moittiakseen Kiinaa sen sotaharjoituksista.

Pentagon on käskenyt Yhdysvaltojen Ronald Reagan -lentotukialusta jäämään tarkkailemaan tilannetta. Aluksen kotisatama on Japanissa, mutta se on ollut torstaina Taiwanin tuntumassa.

Kirby toteaa, että Yhdysvallat on toiminut läntisen Tyynenmeren alueella jo vuosikymmenien ajan eikä tätä toimintaa voida kansainvälisten lakien puitteissa estää.

Yhdysvallat sanoo pyrkineensä rauhoittelemaan tilannetta. Maa kertoo lykänneensä omaa ohjuskoettaan, jotta se välttäisi jännitteitä kärjistymästä enempää.

Yhdysvaltojen oli tarkoitus tehdä Minuteman III -ohjukselle rutiininomainen testaus tällä viikolla. Uutta testauspäivää ei ole vielä kerrottu.

Asiasta uutisoivat uutistoimistot Reuters ja AFP.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat