Bidenin budjetti­laki etenee, Yhdysvaltain senaatti keskustelee panostuksista ilmasto­toimiin ja terveyden­huoltoon

Senaatin odotetaan käsittelevän lakipakettia viikonlopun aikana. Syynä etenemiselle on se, että konservatiivinen demokraattiedustaja ilmaisi tukevansa sitä.

Senaatin demokraattienemmistön johtaja Chuck Schumer kertoi budjettilakipaketin etenemisestä torstaina. Kuvassa Schumer veteraaneille omistetussa tapahtumassa Washingtonissa tiistaina.

5.8. 9:49

Yhdysvaltain senaatin odotetaan tänä viikonloppuna ottavan käsittelyyn uuden budjettilain, joka sisältää mittavia panostuksia ilmastotoimiin ja terveydenhuoltoon.

Asiasta kertoivat perjantaina esimerkiksi uutistoimistot AFP ja Reuters.

Lakipaketin etenemisestä kertoi medialle senaatin demokraattienemmistön johtaja Chuck Schumer torstaina. Schumer kertoi uskovansa, että laki saadaan läpi.

Laki on karsittu versio presidentti Joe Bidenin ilmastoon ja terveydenhuoltoon liittyvistä kampanjalupauksista.

Se korvamerkitsee 369 miljardia dollaria eli noin 361 miljardia euroa ilmastohankkeisiin sekä 64 miljardia dollaria eli noin 62,55 miljardia euroa terveydenhuollon saavutettavuuteen.

Jälkimmäisellä summalla on tarkoitus tehdä terveydenhuollosta saavutettavampaa avustuksilla sekä pienentämällä lääkkeiden hintoja.

Lakipaketin etenemistä on pidetty yllättävänä ja merkittävänä käänteenä, sillä vielä viime kuussa näytti siltä, että kaikki Yhdysvaltojen hallinnon ilmastotoimet kariutuvat.

Lue lisää: 369 miljardia ympäristölle – Bidenin taktisen valinnan vuoksi edes Trump ei voisi perua uutta ilmasto­pakettia

Aiemmin pakettia on vastustanut etenkin demokraattiedustaja Joe Manchin, joka kertoi pelkäävänsä sen johtavan inflaatioon.

Paketin etenemiseen vaadittiin myös se, että sitä myöskin vastustanut demokraattisenaattori Kyrsten Sinema antoi huomattavasti karsitulle ja muokatulle ehdotukselle tukeaan. SInema ilmoitti muuttuneesta kannastaan torstai-iltana.

Manchinin ja muiden senaattoreiden rauhoittelemiseksi muokatun budjettilain otsikkona on ”inflaationvähentämislaki 2022” ja ilmastoinvestoinnit ovat sen alaosiona.

Konservatiivinen demokraattisenaattori Kyrsten Sinema hallintorakennus Capitolissa, Washingtonissa torstaina.

Muutaman senaattorin mielipide on ollut ratkaiseva, sillä Yhdysvaltain senaatti on jakautunut lähes tasan demokraatti- ja republikaanien edustajien kesken.

Samasta syystä demokraattien aloitteesta syntyneen budjettilain käsittelyn odotetaan kestävän useita päiviä.

”Odotan, että meillä tulee senaatissa olemaan joitain pitkiä iltoja ja pitkiä väittelyitä. Lopulta demokraatit tulevat kuitenkin täyttämään lupauksensa ja saavat inflaationvähentämislain hyväksyttyä”, demokraattienemmistön johtaja Schumer sanoi AFP:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat