Ukraina ei hyväksy raporttia siviilien vaarantamisesta: Mediassa on ihmetelty, kuinka tyhjien rakennusten käyttäminen tukikohtina voisi loukata kansainvälisiä sopimuksia

Amnestyn Ukrainan-osasto sanoutui irti raportista, jossa Ukrainaa moititaan siviileiden vaarantamisesta.

Amnestyn raportti syyttää Ukrainan armeijan vaarantaneen siviilien henkiä muun muassa Lysytšanskissa, jonka Venäjä pommitti raunioiksi kesäkuussa.

5.8. 19:15

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin torstaina julkaisema raportti on nostattanut vastalauseiden myrskyn Ukrainassa. Presidentin, ministereiden, asian­tuntijoiden ja tiedotusvälineiden tuomioiden lisäksi Amnestyn Ukrainan-osasto sanoutui irti kattojärjestönsä kannan­otoista.

Amnesty International julkaisi raportin torstaina otsikolla ”Ukrainan taistelutaktiikka vaarantaa siviileitä”. Raportti perustui ulkomaisten tutkijoiden havaintoihin Harkovan ja Mykolajivin alueilla sekä Itä-Ukrainan Donbasissa huhtikuun ja heinäkuun välisenä aikana.

Raportin mukaan tutkijat kirjasivat 19 kaupunkia ja kylää, joissa Ukrainan sotilaat tulittivat venäläisiä joukkoja asutuksen keskeltä. Nimeltä mainitaan Harkova sekä Luhanskin alueella sijaitseva Lysytšansk ja Donetskin alueen Bahmut.

Lisäksi raportissa moititaan Ukrainaa koulujen ja sairaaloiden käyttämisestä tuki­kohtina. Nimeltä mainitaan Bahmutin ”yliopisto”, joka paikallisten arvelujen mukaan tarkoittanee bahmutilaista kieli-instituuttia.

”Amnesty International hakee armahdusta terroristivaltiolle ja siirtää vastuuta hyökkääjältä uhrille”, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kommentoi raporttia Telegram-kanavallaan.

”Jokainen yritys kyseenalaistaa ukrainalaisten oikeus vastustaa kansanmurhaa, suojella perhettään ja kotiaan, suojata omaa ja lastensa elämää sekä torjua terroristivaltio Venäjän toimia on vääristelyä, mihin tahansa oikeudellisiin viritelmiin tämä vääristely onkin naamioitu”, sanoi Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

Presidentin neuvonantaja Mihailo Podoljak puolestaan piti twiitissään häpeänä sitä, että Amnesty ”osallistuu Venäjän disinformaatio- ja propagandakampanjaan”.

Amnesty Internationalin Ukrainan-osaston johtaja Oksana Pokaltšuk julkaisi myöhään torstai-iltana Facebook-sivuillaan kirjoituksen, jossa hän ilmoitti osaston sanoutuvan irti kattojärjestön laatimasta raportista. Pokaltšukin mukaan Amnestyn ukrainalaiset työn­tekijät yrittivät puuttua raportin johtopäätöksiin ja vähintäänkin saada siihen Ukrainan ulkoministeriön kommentit.

”Valitettavasti jouduimme syrjään jo raportin laatimisen varhaisessa vaiheessa eikä näkemyksiämme materiaalin puutteista ja heikkouksista otettu huomioon”, Pokaltšuk kirjoittaa.

Amnesty Internationalin pääsihteeri Agnes Callamard vastasi perjantaina uutistoimisto AFP:lle, että järjestö pysyy raporttinsa takana.

Ukrainalainen uutissivusto Nastojaštšeje Vremja huomauttaa raporttia ruotiessaan, että Ukrainan koulut ja oppilaitokset ovat olleet kiinni sodan vuoksi helmikuun 24. päivästä lähtien. Sivusto hämmästelee, kuinka tyhjien koulujen käyttäminen tukikohtina tai sotilaiden majoitukseen voisi loukata kansainvälisiä humanitaarisia sopimuksia.

Amnestyn raportissa viitataan kerran samaan tosiasiaan mutta jatketaan huomiolla, jonka mukaan koulut sijaitsevat useimmiten asutuilla alueilla. Vastaväitteiden mukaan sotatoimialueiden asukkaille on tarjottu ja järjestetty evakuointeja, vaikka kaikki eivät ole suostuneet kotoaan lähtemään.

Nastojaštšeje Vremjan haastattelema sotilasasiantuntija, eversti evp. Sergei Grabski hämmästelee Amnestyn väitteitä sairaaloiden käyttämisestä tukikohtina.

”Operaatiota suunnitellessaan sotilaat selvittävät ensimmäisenä lähimpien terveydenhuollon laitosten sijainnin”, Grabski sanoo. ”Sotilaat niitä tulevat joka tapauksessa tarvitsemaan, ja Hippokrateen valan vannoneen henkilökunnan on annettava hoitoa eikä tästä voi löytää mitään humanitaaristen normien vastaista.”

Itäinen ja osittain myös eteläinen Ukraina ovat tiheään asuttuja seutuja ja maastoltaan enimmäkseen tasaisia ja melko puuttomia. Maastossa puolustajalle antavat suojaa ja tähystyspaikkoja lähinnä tiheään asutut jokivarret. Donbasin alueella vanhojen kaivosten jätemaista muodostuneet kukkulat tarjoavat sotilaille samaa, mutta nekin ovat kaivoskaupunkien tuntumassa.

Sodasta on siten tullut asutuskeskustaistelua, jossa Venäjä moukaroi tykistöllä kaupunkia tai kylää pitkään ennen kortteli korttelilta käytyjä taisteluja. Amnestyn raportin havainnot siviilien hengen ja terveyden vaarantumisesta eivät siten vaikuta erityisen syvällisiltä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat