Professori väittää selvittäneensä Australian kenties kuuluisimman mysteerin, rannalta löytyneen ”Somertonin miehen” henkilöllisyyden

Professori Derek Abbott Adelaiden yliopistosta aloitti ”Somertonin miehenä” tunnetun vainajan henkilöllisyyden selvittämisen. Dna-tutkimuksessa esiin nousi lopulta yksi nimi: Carl Webb.

Aiemmin henkilöllisyydeltään mysteeriksi jäänyt mies sai lempinimensä ”Somertonin mies” ruumiin löytöpaikan eli Somerton Parkin hiekkarannan perusteella.

5.8. 21:18 | Päivitetty 5.8. 22:11

”Somertonin miehen” mysteeri on saattanut selvitä 73 vuoden jälkeen. Australialainen professori väittää, että pukumies, joka löytyi vuonna 1948 kuolleena Somerton Parkin hiekkarannalta, oli 43-vuotias sähköinsinööri.

Vuosikymmeniä ihmiset ovat arvailleet miehen kuolinsyytä ja sitä, kuka mies oikein oli. Kenties hän oli merimies, armeijan sotilas tai itsemurhan tehnyt Neuvostoliiton vakoilija?

Kuolleen miehen taskusta löytyi käyttämättömät bussi- ja junaliput, purukumia, tuli­tikkuja, kaksi kampaa, tupakka-aski sekä lappu, johon oli kirjoitettu persian kielellä: ”tamám shud” eli ”se on loppu” tai ”loppunut”. Lompakkoa tai henkilötunnusta miehellä ei ollut mukanaan. Hänen vaatteistaan oli leikattu laput pois.

Koska miehen henkilöllisyyttä ei saatu selvitettyä, vuonna 1949 hänet haudattiin Etelä-Australiassa sijaitsevan Adelaiden kaupungin hautausmaalle nimettömään hautaan. Kiveen kaiverrettiin teksti: ”Tässä lepää tuntematon mies, joka löydettiin Somerton Beachilta 1. joulukuuta 1948.”

Noin vuosi sitten poliisi päätti avata haudan. Miehen henkilöllisyyttä lähdettiin selvittämään dna-tunnistuksella.

Nyt muun muassa brittilehti The Guardian ja Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoivat mysteerin mahdollisesta ratkaisusta. Professori Derek Abbott Adelaiden yliopistosta aloitti miehen henkilöllisyyden selvittämisen. Dna-tutkimuksessa esiin nousi lopulta yksi nimi: Carl Webb.

Carl Webb syntyi Melbournessa vuonna 1905. Hän oli kuudesta sisaruksesta nuorin. Hänestä ei ole kuolintietoja.

Adelaideen Webbin tie johti mitä todennäköisemmin naisen vuoksi. Webb oli naimisissa Dorothy Robertsonin kanssa. Abbottin keräämien tietojen mukaan pari erosi ja Robertson muutti Etelä-Australiaan.

”On mahdollista, että Webb oli etsimässä häntä”, Abbott arvioi BBC:lle. Seuraavaksi hän haluaisikin tietää, mitä tapahtui Robertsonille.

Poliisi ei ollut perjantai-iltaan mennessä vahvistanut tietoja. Poliisi ei ole myöskään kertonut uusia tietoja omasta tutkimuksestaan sitten haudan avaamisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat