Taiwanin mukaan Kiina simuloi sota­harjoituksissaan hyökkäystä saarelle – kertoi hätyytelleensä Kiinan lennokkeja valo­ammuksin

Kiina on simuloinut hyökkäystä Taiwaniin sotaharjoituksessaan lauantaina.

Kiinan armeijan helikoptereita lensi Taiwanin lähellä sijaitsevan Pingtanin saaren ohi torstaina ennen sotaharjoitusten alkamista.

6.8. 9:40 | Päivitetty 6.8. 18:09

Kiina jatkoi lauantaina yhtä kaikkien aikojen suurimmista sotaharjoituksistaan Taiwanin ympärillä. Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina simuloi harjoituksessaan hyökkäystä Taiwanin pääsaarelle.

Ministeriön mukaan Taiwan ampui valoammuksia perjantaina varoittaakseen seitsemää kiinalaista lennokkia, jotka lensivät lähellä Manner-Kiinaa sijaitsevien taiwanilaisten Lienchiangin piirikunnan saarien yläpuolella.

Taiwanin armeija ilmoitti havainneensa lauantaina useita kiinalaisia ​​lentokoneita ja aluksia Taiwaninsalmessa.

Kiinan sotaharjoitus on osa Yhdysvaltain edustajain­huoneen puhemiehen Nancy Pelosin vierailusta seuranneita vastatoimia. Harjoitukset jatkuvat sunnuntaihin saakka.

Taiwanin sotilaslähteiden mukaan osa Kiinan lentokoneista ja aluksista on ylittänyt aluerajan eli demarkaatiorajan, jonka itsehallinnollinen saari on määrittänyt alueelleen. Kiina ei tunnusta aluerajaa.

Kiinan armeija julkaisi lauantain vastaisena yönä videon ilmavoimien lentäjästä, joka kuvasi ohjaamostaan ​Taiwanin ​rannikkoa ja vuoria. Kiinan katsotaan pyrkineen näin osoittamaan, kuinka lähelle Kiinan joukot ovat päässeet Taiwanin rantoja.

Taiwanin armeija puolestaan julkaisi kuvia, joissa merisotilas vaikuttaa tarkkailevan kiinalaisalusta liki kosketus­etäisyydeltä.

”Tätä kuvaa ei missään tapauksessa ole käsitelty”, armeija vakuutti.

Taiwanin armeija julkaisi myös kuvia, joissa saaren ohjuspuolustusjärjestelmiä aktivoitiin kiinalaishävittäjiä vastaan.

Sotaharjoitusten Taiwaninsalmessa on määrä päättyä sunnuntaina. Kiina ilmoitti kuitenkin jo lauantaina aloittavansa uudet sotaharjoitukset kovapanos­ammuntoineen Keltaisenmeren eteläosassa Kiinan ja Korean niemimaan välisellä alueella. Nämä harjoitukset kestävät runsaan viikon.

Peking on reagoinut rajusti Pelosin tekemään Taiwanin-vierailuun. Suurten sotaharjoitusten aloituksen lisäksi Kiina ilmoitti keskeyttäneensä yhteistyön Yhdysvaltain kanssa ”keskeisissä kysymyksissä”.

Esimerkiksi YK on vedonnut jännitteiden kiireellisen purkamisen puolesta.

Kiinan harjoitusten laajuus ja intensiteetti ovat herättäneet huolta ja suuttumusta Yhdysvalloissa ja muissa demokratioissa. Valkoinen talo kutsui perjantaina Kiinan suurlähettilään Washingtoniin nuhdellakseen häntä Kiinan toimista.

Taiwanin asemaa koskevat jännitteet ovat kireimmillään lähes 30 vuoteen, ja sotilaallisen konfliktin riski on kohonnut. Asiantuntijat arvioivat, että viimeisin taantuma kahden suurvallan välisissä suhteissa voi olla syvä ja pitkäkestoinen.

John Culver, entinen CIA:n Aasian-analyytikko, sanoi Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksen isännöimässä keskustelussa, että Pekingin päätarkoitus sotaharjoituksilla oli muuttaa vallinnutta tilannetta.

”Luulen, että tämä on uusi normaali”, Culver sanoi.

”Kiinalaiset haluavat näyttää (– –) että puhemies Pelosin vierailu on ylittänyt sietorajan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat