”Kun on tällaisia ystäviä, vihollisia ei tarvita” – Venäjän oppositiosta arvostellaan tavallisia venäläisiä koskevia rajoituksia

Yli puolet suomalaisista olisi valmis lopettamaan turisti­viisumien myöntämisen venäläisille, mutta Venäjän oppositio­toimijat eivät näe tavallisia venäläisiä koskevia rajoituksia toimivina.

Itärajan liikenne on vilkastunut matkustusrajoitusten päätyttyä. Pietarin ja Helsingin välillä liikennöi useita kuljetusyrityksiä.

6.8. 17:10 | Päivitetty 10.8. 18:00

”Älkää uskoko huhuihin. Suomi jatkaa viisumien myöntämistä venäläisille.”

Näin pietarilaislehti Fontanka uutisoi heinäkuun lopulla, kun alkoi levitä uutisia siitä, että Suomi rajoittaisi turistiviisumien myöntämistä venäläisille. Erityisesti Pietarissa, jossa kanssakäyminen Suomen kanssa on ennen koronapandemiaa perinteisesti ollut vilkasta, uutinen herätti huolta.

Rajallisten lentoyhteyksien vuoksi Suomen vasta avautuneet maayhteydet toimivat monille venäläisille porttina Eurooppaan. Tämä on Venäjän hyökkäyssodan vuoksi herättänyt närää.

Venäjän ulkoministeriö on ilmoittanut omasta ”erittäin kielteisestä” reaktiostaan siihen, että Suomi lopettaisi turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Lue lisää: Kreml: Venäjä reagoisi erittäin kielteisesti, jos Suomi keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille

Kun Suomi vielä miettii, voidaanko viisumien myöntöä venäläisille rajoittaa ja kuinka, osa eurooppalaisista maista, kuten Viro ja Latvia, ovat jo tarttuneet tuumasta toimeen.

Lue lisää: Ulkoministeri Haavisto: Suomi rajoittaa venäläisten tuloa suosimalla muita viisumeja turistiviisumien kustannuksella

Lue lisää: Presidentti Niinistö kommentoi venäläisten matkailua Suomeen, aikoo ottaa aiheen puheeksi hallituksen kanssa

Ylen taloustutkimuksella teettämän kysymyksen mukaan yli puolet suomalaisista olisi valmis lopettamaan turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Venäjän sotaa vastustava oppositio ei kuitenkaan viimeaikaisten lausuntojensa mukaan näe viisumirajoituksissa hyötyä venäläisten Ukrainan sotaa koskevan mielipiteen tai valtaapitävien politiikan muuttamisessa.

Vankilassa istuvan oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin läheinen avustaja ja tämän korruption vastaisen säätiön FBK:n puheenjohtaja Leonid Volkov pitää päinvastoin puheita tavallisten venäläisten viisumien rajoittamisesta järjettöminä ja populistisina.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin läheinen liittolainen Leonid Volkov on kritisoinut tavallisiin venäläisiin kohdistettuja pakotteita.

Volkov ei kaunistele sanojaan kommentoidessaan Viron toteuttamia ja Suomen suunnittelemia viisumirajoituksia. Kommenttinsa Volkov antoi Youtube-lähetyksessä viikko sitten.

Volkovin mukaan eurooppalaisäänestäjät vaativat poliitikoiltaan toimia, jotta painetta Putinia kohtaan saataisiin kasvatettua ja sota Ukrainassa lopetettua. Hänen mielestään viisumikieltoja säätävät poliitikot kuitenkin ainoastaan ”imitoivat toimintaa” miellyttääkseen äänestäjiään.

”Äänestäjät toivovat poliitikoilta ihmettä”, Volkov sanoo ja napsauttaa lähetyksessä sormiaan. Mitään ihmelääkettä Putinin voittamiseen ei hänen mukaansa kuitenkaan ole olemassa.

”Sota voidaan voittaa vain koordinoiduilla toimilla tämän kammottavan sodan kaikilla rintamilla”, hän sanoo.

Tällaisiksi toimiksi Volkov listaa toiminnan kolmella ”rintamalla”: aseellisen avun lisäämisen Ukrainalle sotarintamalla, kommunikoinnin lisäämisen venäläisten kanssa tuen viemiseksi Vladimir Putinilta informaatiorintamalla sekä talousrintamalla tekemällä sodan käymisestä Venäjälle ja Putinille taloudellisesti liian kallista.

Viroa Volkov syyttää kaksinaismoralismista: se keskeyttää opiskelijaviisumien myöntämisen sen sijaan, että keskittyisi venäläiseen korruptiorahaan maassaan.

Volkov kommentoi myöhemmin Twitter-tilillään myös TOEFL-päätöstä, joka sulkee venäläiset standardoidun englannin kielikokeen ulkopuolelle. Volkov kuvasi päätöstä typeräksi ja vääräksi.

”Sarjasta: ’Kun on tällaisia ystäviä, vihollisia ei tarvita’”, Volkov kirjoittaa.

Venäjän kansainvälisesti etsintäkuuluttama Volkov asuu tiettävästi Liettuassa.

Yhdysvaltalaisrahoitteisen, Latviasta käsin toimivan venäjänkielisen Radio Svobodan lähetyksessä viime viikolla ääneen pääsivät liberaalin Jabloko-puolueen riveissä toimiva pietarilainen oppositiopoliitikko Boris Višnevski ja toimittaja Dmitri Semjonov. Liettuasta turvapaikan saanut Semjonov on maanpaossa elävän oligarkki Mihail Hodorkovskin perustaman demokraattisen Avoin Venäjä -säätiön entinen koordinaattori. Avoin Venäjä -säätiö on kielletty Venäjällä.

”Kaikki, mikä koskee ongelmia maksukorttien, pankkitilien ja muun vastaavan kanssa ei millään tavalla vaikuta Venäjän valtaapitävien politiikkaan.

Višnevski kertoo pitävänsä viisumirajoituksia surullisina, koska ne eivät hänen mukaansa vaikuta Putinin ja hänen lähipiirinsä toimiin, vaan aiheuttavat vain konkreettisia ongelmia kansalaisille.

Višnevski sanoo olevansa varma siitä, että ne ihmiset, joihin viisumikiellon pitäisi vaikuttaa, löytävät kyllä kiertotien sen ympäri.

Pietarilainen oppositiopoliitikko Boris Višnevski ei usko, että viisumikielto vaikuttaisi venäläisten mielipiteisiin lännen toivomalla tavalla. Kuva helmikuulta 2017.

Semjonov oli Višnevskin kanssa samaa mieltä siitä, etteivät viisumikiellot tule vaikuttamaan Venäjän politiikkaan.

Ulkoministeriö selvitti viime vuonna venäläisten suhtautumista Suomeen. Kyselytutkimuksen mukaan erityisesti Suomen rajan läheisyydessä ihmisten Suomi-tietouteen ja positiiviseen mielikuvaan Suomesta vaikuttivat erityisen paljon omat matkat ja henkilökohtaiset suhteet Suomeen.

Luoteis-Venäjällä keskimäärin 35 prosenttia vastanneista ja Pietarissa 44 prosenttia sanoo, että tiedot Suomesta perustuvat omiin matkoihin Suomeen. Huomattava osa Luoteis-Venäjän asukkaiden Suomi-tietoudesta tulee henkilökohtaisista suhteista, ulkoministeriö selvittää verkkosivuillaan viimevuotisen tutkimuksen löydöksiä.

Boris Višnevski kertoo, ettei valitettavasti ole vakuuttunut siitä, että viisumikielto vaikuttaisi venäläisten mielipiteisiin nyt tapahtuvasta. Hänen mukaansa venäläisille on tähän asti pakotteista syntynyt vain vaikutelma siitä, että ”venäläisiä vihataan ja halutaan vahingoittaa”.

Oikaisu 10.8. kello 18.00: Poistettu kohdasta ”Kun Suomi vielä miettii, voidaanko viisumien myöntöä venäläisille rajoittaa ja kuinka, osa eurooppalaisista maista, kuten Viro, Latvia ja Bulgaria, ovat jo tarttuneet tuumasta toimeen” maininta Bulgariasta. HS:n tietojen mukaan Bulgaria on kertonut saattavansa edelleen myöntää venäläisille viisumeita.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat