Raportti: Kiina panee protestoijia psykiatriseen pakkohoitoon

Suurin osa hoitoon viedyistä protestoijista on yhteiskunnan heikoimpia, jotka ovat yrittäneet valittaa viranomaisille oman elämänsä epäkohdista.

Raportin mukaan psykiatriseen hoitoon viedään usein vanhoja ja fyysisesti heikkoja, joita tavanomaisemmat pidätyskeskukset eivät halua vaivoikseen.

16.8. 5:00

Kiinan paikallisviranomaiset ja poliisi panevat jatkuvasti heille kiusallisia, terveitä protestoijia pakkohoitoon psykiatrisiin sairaaloihin. Uhreja pakkolääkitään, sidotaan ja hakataan, ja useille annetaan myös sähköšokkeja.

Näin väittää Aasian maiden oikeudellisiin ongelmiin keskittyvä, riippumaton kansalaisjärjestö Safeguard Defenders (SD) tiistaina julkaistavassa raportissa. Helsingin Sanomat uutisoi raportista ensimmäisenä Suomessa.

Suurimmalle osalle ei ole tehty edes näennäistä selvitystä terveystilasta.

Raportti kertoo 99 ihmisestä, jotka ovat SD:n mukaan olleet mielipiteidensä ja asioidensa ajamisen vuoksi psykiatrisissa sairaaloissa vuosina 2015–2021 eri puolilla Kiinaa.

Lyhimmät ajat pakkohoidossa kestävät päiviä, pisimmät vuosia. Raportissa mainituista pisimpään pakkohoidossa on ollut Xing Shiku. Hänet vietiin ”hoitoon” vuonna 2007, ja hän on yhä sairaalassa Heilongjiangin maakunnassa.

Moni on viety hoitolaitoksiin useita kertoja. Suurimmalle osalle ei ole tehty edes näennäistä selvitystä terveystilasta ennen psykiatriseen sairaalaan ottamista.

SD muistuttaa, että kyse on jäävuoren huipusta, sillä mitä oletettavimmin vain harva syyttä hoitoon joutunut uskaltaa kertoa julkisesti kohtelustaan.

Ulkomailla tiedetään, että Kiinassa hiljennetään Kiinan ylimpiä vallankäyttäjiä arvostelevia toisinajattelijoita. Heitäkin psykiatrisiin sairaaloihin pantujen joukossa on, mutta SD:n laskujen mukaan valtaosa on niin kutsuttuja valittajia.

Valittajat lähestyvät maakuntansa ja usein valtionkin viranomaisia ja yrittävät saada oikeutta kärsimälleen vääryydelle. Vääryys voi olla vaikkapa maksamatta jäänyt eläke tai pahoinpitelytapauksen huono poliisitutkinta.

Valittajia on Kiinassa paljon, ja he ovat usein yhteiskunnan heikko-osaisia, köyhiä ihmisiä vailla kunnon suhteita. Heidän valituksensa ovat paikallisviranomaisille kiusallisia, koska Kiinan johto tahtoo yhteiskunnan näyttävän rauhalliselta.

Valittajien yksittäiset murheet eivät juurikaan saa muiden kansalaisten tai median huomiota, joten heidän viemisensä vaikkapa psykiatriseen sairaalaan on helppoa.

Aiemmin mainitun Xing Shikun tapaus on saanut jonkin verran julkisuutta, koska hän on ollut niin kauan psykiatrisessa laitoksessa. Xing valitti aikoinaan siitä, että viranomaiset olisivat syyllistyneet työlakien rikkomiseen ja korruptioon, kun hänen entistä työpaikkaansa yksityistettiin.

Safeguard Defendersin julkaisemassa kuvakoosteessa on kiinalaisia psykiatriseen hoitoon pakolla vietyjä protestoijia. Ylärivissä neljäs vasemmalta on Dong Yaoqiong. Xing Shikun kuva on toiseksi alimmalla rivillä viimeisenä.

Raportin kuvailut valittajien ja aktivistien kohtelusta psykiatrisissa sairaaloissa ovat monin paikoin järkyttäviä.

Sairaalaan viedyt ja näiden omaiset kertovat hakkaamisista ja jopa nukuttamatta annetuista, erittäin kivuliaista sähköšokkihoidoista. SD pitää osaa kohtelusta kiduttamisena.

Monet raportin tapauksista kertoivat joutuneensa sidotuiksi sänkyyn, usein niin pitkäksi aikaa, että he lopulta makasivat omissa ulosteissaan. Heitä pakkolääkittiin siteissä, ja lääkintä vaikutti myös ruumiintoimintoihin.

Näin raportissa kertoo Sisä-Mongoliasta kotoisin oleva Luo Guilian, joka vietti psykiatrisessa sairaalassa noin viikon vuonna 2016:

”Sitten aloin menettää suoleni hallinnan. Ulosteeni vain valui housuihini, ja vartaloni ja sänkyni olivat märkiä koko ajan. Haju oli kamala. Lääkintähenkilökunta ei vaihtanut nopeasti vaatteitani eikä lakanoitani, vaan he jättivät minut makaamaan jätöksissäni. Ihoni tulehtui ja kutisi sietämättömästi.”

Neljä viidestä raportin tapauksista kertoi joutuneensa pakkolääkityksi. Se aiheutti monenlaisia oireita, kuten väsymystä, huimausta, sekavuutta ja muistinmenetyksiä.

Dong Yaoqiong vietiin Hunanin maakunnan psykiatriseen hoitolaitokseen vuonna 2018 sen jälkeen, kun hän oli kertonut Twitterissä vastustavansa Kiinan johtaja Xi Jinpingiä. Dong roiskutti suorassa videolähetyksessä mustetta Xin kuvan päälle, ja hän sai Kiinassa nimityksen Mustetyttö.

Dongin isän mukaan tytär vapautettiin välillä, mutta nyt tämä on jo kolmatta kertaa psykiatrisessa sairaalassa. Kolmikymppinen tytär on alkanut kärsiä dementian oireista, eikä hän pysty enää hallitsemaan ruumiintoimintojaan. Isä uskoo, että syynä ovat tyttärelle syötetyt lääkkeet.

Dongin tapaus keräsi sekä kansallista että kansainvälistä huomiota, ja isä on antanut monia haastatteluja. Isä on sittemmin saanut potkut töistään.

Aiemman ajattelutavan mukaan ihmisen täytyi olla mieleltään sairas, jos hän vastusti kommunistista puoluetta.

Kiinan tavasta käyttää psykiatrisia hoitolaitoksia ihmisten hiljentämiseksi on uutisoitu kautta vuosikymmenten.

Kommunistisen puolueen johtama Kiina otti tässä toiminnassa oppia Neuvostoliitosta. Aiemman ajattelutavan mukaan ihmisen täytyi olla mieleltään sairas, jos hän vastusti kommunistisen puolueen linjaa.

1980-luvulla Kiinaan luotiin myös Ankangiksi kutsuttu järjestelmä, jossa laittomuuksia tehneitä, mieleltään järkkyneitä voitiin pitää. Näihin paikkoihin joutui paljon ihmisiä, jotka olivat oikeasti terveitä.

Enemmistö terveistä, pakolla hoitoon viedyistä on kuitenkin pantu tavallisiin psykiatrisiin sairaaloihin.

SD:n raportti tutkii, onko tilanne muuttunut kymmenessä vuodessa. Sen olisi periaatteessa pitänyt muuttua, sillä Kiinassa on ollut tuon aikaa voimassa uusi laki, joka kieltää moisen toiminnan.

Raportin tuomio on tyly: Lakia ei noudateta. ”Hoitoon” joutuu edelleen ihmisiä, joilla ei ole vakavaa psykiatrista sairautta tai väkivaltaista historiaa, eikä heidän terveydentilaansa useimmiten arvioida millään tavalla.

SD:n merkittävin lähde raportissa on kiinalaisen kansalaisjärjestön Minsheng Guanchan keräämät psykiatrisissa hoitolaitoksissa pidettyjen valittajien ja aktivistien ja näiden läheisten haastattelut.

Käynnit psykiatrisessa hoitolaitoksessa myös leimaavat kävijän.

Kiinassa toisinajattelijoita ja hankalia valittajia pannaan myös oikeuteen ja tuomitaan vankilaan. Sen lisäksi viranomaiset voivat pitää epäiltyä puolikin vuotta pidätettynä ja kuulusteltuna eristyksissä salaisessa paikassa tavallisen oikeusreitin ulkopuolella.

Viranomaisilla on yhä myös laittomia, mustiksi kutsuttuja pidätyskeskuksia.

SD:n raportissa pohditaankin syitä, miksi kaiken tämän ohessa käytetään psykiatrisia hoitolaitoksia. Syitä on useita.

Hoitolaitokset ovat pelottavia paikkoja, joissa vierailtuaan moni kriitikko miettii kahteen kertaan, haluaako hän enää protestoida. Käynnit psykiatrisessa hoitolaitoksessa myös leimaavat kävijän naapuruston silmissä, sillä Kiinassa mieleltään sairastuneita usein pelätään ja vältellään.

Viranomaisille valittajan vieminen psykiatriseen hoitolaitokseen on helpompaa kuin byrokraattisemman oikeustien kulkeminen. Julkisuuden riskikin on pienempi.

Raportin tapauksista osa kertoi, että he uskovat erityisesti vanhojen ja fyysisesti sairaiden päätyvän psykiatrisiin sairaaloihin. Tavanomaisemmat pidätyskeskukset eivät ole innokkaita ottamaan vastaan ihmisiä, joista on erityisvaivaa.

Raportin mukaan sairaalat puolestaan saavat näistä erityistapauksista usein rahakkaita korvauksia, ja osa sairaaloista haluaakin pitää ”potilaita” pitkään sisällä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat