Gazaan sovittiin ase­levosta viikon­lopun yhteen­ottojen jälkeen, kuolon­uhrien määrä nousee

Perjantaina puhjenneissa yhteenotoissa on kuollut palestiinalais­viranomaisten mukaan jo kymmeniä ihmisiä.

7.8. 9:02 | Päivitetty 7.8. 22:38

Israel ja Palestiinan aseryhmät ovat hyväksyneet egyptiläisten välittäjien ehdotuksen aselevosta Gazassa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Islamilainen jihad -järjestön edustaja vahvisti sunnuntai-iltana, että aselepo on solmittu Israelin kanssa. Myöhemmin järjestö ilmoitti, että aselepo alkaisi ennen puolta yötä Suomen aikaa.

Aiemmin Reuters kertoi egyptiläisen turvallisuuslähteensä perusteella, että Israel oli myös suostunut aselepoon.

Kyse on uutistoimisto AFP:n mukaan pahimmista taisteluista alueella sitten viime vuoden 11-päiväisen konfliktin.

Gazan terveysviranomaisten mukaan perjantaina puhjenneissa aseellisissa yhteenotoissa on kuollut jo yli 40 ihmistä, joiden joukossa oli useita lapsia. Haavoittuneita oli viranomaisten mukaan yli 300.

Israel on kiistänyt tehneensä uusia iskuja Gazan alueelle. Israelin mukaan uhrit kuolivat, kun palestiinalaisten äärijärjestön raketin laukaisu epäonnistui Jabaliassa Gazan alueella.

”Israelin asevoimat eivät ole iskeneet Jabaliaan viime tuntien aikana. On tullut kiistattomasti todistettua, että tämän tapauksen syynä oli Islamilaisen jihadin epäonnistunut rakettilaukaisu. Hallussamme on videoita, jotka todistavat tämän”, sanottiin armeijan lauantaisessa lausunnossa.

Israelin armeija ilmoitti lauantaina eliminoineensa palestiinalaisen Islamilainen jihad -järjestön ylimmän johdon Gazassa.

Muun muassa Islamilaisen jihadin ylimmän komentajan Khaled Mansourin on kerrottu olleen iskujen kohteena. Järjestö on vahvistanut johtajansa kuolleen ilmaiskujen seurauksena.

Israelin armeijan operatiivisen osaston päällikkö Oded Basiok sanoi AFP:lle lähetetyssä lausunnossa, että koko ”Islamilaisen jihadin sotilassiiven ylin johto Gazassa on eliminoitu”.

Lisäksi 20 Islamilaisen jihadin jäsentä pidätettiin sunnuntaina. Pidätetyt vietiin Israeliin Länsirannan alueelta, armeija kertoi tiedotteessa.

Sunnuntaiaamuna Jerusalemissa alkoi kuulua sireenien ääntä ja räjähdyksiä. Islamilainen jihad ilmoitti kohdistaneensa alueelle raketti-iskuja vastaiskuna Israelin toimille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat