Israel sanoo surmanneensa Islamilainen jihad -ääri­järjestön ylimmän johdon – Miten järjestö eroaa Gazan aluetta hallitsevasta Hamasista?

Islamilainen jihad pyrkii islamilaisen Palestiinan valtion luomiseen. Se on pienempi, mutta radikaalimpi kuin Gazan aluetta hallitseva Hamas.

Islamilainen jihad -järjestön sotilaallinen siipi ampui raketteja Gazan alueelta lauantaina.

7.8. 16:56 | Päivitetty 7.8. 20:11

Gazan palestiinalaisalueilla perjantaina puhjenneissa aseellisissa yhteenotoissa on kuollut kymmeniä ja loukkaantunut satoja ihmisiä, paikalliset terveysviranomaiset kertoivat sunnuntai-iltana.

Israel syyttää siviiliuhreista palestiinalaista Islamilainen jihad -äärijärjestöä. Israelin omien ilmaiskujen kohteena on maan mukaan viime päivinä ollut nimenomaan kyseinen äärijärjestö, ei Gazan aluetta hallitseva Hamas.

Israelin armeija on kertonut viikonlopun aikana eliminoineensa Islamilaisen jihadin ylimmän johdon. Hamas on puolestaan toistaiseksi pysytellyt sivussa väkivaltaisuuksista.

Sunnuntaina uutistoimisto Reuters kertoi, että konfliktin osapuolet ovat Egyptin välityksellä sopineet illalla alkavasta aselevosta.

Mutta mikä on Islamistinen jihad ja miten se eroaa islamistijärjestö Hamasista?

Lue lisää: Reuters: Gazaan sovittiin ase­levosta viikon­lopun yhteen­ottojen jälkeen

Gazassa 1970–1980-lukujen taitteessa perustetun Islamilaisen jihadin päätavoite on sama kuin Gazan aluetta hallitsevan Hamasin: luoda islamilainen Palestiinan valtio. Terrorijärjestöiksi luokitellut järjestöt ovatkin vuosien saatossa tehneet paljon yhteistyötä. Samalla niiden välillä on perustavanlaatuisia toiminta- ja identiteettieroja.

Keskeisin liittyy Israel-suhteeseen. Hamas on palestiinalaisten parlamentin pääpuolueeksi vuonna 2006 noustuaan pehmentänyt suhtautumistaan Israeliin. Islamilainen jihad on sen sijaan tunnettu rauhanprosessin vastustamisesta. Se ei suostu lainkaan neuvottelemaan Israelin kanssa.

Islamilaisella jihadilla ei ole kontollaan samanlaisia velvollisuuksia kuin Hamasilla, jonka on huolehdittava palestiinalaisten arjen sujumisesta. Järjestönä Islamilainen jihad jättäytyy kokonaan politiikan ulkopuolelle, opiskelijapolitiikkaa lukuun ottamatta, kertoo ECFR-ajatushautomo.

Islamilainen jihad on tehnyt iskuja Israeliin aina 1980-luvulta lähtien. Vuoteen 2007 asti sen jäsenet tekivät myös Israelin siviiliväestöön kohdistuvia itsemurha­iskuja.

Islamilainen jihad saa rahoitusta ja sotakoulutusta pääosin Iranista, jonka kanssa se on lähentynyt entisestään viime vuosina. Israelin pääministeri Yair Lapid kutsuikin palestiinalaisjärjestöä perjantaisessa televisiolähetyksessä ”Iranin edustajaksi, joka haluaa tuhota Israelin valtion”, Reuters uutisoi.

Lisäksi Islamilainen jihad on tehnyt yhteistyötä libanonilaisten šiiamuslimien Hizbollah-järjestön kanssa. CIA:n mukaan Hizbollah on tarjonnut Libanonista turvasataman useille Islamilaisen jihadin johtohahmoille.

Islamilaisella jihadilla ei ole käytössään yhtä paljon pitkän kantaman raketteja kuin Hamasilla, minkä vuoksi sen iskut ovat useimmin kohdistuneet Israelin eteläosiin. Uutistoimisto Reutersin mukaan myös Islamilaisella jihadilla on silti merkittävä määrä pienaseita, kranaatinheittimiä, raketteja ja panssarin­torjunta­ohjuksia.

Järjestöön kuuluu myös vuonna 1992 perustettu sotilaallinen siipi, al-Quds Brigades (AQB). Se hallitsee alueellisia prikaateja, joita oli CIA:n mukaan kuusi vuosina 2021–2022. Ne toimivat muun muassa Länsirannalla ja Jerusalemissa.

Islamilaisen jihadin nykyinen koko on epäselvä. Vuonna 2021 järjestössä oli jäseniä noin tuhannesta useisiin tuhansiin, arvioi CIA vuosittaisessa julkaisussaan. Ajatushautomo ECFR on kuvaillut järjestön toimivan hieman kuin eliittietujoukko.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat