Kiina jatkaa sota­harjoituksia Taiwanin läheisyydessä, vaikka niiden oli tarkoitus jo loppua – Biden: ”En usko, että he tekevät mitään enempää”

Kiina ilmoitti maanantaina harjoittelevansa sukellusvenesotaa, vaikka sotaharjoituksen piti päättyä jo sunnuntaina.

Ohjuksen laukaiseminen Kiinan sotaharjoituksissa näytettiin videonäytöllä Kiinan pääkaupungissa Pekingissä torstaina.

8.8. 8:42 | Päivitetty 8.8. 17:16

Kiinan asevoimat ilmoitti jatkavansa sotaharjoituksia aivan Taiwanin aluevesien läheisyydessä maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Aiemmin harjoitusten oli kerrottu päättyvän sunnuntaina. Taiwanin liikenneministeriö ilmoitti sunnuntaina, että kuusi seitsemästä harjoitusten vuoksi julistetusta vaaravyöhykkeestä oli kumottu.

Maanantaina Kiina kertoi Weibo-sovelluksessa harjoittelevansa Taiwanin läheisyydessä sukellusveneiden vastaisia operaatioita ja hyökkäyksiä merellä.

Sunnuntaina Kiina ilmoitti myös aloittavansa ”tavanomaiset” merisotaharjoitukset Keltaisellamerellä ja Bohainmerellä, kertoo Britannian yleisradio BBC. Keltaisellamerellä Kiina aikoo harjoitella päivittäin elokuun puoliväliin asti. Bohainmerellä jo lauantaina alkaneiden harjoitusten on määrä kestää noin kuukauden.

Keltainenmeri sijaitsee Manner-Kiinan ja Korean niemimaan välissä. Bohainmeri, aiemmin Tšilinlahti, on Keltaisenmeren pohjukassa sijaitseva sivumeri. Bohainmeri on maailman vilkkaimpia merialueita, koska sen läheisyydessä sijaitsevat Kiinan neljänneksi suurin kaupunki Tianjin ja pääkaupunki Peking.

Taiwan on tuominnut Kiinan jatkuvat sotilasharjoitukset kovin sanoin, kertoo uutistoimisto AFP.

”Ulkoministeriö tuomitsee vahvasti Kiinan päätöksen jatkaa sotilasharjoituksia. Kiinan provokaatio ja aggressio on vahingoittanut Taiwaninsalmen vallitsevaa tilaa ja kohottanut alueen jännitteitä”, Taiwanin ulkoministeriö tiedotti.

Taiwanin puolustusministeriö on ilmoittanut uutistoimisto Reutersin mukaan, että 21 kiinalaista sotalentokonetta on tullut Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi maanantaina olevansa Kiinan toiminnasta huolissaan, muttei kuitenkaan usko tilanteen kärjistyvän.

”Olen huolissani, että he tekevät näin paljon liikkeitä. En kuitenkaan usko, että he aikovat tehdä mitään enempää”, Biden sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina aloitti torstaina poikkeuksellisen laajat ja aiempaa lähemmäs Taiwanin aluevesiä ulottuneet meri- ja ilmasotaharjoitukset vastalauseeksi Yhdysvaltain edustajainhuoneen demokraattijohtajan Nancy Pelosin Taiwanin-vierailulle. Pelosi oli korkea-arvoisin Taiwanissa vieraillut yhdysvaltalais­poliitikko kahteen vuosikymmeneen.

Kiina pitää Taiwania kapinoivana maakuntanaan. Käytännössä Taiwan toimii kuin itsenäinen valtio, vaikka sitä ei ole laajasti tunnustettu. Kiina reagoi jyrkästi kaikkiin länsivaltioiden toimiin, jotka näyttävät lisäävän tukea Taiwanin itsenäisyydelle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat