Energian­säästö johti kitkerään riitelyyn Espanjassa

Espanjan energiansäästöön tähtäävät rajoitukset astuvat voimaan keski­viikkona. Esimerkiksi pääkaupunki Madrid noudattaa keskushallinnon määräyksiä vain vastentahtoisesti.

Espanjan Málagassa päivälämpötilat nousivat heinäkuun lopulla 40 asteeseen.

9.8. 11:56 | Päivitetty 9.8. 14:47

EspanjaLAISET ovat tänä kesänä kärsineet kovissa helteissä, ja loppukesästä ovat kuumentuneet myös tunteet. Syynä ovat energiansäästöön tähtäävät rajoitukset, jotka astuvat voimaan keskiviikkona.

Poikkiteloin ovat asettuneet etenkin hotelli- ja ravintola-alan yrittäjät.

”Me haluamme tyytyväisiä turisteja emmekä karrelle paahtuneita turisteja tai sellaisia turisteja, joita pelottaa kulkea pimeillä kaduilla”, sanoi Aurinkorannikon turismi­yhdistyksen puheenjohtaja Francisco Salado Cadena Ser -radiokanavan mukaan.

Salado viittasi ”pimeillä kaduilla” hallituksen määräyksiin valojen sammuttamisesta. Julkiset rakennukset on määrätty sammuttamaan valonsa yöksi, jos niissä ei ole ihmisiä töissä. Myymälät taas joutuvat pimentämään näyteikkunansa iltakymmenestä alkaen.

Espanjan kaupungeissa kadut tapaavat olla iltakymmeneltä vielä vilkkaita. Tämä johtuu muun muassa siitä, että illallista syödään tuntuvasti myöhemmin kuin Suomessa.

Valojen sammuttamisella säästetään energiaa kuitenkin varsin vähän verrattuna rajoituksiin, jotka koskevat huonelämpötiloja. Työpaikoilla huonelämpötiloja ei saa viilentää alle 27 asteen, jos työ on luonteeltaan kevyttä, kuten toimistotyötä.

Luonteeltaan fyysisemmän työn tekijät, kuten kuntosaliohjaajat tai tarjoilijat, ovat oikeutettuja 25 asteen lämpötilaan, kertoo El Mundo -lehti.

Tästä kahden asteen erosta Espanjassa on elokuun alkupäivinä taitettu peistä.

Pääministeri Pedro Sánchezin johtama vasemmistohallitus päätti energian­säästötoimista elokuun vaihteessa.

Rajoituksilla Espanja osallistuu EU-maiden talkoisiin energiankulutuksen vähentämiseksi. Kaiken taustalla on Venäjän aiheuttama akuutti energiakriisi sekä laajemmin ilmastokriisi.

Ilmastointilaitteet ovat tänä kesänä hurisseet täysillä tehoilla, koska Espanjassa on ollut monen Etelä-Euroopan maan tavoin huomattavan kuumaa.

Hellejaksoja on ollut useita, ja lämpötilat ovat ajoittain kivunneet 40 asteen tuolle puolen. Tälläkin viikolla Madridin päivälämpötilat ovat ennusteiden mukaan 35–36 astetta.

Sánchez on yrittänyt tähdentää energiansäästön tärkeyttä jopa solmion riisumisella, kuten HS kertoi heinäkuun lopussa. Hänen viestinsä oli se, että pukukoodin höllentäminen vähentäisi viilennystarvetta.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez piti tiedotustilaisuutta elokuun alussa Palma de Mallorcan kaupungissa.

Sánchez kuitenkin erehtyi, jos hän oletti Espanjan ryhtyvän energiansäästötalkoisiin yksissä tuumin. Oppositio on hyökännyt rajoituksia vastaan kiivaasti.

Espanjassa kyse ei ole pelkästään vasemmisto-oikeisto-jaosta vaan myös mittelöstä keskusvallan ja itsehallintoalueiden välillä.

Madridin oikeistolainen aluejohtaja Isabel Díaz Ayuso otti energiansäästöpaketin hampaisiinsa heti viime viikolla. ”Madrid ei sammu”, Ayuso sanoi viestipalvelu Twitterissä.

Sittemmin Madrid on ilmoittanut noudattavansa keskusvallan päätöksiä ”pidimme niistä tai emme”. Oikeistolainen Kansanpuolue kannattaa keskusjohtoista valtiota, joten sen poliitikkojen on vaikea kapinoida Espanjan hallitusta vastaan.

Poliittinen vastarinta energiansäästöpakettia vastaan kuitenkin jatkuu loppumetreille saakka. Kuusi Espanjan itsehallintoaluetta – joukossa Madrid ja Katalonia – ovat vaatineet hallitusta perumaan päätöksensä, kertoi Telemadrid-kanava maanantaina.

Espanjan energiarajoitusten on määrä olla voimassa marraskuuhun 2023 saakka.

Huonelämpötiloja on tarkoitus säännellä myös talvisin, jolloin julkisia tiloja ei saa lämmittää yli 19 asteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat