Venäjän valtapuolue pönkittää kannatustaan Ukrainan miehitetyillä alueilla – Taustalta löytyy mies, jolle povataan merkittävää asemaa vallan­kahvassa

Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä on viime kuukausina ottanut roolin humanitaarisen avun tarjoajana Ukrainan vallatuilla alueilla. Meduza kertoo, kuinka Donbas-tematiikkaa Kremlissä edistää EU:n pakotelistalle joutunut Andrei Turtšak, 46-vuotias urakiitäjä ja Putinin Pietarin-ystävän poika.

Ukrainan eteläosissa Zaporižžjan alueella sijaitsevan Melitopolin kaupungin asukkaita on saapunut hakemaan ruoka-apua avustuskeskuksesta, jota hallinnoi Venäjän valtapuolue Yhtenäinen Venäjä. Taustalla Venäjän lippu ja Yhtenäinen Venäjä -puolueen logo. Kuva otettu 2. elokuuta.

13.8. 19:08

Jo Ukrainan sodan alussa Andrei Turtšak, Venäjän valtapuolue Yhtenäisen Venäjän yleisneuvoston pääsihteeri, ymmärsi, että Vladimir Putin tulisi pitämään ”sotilaallista Donbas-tematiikkaa” yllä pitkän aikaa.

Donbasilla viitataan Ukrainan itäisiin alueisiin Donetskiin ja Luhanskiin, joissa Venäjä on tukenut Venäjän-mielisiä separatisteja vuodesta 2014. Venäjä perusteli hyökkäystään Ukrainaan Donbasin venäjänkielisen väestön suojelemisella.

Turtšak ryhtyikin hakemaan sekä puolueelle että itselleen näkyvää roolia tässä tematiikassa. Asiasta kertoi Meduzalle neljä lähdettä, joista kaksi on lähellä Kremliä ja kaksi lähellä Yhtenäisen Venäjän johtoa.

Andrei Turtšak (vas.) osallistui lehdistötilaisuuteen Itä-Ukrainan Donetskissa 23. helmikuuta 2022, eli päivää ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Oikealla istuu Denis Pušilin, joka on Venäjän tukeman separatistisen Donetskin ”kansantasavallan” johtaja. Taustalla rivissä Venäjän lippuja ja Donetskin ”kansantasavallan” lippuja, joissa Venäjän lipun valkoinen raita on korvattu mustalla.

Turtšak – kuten monet muutkin poliitikot – rakensi roolinsa yltiöisänmaallisen retoriikan varaan verraten Ukrainan sotaa toiseen maailmansotaan, jota Venäjällä kutsutaan suureksi isänmaalliseksi sodaksi. Turtšak on myös käynyt Donbasissa useita kertoja.

Turtšak on kertonut, että hänen isoisänsä eteni vuonna 1945 Berliiniin asti, minkä jälkeen tämä määrättiin palvelukseen Rivnen alueelle Luoteis-Ukrainaan. Siellä isoisä ”repi ne viheliäiset ihmiset pois metsästä”.

”Kun vertaan isoisäni kertomuksia siihen, mitä itse olen nähnyt Donbasissa neljän viime kuukauden aikana, voin todeta, ettei mikään ole muuttunut”, Turtšak on todennut.

”Siellä on jatkunut loputon sota. Meidän presidenttimme ja asevoimamme tekevät tästä sodasta nyt lopun.”

Samaa retoriikkaa ovat sittemmin viljelleet myös monet muut puolueen jäsenet.

Andrei Turtšak (kesk.) osallistui 11. toukokuuta 2021 Donetskissa alueen Ukrainasta eroamisen seitsenvuotispäivän juhlallisuuksiin. Turtšakin oikealla puolella musta-oranssi Yrjönnauha rinnassaan separatistisen Donetskin ”kansantasavallan” johtaja Denis Pušilin ja vasemmalla puolella Georgiasta itsenäiseksi julistautuneen Etelä-Ossetian presidentti Anatoli Bibilov. Takana vasemmalla Venäjän duuman alahuoneen jäsen Aleksandr Karelin, joka on Yhtenäinen Venäjä -puolueen jäsen ja ”Siperian karhu” -nimellä tunnettu moninkertainen raskaan sarjan painin olympiavoittaja.

Aluksi puolue toteutti rooliaan järjestämällä humanitaarisen avun kuljetuksia. Niiden kulkua puolueen jäsenet seurasivat henkilökohtaisesti aina määränpäähän asti. Meduzan lähde toteaa, että tämä antoi Turtšakille ja hänen lähipiiriinsä kuuluville hyvän mahdollisuuden ”näyttäytyä jatkuvasti Donbasissa”.

Pian Yhtenäinen Venäjä alkoi perustaa erityisiä, puolueen ylläpitämiä ”humanitaarisia keskuksia” ja ”avustuskeskuksia” itsehallintoalueiksi julistautuneisiin Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltoihin” sekä Venäjän miehittämille Ukrainan alueille.

Keskuksissa jaetaan avustustarvikkeita, kuten elintarvikkeita, lääkkeitä ja venäläisten operaattoreiden sim-kortteja. Tavoitteena on voittaa paikalliset asukkaat puolueen puolelle.

Melitopolilainen mies hakemassa ruoka-apua Yhtenäisen Venäjän avustuskeskuksesta Zaporižžjan alueella 18. heinäkuuta.

Tällainen keskus avattiin myös Mariupolissa 24. maaliskuuta – eli ennen kuin Venäjän joukot valtasivat kaupungin kokonaan. Sodan alussa Venäjä piiritti strategisesti tärkeää Mariupolin satamakaupunkia useiden kuukausien ajan ajaen sen humanitaarisen kriisin partaalle.

Lue lisää: Näin Venäjä hoitaa lapsia, jotka vammautuivat sen hyökkäyksessä – ukrainalaiset äidit kertovat oloista sairaalassa Venäjällä

Lue lisää: Julija Fedosjukin mies on kahdeksan rintamavuoden jälkeen Venäjän sotavankina – ”Hän antoi nuoruutensa, jotta täällä ei vaikuttaisi se tyranni”

Lue lisää: Kätilö Hanna Rastjagajeva ajatteli, ettei Venäjä pommittaisi lasten­­sairaalaa – pian kuului vihellys, ja paine­aalto pyyhki altaan kaiken

Turtšakin antamien tietojen mukaan avustuskeskuksia oli heinäkuun lopulla jo yli kolmekymmentä.

”Venäjä jälleenrakentaa kaiken. Nyt täytyy vain saattaa operaatio päätökseen. Sitten haalimme paikalle kaikki mahdolliset rakentajat ja muut, hoidamme kaiken”, Turtšak lupaa.

Andrei Turtšak on luvannut, että Venäjä ”jälleenrakentaa kaiken” saatettuaan ”erikoisoperaationsa” Ukrainassa päätökseen. Melitopolilaisia jonottamassa ruoka-apua Yhtenäisen Venäjän avustuskeskuksen edessä Zaporižžjan alueella 2. elokuuta.

Yhtenäisen Venäjän johto on alkanut nimittää puolueen kansanedustajia Venäjän miehittämille alueille ”koordinaattoreiksi”. Se on nimennyt koordinaattoreita myös toiminnan eri osa-alueille, esimerkiksi koordinoimaan venäläisten rakennustyöläisten työtä Donbasissa sekä venäläisten lääkintäjoukkojen työtä.

Koordinaattorit organisoivat avustustarvikkeiden keruun Venäjällä ja ohjaavat avustuskuljetukset eri avustuskeskuksiin. He myös päättävät siitä, mihin uusia keskuksia perustetaan.

Puolueen johtoa lähellä oleva lähde huomauttaa, ettei koordinaattoreilla ole työnsä tueksi tarkkoja tietoja tai ohjeita avustusten tarpeesta.

”He yrittävät itse hahmottaa tilannetta ja pönkittävät myötämielisiä yrityksiä.”

Meduza on aiemmin kertonut, kuinka ”myötämielisiksi” koetut yritykset pääsevät osallisiksi avustuskuljetusten lisäksi myös jälleenrakennusurakoista.

Yhtenäinen Venäjä -puolueen johtoa lähellä oleva lähde kertoo Meduzalle, ettei puolueen koordinaattoreilla ole avustustyönsä tueksi tarkkoja tietoja tai ohjeita avustusten tarpeesta. Melitopolin asukkaita hakemassa ruoka-apua Yhtenäisen Venäjän avustuskeskuksesta 2. elokuuta.

Sekä Kremliä että Yhtenäisen Venäjän johtoa lähellä olevan lähteen mukaan koordinaattorit voidaan jakaa kahteen ryhmään: Andrei Turtšakin ja presidentinhallinnon ensimmäisen varajohtajan Sergei Kirijenkon lähipiiriin kuuluvat sekä ”jo kauan Donbas-tematiikkaa esillä pitäneet henkilöt”, kuten esimerkiksi Dmitri Sablin. Sablin on nimetty Donetskin kansantasavallan koordinaattoriksi ja toimii duumassa Yhtenäisen Venäjän edustajana.

”Koordinaattoreiksi on valittu vain johtohahmojen suosimia henkilöitä, ja vain nämä suosikit saavat julkisesti puhua asian puolesta”, Meduzan lähde kertoo.

Meduzan lähteiden mukaan duuman puhemies Vjatšeslav Volodin – joka itsekin on Yhtenäisen Venäjän jäsen – on ottanut voimakkaasti kantaa valtapuolueen kansanedustajien Donbasin-matkoihin ja kritisoinut heitä ”kansanedustajalle sopimattomasta toiminnasta” sekä ylimääräisistä matkakuluista.

Turtšak vastasi kritiikkiin todeten, ettei kannata kiinnittää mitään huomiota moisiin lausuntoihin, joita ”täysin todellisuudesta vieraantuneet virkamiehet esittävät”.

”Kuten olen aiemminkin sanonut, tätä työtä voivat kommentoida vain sellaiset, jotka ovat konkreettisesti olleet paikalla. Minä olen ollut siellä ja kokenut sen kaiken. En ole vain kuluttanut housujani pehmeässä nojatuolissa”, Turtšak kommentoi.

Heinäkuussa Volodin itsekin teki lopulta matkan Luhanskin kansantasavaltaan.

Presidentinhallintoa lähellä oleva lähde kertoo, että Turtšak pystyy haastamaan riitaa Volodinin kanssa, vaikka painiikin hierarkkisesti aivan eri sarjassa kuin huomattavasti korkea-arvoisempi duuman puhemies.

”Hän ei saanut Kremliltä minkäänlaisia nuhteita ulostulonsa johdosta. Volodinin julkinen tyytymättömyyden ilmaisu ei myöskään johtanut minkäänlaisiin käytännön seuraamuksiin; Yhtenäisen Venäjän kansanedustajat jatkavat matkojaan Donbasiin entiseen malliin.”

Venäjän pääministeri Mihail Mišustin (vas.) ja duuman puhemies Vjatšeslav Volodin (oik.) Moskovassa 7. huhtikuuta. Meduzan mukaan Volodin kävi Luhanskissa Itä-Ukrainassa heinäkuussa.

Meduzan lähteiden mukaan Sergei Kirijenkon ja Andrei Turtšakin keskinäinen suhde on ”kumppanillinen” eikä todellakaan tyypillinen esimies-alaissuhde. Kirijenko on Turtšakille ikään kuin senioriasemassa oleva kumppani, jonka tuella Turtšak voi organisoida toimiaan.

”Turtšakillahan on taustaa Pietarista ja erityiset suhteet presidenttiin. Hänet valittiin puoluesihteeriksi Putinin henkilökohtaisesta pyynnöstä. Kirijenko ei voi suoraan ohjata häntä”, selittää Kremliä lähellä oleva lähde.

Meduzan lähteiden mukaan Sergei Kirijenkon ja Andrei Turtšakin keskinäinen suhde ei ole tyypillinen esimies-alaissuhde vaan pikemminkin ”kumppanillinen” suhde. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja presidentinhallinnon ensimmäinen varajohtaja Sergei Kirijenko (oik.) helmikuussa 2020.

Meduzan lähteiden mukaan Yhtenäisen Venäjän sisällä Donbasiin liittyviä toimia koordinoi Kirijenkon alainen, sisäpolitiikasta presidentinhallinnossa vastaava Andrei Jarin, jonka toimenkuvaan kuuluu esimerkiksi Ukrainan miehitetyillä alueilla toimivien Venäjän-mielisten hallintoelinten kanssa tehtävä yhteistyö. Lähteet kertovat, että nimenomaan Jarinin kanssa kansanedustajat ja kuvernöörit sopivat Luhanskin ja Donetskin kansantasavaltoihin sekä miehitetyille alueille suuntautuvista matkoistaan.

”Turtšakilla on taustaa Pietarista ja erityiset suhteet presidenttiin. Hänet valittiin puoluesihteeriksi Putinin henkilökohtaisesta pyynnöstä.”

Meduza on aiemmin kertonut, että Donbasissa työskentelee myös valtakunnanneuvoston ohjauksesta vastaava presidentinhallinnon varajohtaja Boris Rapoport. Lähteiltä saatujen tietojen mukaan hän valmistelee tällä hetkellä kansanäänestyksiä miehitettyjen alueiden liittymisestä Venäjään. Kremlin suunnitelmien mukaan nämä äänestykset on tarkoitus järjestää syyskuussa 2022.

Venäjän hallitsemassa Hersonin kaupungissa kaduille on kiinnitetty Venäjä-myönteisiä julisteita, joissa lukee ”Tulevaisuus – yhdessä Venäjän kanssa”, ”Venäjä on täällä ikuisesti” ja presidentti Vladimir Putinin sitaatti ”Venäläiset ja ukrainalaiset ovat yhtä kansaa, yksi kokonaisuus”. Kremlin suunnitelmien mukaan kansanäänestykset miehitettyjen alueiden liittymisestä Venäjään on tarkoitus järjestää syyskuussa 2022. Ukraina on ilmoittanut valtaavansa kaupungin takaisin syyskuuhun mennessä. Kuva on otettu 25. heinäkuuta.

Yhtenäisen Venäjän sisäisiä voimasuhteita ei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole juurikaan muuttanut.

Andrei Turtšakin vaikutusvalta puolueessa on Meduzan lähteiden mukaan ”merkittävä”, mutta hän pyrkii edelleen kasvattamaan rooliaan. Lisäksi Donbas-tematiikkaa painottamalla hän pyrkii lujittamaan asemaansa presidentti Putinin silmissä. Lähteet vahvistavat, että Putin pitää Yhtenäistä Venäjää edelleen ”omana puolueenaan”, vaikka Venäjällä presidentti ei olekaan minkään puolueen jäsen.

Kaksi Kremliä lähellä olevaa lähdettä vahvistaa, että Putin hyväksyy Turtšakin toiminnan:

”Andrei osoittaa olevansa tekojen mies eikä pelkkä puhuja.”

”Häntä [Turtšakia] voidaan pitää tällä hetkellä puolueen keulahahmona. Dmitri Medvedev on edelleen Yhtenäinen Venäjä -puolueen johtaja, ja hän vaikuttaakin asioihin eikä ole jättämässä puoluetta. Hän ei kuitenkaan halua esiintyä julkisuudessa puolueen johtajana, koska puolueen kannatus on heikkoa. Näin ollen nimenomaan Turtšak on puolueen keulahahmo, joskaan hänen päätöksensä eivät aina ole lopullisia. Hänen työtään puolueessa valvotaan”, selittää lähellä presidentinhallintoa oleva lähde.

Kremliä lähellä olevien lähteiden mukaan Turtšakia henkilönä ei ole tarkoitus mitenkään erityisesti nostaa esiin hallintoa myötäilevissä tiedotusvälineissä.

”Rummutetaan Yhtenäistä Venäjää ylipäänsä: missä on autettu, mitä kaikkea on tehty. Huomiota ei kohdisteta juuri Turtšakiin.”

Presidentinhallinnossa ei uskota sodan nostattavan avointa tyytymättömyyttä puolueeseen, mutta syksyllä Yhtenäisen Venäjän kannatus voi silti kuihtua entisestään talousvaikeuksien vuoksi.

”Turtšakia voidaan pitää tällä hetkellä Yhtenäinen Venäjä -puolueen keulahahmona.”

Vuonna 2014 Donetskin kansantasavallan itse julistautunut pääministeri Aleksandr Zahartšenko Venäjän järjestämässä ”kansanäänestyksessä”.

Meduzan lähteet arvelevat myös, että Turtšak, johon puolueessa ollaan suhteellisen tyytyväisiä, saattaa lähitulevaisuudessa jättää paikkansa.

Lähteet eivät usko, että Turtšak voisi nousta Medvedevin jälkeen puolueen johtajaksi. Suurin syy tähän on Turtšakin ”riitaisa” luonne, joka käy ilmi myös hänen julkisesta retoriikastaan.

Sen sijaan lähteet povaavat Turtšakille merkittävää asemaa vallankahvassa. Puolueen lisäksi Turtšakin uskotaan ylenevän myös Venäjän liittoneuvostossa, jossa hän tällä hetkellä toimii varamiehenä.

Andrei Turtšak ja Yhtenäisen Venäjän toimeenpanokomitean tiedottaja Anastasija Kostikova eivät vastanneet Meduzan tiedusteluihin.

Presidentin lehdistösihteeri Dmitri Peskov vahvisti Meduzalle, että presidentti Putin ”suhtautuu myönteisesti” Turtšakin toimintaan. Turtšakin tulevaisuudennäkymiä Peskov ei suostunut kommentoimaan.

Kuka?

Andrei Turtšak

  • Pietarilaistaustainen Andrei Turtšak, 46, toimii Venäjän parlamentin eli duuman ylähuoneen varapuhemiehenä ja Yhtenäisen Venäjän puoluesihteerinä.

  • Toimi vuoteen 2017 asti Pihkovan alueen kuvernöörinä. Hänet nimitettiin tehtävään vain 33-vuotiaana.

  • Putinin vankka tukija ja kytkeytyy Putiniin isänsä Anatoli Turtšakin kautta, joka on Putinin nuoruusaikojen judokaveri Pietarista.

  • Isä Anatoli Turtšak johtaa Pietarissa strategista sotateollisuusyritystä nimeltä Leninets. Myös Andrei Turtšak on työskennellyt yrityksessä ja sen tytäryhtiöissä.

  • Turtšakiin on Pihkovan kuvernöörinä toimiessaan kohdistunut epäilyjä talouslehti Kommersantin toimittaja Oleg Kašinin pahoinpitelyn tilaamisesta vuonna 2010. Toimittaja oli syyttänyt blogikirjoituksessaan Turtšakia korruptiosta.

  • Ehdotti Venäjältä poistuvien ulkomaalaisten yritysten kansallistamista mainiten kolme suomalaisyritystä nimeltä: Valion, Pauligin ja Fazerin.

  • Teki ensimmäisen vierailun Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltoihin” Putinin tunnustettua niiden riippumattomuuden Ukrainasta.

  • Teki vierailun myös Venäjän miehittämään Mariupoliin toukokuussa 2022 ja jakoi mitaleja ”Mariupolin vapauttajille” yhdessä Denis Pušilinin kanssa, joka on Venäjän tukeman separatistisen Donetskin ”kansantasavallan” johtaja.

  • EU on helmikuussa 2022 asettanut henkilöpakotteita Turtšakille Venäjän hyökkäyksen vuoksi.

Meduzalle kirjoittanut Andrei Pertsev. Julkaistu Meduzassa 28.7.2022.

HS:ssä suomennosta on editoitu ja lisätty faktalaatikko. Tuotanto ja editointi: Elina Saarilahti

Alkuperäinen juttu on luettavissa täällä.

Lue lisää: Verkkolehti Meduza: Venäjä suunnittelee uutta hyökkäystä Kiovaan

Lue lisää: Raja Venäjän varsinaisen armeijan, palkkasotilaiden ja vapaaehtois­joukkojen välillä on Ukrainassa hämärtynyt täysin, sanoo kokenut sotilas Meduzalle

Lue lisää: Venäläistä murhayritystä tutkitaan oudon tunnelman vallitessa

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat