Presidentti Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-liittymis­asia­kirjat – Suurlähettiläs Mikko Hautala: Suomen ja Yhdysvaltojen suhde on tiiviimpi kuin koskaan

Presidentti Biden hyväksyi Suomen ja Ruotsin liittymisen Natoon. Jäsenyys ratifioitiin aiemmin maan senaatissa.

9.8. 19:06 | Päivitetty 10.8. 7:59

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin sotilasliitto Natoa koskevat liittymisasiakirjat Washingtonissa noin kello 21.30 Suomen aikaa.

Asiakirjojen allekirjoittaminen on viimeinen askel ratifiointiprosessissa Yhdysvaltojen osalta. Yhdysvaltain senaatti ratifioi Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet jo viime viikolla, jolloin satapaikkaisesta senaatista 95 jäsentä puolsi jäsenyyttä ja vain yksi edustaja äänesti vastaan.

Kaikkiaan Yhdysvaltain ratifioinnin on arveltu tapahtuneen verrattain nopeasti.

Tiistain tilaisuudessa pitämässään puheenvuorossa Biden kertoi, että kyseessä on ”suuri päivä”.

”Kaksi ylpeää ja itsenäistä maata käyttivät oikeuttaan tehdä omaa turvallisuuttaan parantavia päätöksiä”, Biden sanoi.

Biden kehotti muita Naton jäsenmaita hyväksymään Ruotsin ja Suomen jäsenhakemukset pikimmiten.

”Suomi ja Ruotsi täyttävät kaikki Naton vaatimukset. Ne tekevät Natosta vahvemman ja samalla Yhdysvalloista turvallisemman.”

Biden lupasi, että Yhdysvallat on sitoutunut Natoon ”nyt ja myös jatkossa”.

”Putin luuli, että hän voi hajottaa meidät. Nyt hän sai juuri sitä, mitä hän ei halunnut. Hän ei saanut Naton suomettumista, vaan Suomen ’natottumisen’.”

Presidentti Joe Biden viimeisteli allekirjoituksellaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnin Yhdysvalloissa. Tapahtumaa todistamassa varapresidentti Kamala Harris (vas.), Ruotsin suurlähettiläs Karin Olofsdotter ja Suomen suurlähettiläs Mikko Hautala.

Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala kuvaili tilaisuuden tunnelmaa hyvin myönteiseksi.

Hautala kertoo, että tilaisuuteen osallistui iso määrä ihmisiä diplomaattikunnasta, Yhdysvaltain asevoimista, senaatista ja edustajainhuoneesta.

”Hyvin vahva Yhdysvaltain tuki Suomen ja Ruotsin jäsenyydelle tuli esille”, hän sanoo.

Hänen mukaansa Yhdysvaltojen Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ennätysnopea hyväksyntä kertoo vahvasta luottamuksesta molempiin maihin.

Hautala pitää sopimuksen nopeaa ratifiointina myös tunnustuksena Suomen vahvalle asemalle, puolustuspolitiikalle ja puolustukselliselle kyvykkyydelle.

Allekirjoitustilaisuuteen osallistunut Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala.

”Se kertoo siitä, että Suomeen ja Ruotsiin on vahva luottamus, ja heillä on näkemys, että me tuomme lisäarvoa ja parannamme koko liittokunnan turvallisuutta.”

Hautala lisää, että tilaisuudessa korostettiin Suomen vahvaa demokratiaa.

”Biden korosti puheenvuorossaan demokraattista prosessia, joka on molemmissa maissa läpikäyty.”

Hautala näkee, että Yhdysvaltojen ratifiointiprosessin päätyttyä Suomen ja Yhdysvaltojen suhde on tiiviimpi kuin koskaan historian aikana.

Hautala korostaa, että vaikka Yhdysvallat on nyt ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-hakemukset, eivät turvatakuut ole kuitenkaan vielä voimassa. Hän näkee kuitenkin, että ratifioinnin myötä Yhdysvallat ovat sitoutuneet Suomen turvallisuuden takaamiseen.

”Totta kai tässä tilanteessa, jossa Yhdysvallat on kantansa ilmaissut, niin näen, että heillä on hyvin vahva intressi omalta osaltaan tukea Suomen turvallisuutta”, Hautala sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö twiittasi juuri ennen tilaisuutta osallistuneensa yhteis­puheluun presidentti Bidenin ja Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin kanssa.

”Jälleen yhteispuhelu presidentti Bidenin ja pääministeri Anderssonin kanssa. Alle kolme kuukautta sitten puhuimme juuri ennen Suomen ja Ruotsin päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä, tänään juuri ennen kuin presidentti Biden vahvistaa Yhdysvaltain ratifioinnin. Yhdessä olemme vahvempia”, Niinistö kirjoitti viestipalvelu Twitteriin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat