Donald Trump joutui kuulusteltavaksi osana liike­toimiensa tutkintaa, kieltäytyi vastaamasta kysymyksiin

Kuulustelu oli New Yorkin oikeus­ministerin aloittaman tutkinnan viimeinen vaihe, jota pidetään ratkaisevana pitkään jatkuneessa siviili­tutkinnassa.

10.8. 16:15 | Päivitetty 11.8. 8:12

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump joutui keskiviikkona New Yorkin yleisen syyttäjän­viraston valaehtoiseen kuulusteluun. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalais­mediat CNN ja The New York Times.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump kertoi kuulustelun jälkeen kieltäytyneensä vastaamasta siellä esitettyihin kysymyksiin.

”Kieltäydyin vastaamasta kysymyksiin niiden oikeuksien nojalla, jotka Yhdysvaltain perustuslaki antaa jokaiselle kansalaiselle”, Trump sanoi lausunnossaan.

Trump viittaa Yhdysvaltain perustuslain 5. lisäykseen, jonka perusteella kenenkään ei tarvitse todistaa itseään vastaan.

Reuters kertoo New Yorkin yleisen syyttäjän­viraston tiedottajan vahvistaneen, että Trump oli kieltäytynyt vastaamasta kuulustelussa esitettyihin kysymyksiin. Tutkinta kuitenkin jatkuu.

Kuulustelu oli osa pitkään jatkunutta siviilitutkintaa, joka koskee Trumpin ja hänen perheensä liiketoimia. Siviilitutkinnasta voi seurata siviilikanne, mutta ei rikossyytteitä.

Trumpin kuuleminen tapahtui vain muutama päivä sen jälkeen, kun oikeus­ministerin toimisto oli kuulustellut hänen lapsiaan Ivanka Trumpia ja Donald Trump Jr:ia.

Maaliskuusta 2019 lähtien New Yorkin oikeus­ministerin Letitia Jamesin lakimiehet ovat tutkineet Trumpin liiketoimia löytääkseen todisteita siitä, ovatko Trump ja hänen omistamansa yhtiöt paisutelleet tietoisesti Trumpin omaisuuden arvoa.

Vuoden 2022 alussa oikeusministeri James sanoi, että Trumpin yhtiön liiketoiminnan käytännöt ovat ”petollisia ja harhaanjohtavia”.

CNN:n mukaan Trump sanoi keskiviikkoaamuna omistamassaan Truth Social -sosiaalisessa mediassa, että hän tulee tapaamaan oikeusministeri Jamesin ”Yhdysvaltojen historian suurimman noitavainon jatkumisen vuoksi”.

”Mahtavaa yritystäni ja minua vastaan hyökätään joka puolelta. Banaani­tasavalta”, Trump kirjoitti Truth Social -palvelussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat