Krimin iskua säikähtäneet venäläiset jättivät rantatuolit tyhjiksi, paniikki aiheutti pitkiä jonoja Venäjälle johtavalla sillalla

Ilmeinen Ukrainan isku Venäjän lentotukikohtaan Krimillä tehtiin iltapäivällä parhaaseen ranta-aikaan. Iskun aiheuttama paniikki aiheutti pitkiä jonoja Venäjälle johtavalla Kertšinsalmen sillalla.

11.8. 14:51 | Päivitetty 11.8. 15:26

Lomanviettäjät pakenevat miehitetyltä Krimin niemimaalta Venäjälle tiistaisen lentotukikohtaiskun jälkeen. Venäläinen sosiaalinen media on täyttynyt materiaalista, jossa säikähtäneet ja järkyttyneet venäläiset kyynelehtivät joutuessaan jättämään lomansa kesken.

Suuri joukko vaikuttaa paenneen autolla Kertšinsalmen siltaa pitkin. Euroopan pisin, 19 kilometriä pitkä silta yhdistää Krimin niemimaan Venäjään.

Autot ovat jonottaneet tuntikausia sillalle, joka vetää noin 40 000 autoa päivässä. Vahvistamattomien, sosiaalisessa mediassa esitettyjen tietojen mukaan jonot olisivat olleet jopa sata kilometriä pitkiä.

Venäläisessä lentotukikohdassa Krimillä sattui tiistaina keskellä kirkasta päivää suurien räjähdysten sarja, joka mitä ilmeisimmin oli Ukrainan tekemä isku.

Räjähdykset näkyivät ja kuuluivat selkeästi vain muutaman kilometrin päässä hiekkarannoilla, jotka olivat täynnä lomanviettäjiä.

Lomailijoiden kuvien ja videoiden perusteella iskut aiheuttivat epäuskoa ja hämmennystä, joka vaihtui pian paniikkiin.

Eri medioissa haastateltujen silminnäkijöiden mukaan räjähdyksiä oli ainakin toistakymmentä.

”Räjähdyksiä oli noin 15. Se kesti noin 30–40 minuuttia. Monet lomailijat yrittivät suojautua – jotkut piiloutuivat puiden taakse, lapset itkivät. Ihmiset yrittivät pysytellä yhdessä”, sanoi venäläisturisti Ksenia Korkina Moscow Times -lehdessä.

Simferopolissa Krimillä asuva Viktoria Drožina kertoo Mediazona-julkaisulle, että epäuskon vaihtuminen pakokauhuun kesti muutamia minuutteja.

Lue lisää: Satelliittikuvien perusteella Ukraina osui täydellisesti maaleihinsa Venäjän lentotuki­kohtaan Krimillä, mutta miten?

”Puoli viideltä kuului ensimmäinen räjähdys, sitten ne alkoivat toistua – laskimme niitä 20 tai 21 kappaletta. Ensimmäiset kymmenen olivat peräkkäin, kahden tai kolmen minuutin sisällä, ja sitten harvemmin”, Drožina kertoi.

”Kaikki alkoivat juosta karkuun rannalta, olimme lähellä laituria. Ranta oli lähes kokonaan tyhjä.”

Kukaan haastatelluista ei ole maininnut nähneensä taivaalla vanaa, jonka pitkän kantaman ohjusten voisi olettaa kirkkaalle taivaalle jättävän.

”Ei ollut ääntä, ei näkyvää – ei mitään, vain räjähdyksiä tyhjästä”, Viktoria Drožina kertoi Mediazonalle. ”Savu tuli vain tyhjästä. Jos se olisi ollut raketti, sen olisi nähnyt.”

Silminnäkijälausuntoihin ei voi täysin luottaa, koska lentokentän läheisyydessä ihmiset helposti tottuvat lentämisestä aiheutuviin ääniin. Sosiaalisen median kuvia ja videoinut analysoinut sotilasasiantuntija Justin Bronk ei kuitenkaan löytänyt materiaalista ohjuksen aiheuttamia ääniä tai vanoja.

Venäjä ei vieläkään myönnä käyvänsä Ukrainassa sotaa, jonka on itse aloittanut, mikä selittää lomailijoiden epäuskoa. Venäjä väittää, että räjähdykset olivat onnettomuus. Yandex-palvelun mukaan Venäjällä iskusta ei ole paljoa uutisoitu.

Iskut toki tulivat yllätyksenä tilannetta tarkasti seuraavillekin. Krim on satojen kilometrien päässä sodan etulinjasta Hersonissa, eikä Ukrainalla uskottu olevan kykyä tällaiseen iskuun.

Krimin niemimaa on osa Ukrainaa, mutta Venäjä on miehittänyt sitä vuodesta 2014 ja liittänyt sen itseensä väärennetyllä kansanäänestyksellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat