Ukrainalla on kyky yllättää

Ukrainan urheassa puolustustaistelussa on kosolti piirteitä, jotka palauttavat mieleen muinaisen kiinalaisklassikon, Sunzin Sodankäynnin taidon, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Heikki Aittokoski.

Ukrainan Posti julkaisi huhtikuussa postimerkin, jossa ukrainalaissotilas näyttää keskisormea Venäjän ohjusristeilijä Moskvalle.

11.8. 19:36

Joitakin vuosisatoja ennen meidän ajanlaskumme alkua sanoi kiinalainen Mestari Sun seuraavaa:

”Kun olet lähellä, anna vaikutelma, että olet kaukana; kun olet kaukana, anna vaikutelma, että olet lähellä.”

Mestari Sunin eli Sunzin ajatuksia löytyy kiinalaisklassikosta nimeltä Sodankäynnin taito (suom. Matti Nojonen Gaudeamus, 2005).

Sunzin viisauksia lainataan rasittavuuteen asti, mutta minkäs teet: Ukrainan urheassa puolustustaistelussa on kosolti piirteitä, jotka palauttavat mieleen muinaisen perus­teoksen.

”Jos vihollinen on raivoissaan – ärsytä”, Sunzi lausuu. ”Hyökkää siellä, missä hän ei ole valmistautunut. Ilmesty paikoista, joissa hän ei osaa odottaa sinua. Nämä ovat sota­päällikön keinot voittoon, eikä niitä pidä etukäteen levitellä.”

Ukrainan voimavarat ovat tuntuvasti vähäisemmät kuin Venäjän, joka on käynyt raakalaismaista sotaansa liki puoli vuotta. Mutta Ukraina on käyttänyt voimavarojaan taitavasti ja harkiten.

Tiistaina Venäjän lentotukikohdassa miehitetyllä Krimin niemimaalla tapahtui useita räjähdyksiä. Tuho oli suurta ja näyttävää.

Ukrainan asevoimien iskusta täytyi olla kyse. Operaatio oli huolella harkittu, huolella suunniteltu ja taitavasti toteutettu.

Haastattelin räjähdysten tiimoilta kenraalimajuri evp. Pekka Toveria.

”Ukrainalaiset osaavat yllättää vähäisillä resursseillaan, se täytyy heidän kunniakseen sanoa”, Toveri totesi. ”Niitä [yllätyksiä] tulee harvakseltaan, mutta niillä on aina suuri psykologinen ja sotilaallinen vaikutus.”

Toveri viittasi lentotukikohdan räjähdyksien lisäksi Belgorodin helikopteri-iskuun ja ohjusristeilijä Moskvan upottamiseen.

Belgorodin isku tapahtui aamuyön tunteina perjantaina 1. huhtikuuta. Niin pitkälle kuin tiedetään, asialla oli kaksi ukrainalaista Mi-24-taisteluhelikopteria. Ne lensivät matalalla rajan yli Venäjän ilmatilaan ja ampuivat ohjuksia polttoainevarastoon Belgorodin kaupungin laitamilla.

Belgorodin tapaus oli Venäjälle kiusallinen, pystyihän vihollinen tunkeutumaan syvälle Venäjän maaperälle, peräti 35 kilometrin syvyyteen.

Venäjä syytti Ukrainaa rauhanponnisteluiden vaikeuttamisesta. Hyökkäyssodan käynnistäjä ei ilmeisesti nähnyt syytöksessä mitään irvokasta.

Vielä rutkasti näyttävämpi yllätys oli tiedossa torstaina 14. huhtikuuta, kun ukrainalaiset onnistuivat upottamaan Venäjän Mustanmeren laivaston lippulaivan, ohjusristeilijä Moskvan.

Ukrainan asevoimat osui 186-metriseen Moskvahan kahdella Neptun-meritorjuntaohjuksella. Kuolonuhrien määrää Venäjä ei ole paljastanut.

Tällä kertaa Venäjä ei enää myöntänyt kirvelevää tappiota Ukrainan aiheuttamaksi. Venäjän virallisessa versiossa horistiin, että Moskva-laivalla oli sattunut tulipalo, jota seurasi ammusräjähdyksiä. Kun laivaa sitten oltiin hinaamassa turvaan, se upposi ”myrskyssä”.

Näin siis Venäjän versiossa. Kremlin meteorologisesta erikoisosaamisesta kielii, että Moskovan uppoamisajankohtana kukaan muu ei ollut havainnut Mustallamerellä myrskyä.

Yksittäiset onnistuneet iskut eivät valitettavasti muuta sodan kokonaiskuvaa. Ei ole näköpiirissä, että Venäjä olisi lopettamassa ”erikoisoperaatiotaan”.

Mutta on todella hienoa, että Ukraina onnistuu toistuvasti nöyryyttämään Venäjää. Se tuo lohtua ja luo toivoa. Ehkä Venäjä vielä kompastuu omaan järjettömyyteensä.

Kuten sanoi Mestari Sun: ”Kokonaiselta armeijalta voidaan viedä taistelutahto ja kenraalilta anastaa sydän ja mieli.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat