WP: Biden tapasi suljettujen ovien takana historioitsijoita, jotka varoittivat presidenttiä USA:n demokratian horjumisesta

Historioitsijat kertoivat presidentille, että Yhdysvaltojen nykytilanne on demokraattisen hallinnon kannalta ”yksi nykyhistorian vaarallisimmista”.

Presidentti Joe Biden on kantanut huolta demokratian tilasta Yhdysvalloissa.

11.8. 20:18

Yhdysvaltalainen sanomalehti The Washington Post kertoo presidentti Joe Bidenin ja historiantutkijoiden yksityisestä tapaamisesta, jossa nostettiin esiin huoli demokratian huonosta tilasta Yhdysvalloissa ja muissa maissa.

The Washington Postin nimettöminä puhuneiden lähteiden mukaan keskusteluun osallistuneet historioitsijat kertoivat, että Yhdysvaltojen nykytilanne on ”demokraattisen hallinnon kannalta yksi nykyhistorian vaarallisimmista”.

Elokuun neljäntenä päivänä pidetyn tapaamisen erityispiirteenä oli, että osallistujat keskittyivät käsittelemään totalitarismin nousua eri puolilla maailmaa ja Yhdysvaltain demokratiaan kohdistuvia uhkia.

Lehdelle keskustelua avannut lähde sanoi, että se oli Bidenille tapa kuulla tutkijoita ja miettiä laajempaa kontekstia, jossa hänen virkakautensa on tapahtuu.

”Suuri osa keskustelusta koski laajempaa kontekstia, joka liittyy demokraattisten arvojen ja instituutioiden väliseen kilpailuun ja maailmanlaajuisiin suuntauksiin kohti totalitarismia”, nimettömänä esiintynyt lähde sanoi.

Lehden mukaan useimmat paikalla olleista tutkijoista ovat puhuneet avoimesti uhista, joiden he näkevät kohdistuvan Yhdysvaltojen demokratiaan.

Tutkijoiden mukaan uhat konkretisoituivat tammikuussa tapahtuneen Capitol-mellakan jälkeen. Tutkijat lisäävät, että uhkakuvia ruokkii myös joidenkin republikaanien jatkuva vuoden 2020 presidentinvaalien tulosten kieltäminen ja heidän pyrkimyksensä hakeutua osavaltioiden virkoihin.

Keskustelussa käsiteltiin myös samankaltaisuuksia nykypäivän ja toista maailmansotaa edeltäneen ajan välillä, jolloin kasvava autoritaarisuus ulkomailla löysi vastakaikua myös Yhdysvalloista.

Samankaltaisuuksia löytyi muun muassa vuoden 1940 vaaleja edeltäneistä vuosista. Tuolloin presidentti Franklin D. Roosevelt kamppaili kasvavia fasismisympatioita sekä toiseen maailmansotaan liittymisen vastustusta vastaan. Kun Saksan Adolf Hitler ja Italian Benito Mussolini vahvistivat valtaansa 1930-luvulla, pastori Charles Coughlin käytti radio-ohjelmaansa levittääkseen populistista ja antisemitististä sanomaa Yhdysvalloissa. Myös senaattori Huey Long yllytti amerikkalaisia Rooseveltia vastaan ja osoitti sympatiaa diktatuurihallintoja kohtaan.

Huoli demokratian vastaisista suuntauksista on jo pitkään puhuttanut Bidenia, joka aloitti kampanjansa vuoden 2020 presidentinvaaliin toteamalla, että käynnissä on ”taistelu kansakunnan sielusta”.

Demokraatit odottavat laajalti, että samat ajatukset ovat keskeisiä Bidenin uudelleenvalintakampanjassa, jos tämä päättää asettua ehdolle.

Biden on tuonut näitä teemoja esille julkisissa puheissaan. Viimeksi heinäkuussa hän kritisoi edeltäjäänsä Donald Trumpia siitä, ettei tämä ryhtynyt välittömiin toimiin 6. tammikuuta 2021, kun hänen innoittamansa mellakoitsijat hyökkäsivät Capitol-kukkulalle ja yrittivät kumota presidentinvaalin tuloksen.

”Et voi olla kapinamielinen ja demokratiamyönteinen”, Biden sanoi National Organization of Black Law Enforcement Executives -järjestölle pitämässään puheessa.

”Et voi olla kapinan kannattaja ja amerikkalaismielinen.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat