Poikkeuksellinen lausunto Yhdysvaltain oikeus­ministeriltä: ”Hyväksyin henkilökohtaisesti päätöksen tutkia Donald Trumpin asunnon”

Oikeusministeri Merrick Garland myös tuomitsi ”perusteettomat hyökkäykset” oikeusministeriötä ja FBI:ta vastaan.

Yhdysvaltojen oikeusministeri Merrick Garland.

11.8. 21:44 | Päivitetty 11.8. 23:47

Yhdysvaltain oikeusministeri Merrick Garland kommentoi torstai-iltana Suomen aikaa järjestetyssä tiedotustilaisuudessaan entisen presidentin Donald Trumpin kotiin tehtyä kotietsintää.

Garland kertoi tiedotustilaisuudessaan jättäneensä pyynnön liittovaltion oikeudelle etsintäluvan julkaisemisesta ”yleisen edun” nimissä. Liittovaltion poliisi FBI teki kotietsinnän Trumpin Mar-a-Lagon kartanoon maanantaina.

”Hyväksyin henkilökohtaisesti päätöksen tutkia Donald Trumpin asunnon”, Garland lisäsi.

Garlack myös tuomitsi ”perusteettomat hyökkäykset” oikeusministeriötä ja FBI:ta vastaan.

Tietojen mukaan Trumpin asunnon etsintä koski asiakirjalaatikoita, joita Trump on mahdollisesti ottanut mukaansa Valkoisesta talosta ja tuonut Floridaan. Näiden joukossa saattaa olla salaiseksi luokiteltuja asiakirjoja.

Yhdysvaltain kansallisarkisto haki jo helmikuussa 15 laatikollista Trumpin viemiä asiakirjoja Mar-a-Lagosta. Lain mukaan Trumpin olisi pitänyt luovuttaa asiakirjat, kun hänen kautensa presidenttinä päättyi. Osa näistä asiakirjoista oli luokiteltu salaisiksi, ja joukossa olisi lehden mukaan ollut muun muassa Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välistä kirjeenvaihtoa.

FBI oli tullut tiloihin kotietsintäluvan turvin. Entisen presidentin asuntoon tehty kotietsintä on hyvin poikkeuksellinen tapaus. On myös erittäin epätavallista, että keskeneräistä tutkintaa kommentoidaan.

Trump on syyttänyt Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä Joe Bidenia kotietsinnästä. Trumpin mukaan kyseessä on Bidenin kosto.

Biden tai kukaan Valkoisesta talosta ei ole tiennyt etukäteen FBI:n tekemästä kotietsinnästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat