Perjantaina puukotettu Salman Rushdie pääsi hengityskoneesta ja pystyy puhumaan – Epäilty sai syytteen murhan yrityksestä

Rushdien kimppuun hyökättiin perjantaina luentotilaisuudessa New Yorkin osavaltiossa. Rushdiesta annettiin jo 1980-luvulla tappokäsky hänen teoksensa Saatanalliset säkeet takia.

12.8. 18:37 | Päivitetty 14.8. 6:54

Kirjailija Salman Rushdie pääsi pois hengityskoneesta lauantai-iltana paikallista aikaa, hänen agenttinsa vahvistaa The New York Timesille. Agentti Andrew Wylien mukaan kirjailija kykeni myös puhumaan.

Salman Rushdieta puukotettiin perjantaina luentotilaisuudessa Chautauquan paikkakunnalla New Yorkin osavaltiossa.

Rushdien puukotuksesta epäiltyä syytetään toisen asteen murhan yrityksestä ja haastattelijan pahoinpitelystä aseella. The New York Times kertoo, että syyttäjien mukaan epäilty iski Rushdieta teräaseella yhteensä kymmenen kertaa.

Toisen asteen murha on yhdysvaltalaisen oikeusjärjestelmän termi, joka viittaa useimmiten siihen, että tekijä pyrki tappamaan tai oli vähintään tietoinen siitä, että toiminta voi suurella todennäköisyydellä johtaa toisen ihmisen kuolemaan, mutta teko ei ollut ennalta suunniteltu.

Syyttäjät pitävät Rushdien puukotusta kuitenkin harkittuna, mikä saattaa viitata muihin lieventäviin asianhaaroihin. Heidän mukaansa epäilty matkusti bussilla paikalle ja osti lipun tapahtumaan, jossa Rushdien oli määrä puhua.

Teosta epäilty on 24-vuotias ja asuu New Jerseyn osavaltiossa. Reutersin mukaan hänen vanhempansa ovat kotoisin Libanonista, mutta hän on syntynyt ja kasvanut Yhdysvalloissa.

Epäilty kiistää syytteet.

Paikallinen poliisi ja FBI selvittävät iskun motiivia, kertoo BBC. Vielä ei ole selvää, millaisella teräaseella kirjailijaa puukotettiin. Poliisin mukaan ennen tapahtumaa ei tullut uhkauksia.

Poliisi on aiemmin vahvistanut, että Rushdieta puukotettiin kaulaan ja vatsaan.

Rushdie vietiin helikopterilla läheiseen sairaalaan heti iskun jälkeen. Tuolloin Rushdien agentti Andrew Wylie tiedotti, että Rushdie oli joutunut leikkaukseen ja hengityskoneeseen. Hän kertoi, että kirjailija menettäisi todennäköisesti toisen silmänsä. Myös Rushdien maksa oli vaurioitunut ja kädessä olevat hermot olivat poikki.

Salman Rushdie vietiin puukotuksen jälkeen hoidettavaksi UPMC Hamot Surgery Center -sairaalaan Pennsylvanian Eriessä.

Rushdie, 75, on Intiassa syntynyt brittikirjailija, joka on joutunut viettämään äärimmäisen varjeltua elämää 1980-luvun lopulta lähtien.

Kirjailija Salman Rushdie vuonna 2008.

Iranin uskonnollinen johto langetti Rushdiesta tappokäskyn vuonna 1989. Vuonna 1998 Iranin presidentti Mohammad Khatami kuitenkin vakuutti Britannialle, että Iran ei aio noudattaa käskyä.

Rushdie oli joutunut jyrkän linjan muslimien hampaisiin teoksestaan Saatanalliset säkeet, joka kiellettiin muun muassa Iranissa.

Iranilainen uskonnollinen säätiö on luvannut Rushdien tappamisesta yli kolmen miljoonan euron arvoisen palkkion.

Lue lisää: Salman Rushdie on maailman kenties kuuluisin vainottu kirjailija – Iranin ajatollah langetti tappokäskyn vuonna 1989

Iranin hallinto ei ollut vielä lauantaina virallisesti kommentoinut Rushdieen kohdistunutta iskua.

Iranilainen media on ylistänyt hyökkääjää lauantaina. Äärikonservatiivinen sanomalehti Kayhan kutsui häntä urheaksi ja vastuuntuntoiseksi, kertoo uutistoimisto AFP.

”Suudelkaamme hänen käsiään, joka katkaisi vihollisemme kaulan”, lehdessä kirjoitettiin AFP:n mukaan.

Lehden johtajan nimittää Iranin hengellinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei.

Iranin tukeman libanonilaisen aseellisen ryhmän Hizbollahin edustaja kertoi uutistoimisto Reutersille lauantaina, ettei ryhmällä ole mitään lisätietoja Rushdien puukotuksesta.

”Emme tiedä mitään tästä aiheesta, joten emme kommentoi”, nimettömänä pysyttelevä edustaja sanoi.

Rushdieta autetaan juuri puukotuksen jälkeen.

Rushdien kimppuun hyökättiin, kun hän oli lavalla luentotilaisuudessa. Hänen oli määrä luennoida tilaisuudessa taiteellisesta vapaudesta.

Hyökkäys tapahtui noin kello 11 paikallista aikaa. Uutistoimisto AP:n toimittaja näki, kuinka mies kävi Rushdien kimppuun, kun tätä esiteltiin tilaisuuden alussa. Rushdie kaatui maahan, ja hyökkääjä saatiin otettua kiinni.

Myös tilaisuuden haastattelija sai iskussa lieviä vammoja kasvoihin.

Viestipalvelu Twitterissä julkaistulla videolla näkyy, kuinka kirjailijan ympärille kerääntyi ihmisiä puukotuksen jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat