Eurooppaa koetteleva kuivuus saattaa olla pahin 500 vuoteen, ja sillä on huolestuttavia seurauksia

Tutkija varoittaa, että kuluvan vuoden kuivuus saattaa olla pahinta 500 vuoteen. Maastopalojen tuhot ovat vuonna 2022 Euroopan maastopalojärjestelmän mittaushistorian laajimmat.

Kuivunut La Savoureuse -joen uoma itäranskalaisen Belfortin kaupungin kohdalla ja maastopaloja portugalilaisessa Celorico da Beirassa. Molemmat kuvat kuluvalta viikolta.

14.8. 11:53 | Päivitetty 14.8. 13:57

Länsi-, Keski- ja Etelä-Euroopassa ei ole satanut merkittävästi lähes kahteen kuukauteen, eikä helpotusta ole tulossa ainakaan lähipäivinä.

Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen YTK:n tutkija on varoittanut, että tämän vuoden kuivuus voi olla pahinta jopa 500 vuoteen. Asiasta uutisoivat esimerkiksi Euronews ja The Guardian.

Kuivuudella on ollut huolestuttavia seurauksia: useat merkittävät joet, kuten Rein, ovat kuivuneet poikkeuksellisen mataliksi.

Lisäksi uutistoimisto AFP raportoi, että Euroopan maastopalojen tuhojen laajuus on rikkonut ennätyksen jo nyt, vaikka metsäpalokausi on vielä käynnissä.

Palorintama eteni metsäalueella lounaisranskalaisen Hostensin lähistöllä perjantaina.

Edelliset kyseenalaiset ennätykset on rikottu vain muutamia vuosia aiemmin: Eurooppaa koetteli harvinaisen vakava kuivuus myös vuonna 2018.

Tuolloin Euroopan komission yhteinen tutkimuskeskus YTK ei löytänyt vertailukohdetta edes usean sadan vuoden takaa.

”Vuoden 2018 kuivuus oli niin äärimmäistä, että vaikka tarkasteli [sääilmiöitä] ainakin 500 vuotta taaksepäin, ei ollut muita vastaavia tapahtumia”, YTK:n vanhempi tutkija Andrea Toreti sanoi Euronewsin mukaan.

Rein-joen kuivuminen näkyi vetäytyneenä rantaviivana Bad Honnefissa, Saksassa 9. elokuuta.

Asuinlaivoja kuivuneen Rein-joen suuhaara Waalin laidalla Nijmegenissä, Alankomaissa 7. elokuuta.

Tutkija kertoi, että kuluvan vuoden kuivuus on vielä käynnissä, joten sen analysointi on vielä kesken. Alustava arvio on kuitenkin synkkä: Tutkijan mukaan riski kuivien olojen jatkumiselle seuraavan kolmen kuukauden aikana on ”hyvin suuri”.

”Kokemukseni perusteella luulen, että tämä vuosi on mahdollisesti vielä äärimmäisempi kuin vuosi 2018”, Toreti kertoi Euronewsin mukaan.

Kuivuus on laskenut merkittävästi eurooppalaisten jokien vedenkorkeuksia.

Esimerkiksi Saksan kansallinen hydrologiainstituutti (BfG) tiedotti torstaina vesiväylien tavallista matalammista vedenkorkeuksista jo seitsemättä kertaa elokuun aikana. Lähiviikkoina tilanteeseen odotetaan vain hienoisia parannuksia.

Matalammaksi on kuivunut esimerkiksi Rein, joka saa alkunsa Alpeilta Sveitsin ja Italian raja-alueelta. Saksan ohella sen varrella ovat muun muassa Itävalta, Ranska ja Alankomaat. Jokea käytetään laajasti kuljetuksiin, energia- ja juomavesituotantoon ja kasteluun.

Lue lisää: Uniperia uhkaavat uudet vaikeudet, kun Reinin veden­korkeus jatkaa laskuaan – Kaupallinen vesi­liikenne voi loppua jo muutaman päivän kuluttua

Samoin Italian pisimmän joen Pon ja Ranskan Loiren vedenkorkeus on laskenut huomattavasti.

Rahtilaiva kulki osittain kuivuneen joenuoman laidalla Düsseldorfissa, Saksassa 10. elokuuta.

Kuivuus näkyy myös metsäpalojen laajuudessa. Euroopan metsäpalotietojärjestelmä EFFIS aloitti mittauksensa vuonna 2006, ja vuoden 2022 palojen tuhot ovat mittaushistorian laajimmat.

”Kuivuus ja äärimmäisen korkeat lämpötilat ovat vaikuttaneet koko Eurooppaan tänä vuonna ja kokonaistilanne alueella on huolestuttava, koska maastopalokausi on vielä meneillään”, EFFIS-järjestelmän koordinaattori Jesús San-Miguel sanoi AFP:lle.

Lue lisää: ”Se mikä täällä on nyt, on meillä edessä 20 vuoden kuluttua” – Suomalaiset pelastajat suuntasivat Kreikkaan torjumaan maasto­paloja

Palot ovat aiheuttaneet tuhoa Euroopassa yhteensä 659 541 hehtaarin kokoisella alueella. Edellinen ennätys on vuodelta 2017, jolloin palojen tuhot ulottuivat elokuun 13. päivään mennessä 420 913 hehtaarin alueelle.

Ihmiset lohduttivat toisiaan metsäpalon laidalla O Ventossa, Espanjan itsehallintoalue Galiciassa 5. elokuuta.

Tuhoa on nähty muun muassa Itävallassa, Kroatiassa, Ranskassa, Kreikassa, Italiassa ja Portugalissa. Pahiten paloista on tänä vuonna kärsinyt Espanja.

San-Miguel sanoi AFP:lle myös, että palojen laajeneminen eteläisistä Välimeren maista ”maihin, joiden alueella paloja ei normaalisti ole” on ollut nähtävissä vuodesta 2010 lähtien.

Esimerkiksi Sloveniassa nähtiin viime kuussa sen nykyhistorian laajin maastopalo.

Helikopteri pudotti vettä savuavaan metsään läntisessä Sloveniassa lähellä Rencen kylää 23. heinäkuuta.

Lue lisää: Eurooppaa lähestyy jälleen helleaalto, vaikka kuivuus ja vesipula piinaavat jo monia maita: ”Tämä tulee olemaan uusi normaali”

Lue lisää: Hollannin hallitus julisti vesipulan kuivuuden vuoksi

Lue lisää: Oliivisato uhkaa kutistua Espanjassa helteiden ja kuivuuden takia – Oliivi­öljyn hinnan odotetaan nousevan

Lue lisää: Englannissa säännöstellään vettä ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

Oikaisu 14.8.2022 klo 13.56: Jutussa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti, että Reinjoki virtaa Italian ja Itävallan läpi. Todellisuudessa maat ovat vain joen varrella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat