Viranomaiset tappoivat Norjan Freya-mursun ihmisten turvallisuuden takaamiseksi

Lukuisista kehotuksista huolimatta ihmiset eivät jättäneet mursua rauhaan.

Freya veneen kannella heinäkuussa.

14.8. 16:43

Norjan viranomaiset ilmoittivat sunnuntaina, että Freyaksi nimetty mursu on tapettu. Paljon julkisuutta saanut nuori mursunaaras on ollut otsikoissa heinäkuun 17. päivästä lähtien, jolloin se nähtiin ensimmäisen kerran Oslon rannoilla.

Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Norjan kalatalousviraston johtajan Frank Bakke-Jensenin mukaan lopettamispäätös perustui arvioon ”jatkuvasta ihmisten turvallisuuteen kohdistuvasta uhasta”.

Bakke-Jensenin mukaan Freyan siirtämistä harkittiin, mutta sitä ei lopulta pidetty mahdollisena.

”Kävimme tarkasti läpi kaikki vaihtoehdot. Päädyimme siihen, ettei eläimen hyvinvointia voitu taata millään käytössä olevilla keinoilla”, Bakke-Jensen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteen mukaan Freya tapettiin ”humaanilla tavalla”. Sen ruumiille tehdään seuraavaksi tutkimuksia.

Norjalaisviranomaiset kertoivat jo aiemmin tällä viikolla harkitsevansa Freyan tappamista, koska ihmisjoukot eivät jättäneet 600-kiloista eläintä rauhaan.

Lukuisista kehotuksista huolimatta useat ihmiset menivät mursun lähelle katsomaan eläintä tai ottamaan siitä kuvia. Jotkut myös kalatalous­viraston mukaan heittelivät mursua esineillä ja menivät uimaan sen lähelle.

Kalatalousvirasto julkaisi viime viikolla kuvan, jossa suuri joukko ihmisiä seisoo kosketus­etäisyydellä mursusta. Kuvassa näkyy myös lapsia.

Mursut eivät tavallisesti hyökkää ihmisten kimppuun. Ne voivat kuitenkin tehdä niin, jos kokevat olonsa uhatuksi.

Freya tunnettiin erityisesti tavastaan kiivetä veneiden kansille pötköttelemään. Toisinaan sen kohteiksi joutuneet veneet hädin tuskin kannattelivat sen painoa.

Freyan nähtiin myös muun muassa jahtaavan ankkaa ja hyökkäävän joutsenen kimppuun.

Suurimman osan ajastaan Oslon rannoilla Freya kuitenkin nukkui. Mursut voivat nukkua jopa 20 tuntia vuorokaudessa.

Freya-nimi viittaa skandinaavisen mytologian kauneuden ja rakkauden jumalattareen.

Freya kiipesi veneen päälle 20. heinäkuuta Oslossa.

Tyypillisesti mursut elävät arktisilla alueilla. Freya ehti kuitenkin matkata Norjaa ennen Britannian, Hollannin, Tanskan ja Ruotsin rannikoille.

Mursu on suojeltu eläinlaji, joka syö pääasiassa selkärangattomia merieliöitä, kuten nilviäisiä, katkarapuja ja pieniä kaloja.

Myös Suomessa uutisoitiin heinäkuussa laajasti Haminaan eksyneestä mursusta. Huonokuntoista mursua yritettiin siirtää Korkeasaareen hoidettavaksi, mutta se kuoli nukutuksen aikana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat