Ukrainan väitetään iskeneen palkka-armeija Wagnerin päämajaan Itä-Ukrainassa

Ukrainan väitetään iskeneen Himars-raketin­heittimillä Wagnerin päämajaan Popasnan kaupungissa Itä-Ukrainassa. Isku on laittanut liikkeelle myös huhuja Wagner-ryhmän päärahoittajana pidetyn liikemies Jevgeni Prigožinin kuolemasta.

Venäjä-mielisiä joukkoja Popasnan kaupungissa Luhanskin alueella 2. kesäkuuta.

15.8. 17:26

Ukrainan on kerrottu iskeneen viikonlopun aikana venäläisen palkka-armeija Wagnerin päämajaan Popasnan kaupungissa, joka sijaitsee Itä-Ukrainassa Venäjän miehittämällä Luhanskin alueella. Mediatietojen mukaan Ukraina on saattanut tehdä iskun Yhdysvalloilta saaduilla Himars-raketin­heittimillä.

Uhrien määrästä ei medioiden ja sosiaalisen median lähteiden mukaan ole tarkkaa tietoa. Iskun väitetysti todistavat kuvat on julkaistu Telegramissa.

Asiasta kertovat esimerkiksi Euroopasta käsin toimivat venäläismediat Meduza ja Mediazona sekä Britannian yleisradioyhtiö BBC. Tietonsa ne pohjaavat Wagner-taistelijoiden Telegram-kanavalla julkaistuihin tietoihin sekä venäläisten toimittajien julkaisemiin tietoihin.

Iskusta kertoi myöhemmin Telegram-kanavallaan myös Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai sekä tutkivaa journalismia harjoittavan Bellincat-ryhmän tutkija Aric Toler. Toler julkaisi Twitterissä kuvia iskusta kertoen, että Wagner-ryhmän päärahoittajana pidetty liikemies Jevgeni Prigožin on saattanut olla päämajassa iskun aikaan.

Ukrainalainen kansanedustaja Oleksiy Hontšarenko kirjoitti Facebook-sivullaan: ”Popasnassa ei ole enää Wagnerin päämajaa. Kiitos Himars ja Ukrainan asevoimat!”

Hontšarenko jakoi myös muuta kuva- ja videomateriaalia, jonka kertoi esittävän iskun kohteeksi joutunutta Wagnerin tukikohtaa.

Meduzan mukaan Kremliä tukeva venäläistoimittaja Sergei Sreda paljasti päämajan sijainnin Telegram-julkaisussaan 8. elokuuta. Sreda vieraili päämajassa samaan aikaan, kun paikalla oli tiettävästi myös ”Putinin kokkina” tunnettu Prigožin.

Sredan julkaisemista kuvista kävi ilmi päämajan sijainti. Vaikka julkaisu poistettiin, sen kopio jäi kiertämään sosiaaliseen mediaan.

Venäläistoimittaja Sergei Sreda tuli paljastaneeksi Wagnerin päämajan sijainnin julkaistessaan siitä kuvia pikaviestipalvelu Telegramissa. Sreda poisti julkaisun, mutta kopio siitä jäi kiertämään verkkoon. Kuvakaappaus Telegramista.

Toinen Venäjän hyökkäystä kannattava venäläis­toimittaja Juri Kotenok vahvisti Telegramissa, että Ukrainan asevoimat on iskenyt ”yhteen Wagnerin sijainneista” Popasnan kaupungissa.

”Lähteeni Donbassissa vahvistavat sen. Varmaankin tehty Himarsilla. Ukrainalais­läheet väittävät Prigožinia kuolleeksi – emme vahvista tietoa”, Kotenok kirjoitti Telegramissa.

Ukrainan joukoilla on nyt Yhdysvaltojen toimittamia tarkkoja, pitkän kantaman Himars-raketinheittimiä, joiden avulla ne pystyvät iskemään pitkälle etulinjojen taakse.

Wagner-ryhmän päärahoittajana pidetään juuri Jevgeni Prigožinia, joka kuuluu Kremlin ja presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin. Ravintoloitsijana tunnettu ”Putinin kokiksi” kutsuttu Prigožin hoitaa Venäjän armeijan ruokahuoltoa. EU on asettanut henkilö­pakotteita myös Prigožinille.

Meduzan tutkivan jutun mukaan raja Venäjän varsinaisen armeijan, palkka­sotilaiden ja vapaaehtois­joukkojen välillä on täysin hämärtynyt, ja että yksityis­armeijat ovat osa Venäjän peiteltyä mobilisaatiota, jota johtaa Venäjän puolustus­ministeriö.

Lue lisää: Raja Venäjän varsinaisen armeijan, palkkasotilaiden ja vapaaehtois­joukkojen välillä on Ukrainassa hämärtynyt täysin, sanoo kokenut sotilas Meduzalle

Meduzan mukaan Wagnerin palkkasotilaita käytetään Ukrainassa iskujoukkoina, joita täydennetään maahanlasku­joukoilla.

Wagner-joukot ovat aikaisemmin toimineet myös Syyriassa, Libyassa, Malissa ja Keski-Afrikan tasavallassa, ja ne on yhdistetty useisiin Ukrainassa tehtyihin sotarikoksiin.

Joidenkin ukrainalaistietojen mukaan Wagner saattaisi olla myös heinäkuun lopulla tehdyn Olenivkan vankilaiskun takana.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat