Tutkijat: Ydinsota Venäjän ja Yhdysvaltain välillä voisi johtaa yli viiden miljardin ihmisen kuolemaan ruoan­tuotannon romahtaessa

Yhdysvaltalaisen yliopiston mallinnusten mukaan Intian ja Pakistanin ydinsota voisi tappaa runsaat kaksi miljardia ihmistä. Planeetan jäähtyminen toisi mukanaan ruoantuotannon häiriöitä, ja tilannetta pahentaisi suurten tuottaja­maiden vientirajoitukset.

Kuva Ranskan tekemästä ydinkokeesta Mururoan atollilla Ranskan Polynesiassa vuonna 1970.

15.8. 21:40

Venäjän ja Yhdysvaltain välinen täysimittainen ydinsota voisi johtaa yli viiden miljardin ihmisen kuolemaan, kertoo maanantaina julkaistu tutkimusartikkeli akateemisessa vertaisarvioidussa Nature Food -lehdessä.

Yhdysvaltalaisen Rutgersin yliopiston tutkijajoukon päätelmien mukaan ydinräjähdykset synnyttäisivät valtavia tulipaloja, jotka puskisivat ilmakehään suuria määriä tuhkaa ja nokea. ”Se leviäisi maailmanlaajuisesti ja jäähdyttäisi nopeasti planeettaa”, tutkimuksessa sanotaan.

Planeetan kylmeneminen johtaisi ruoantuotannon häiriöihin ja toisi mukanaan laajaa nälänhätää. Samojen tutkijoiden mukaan pienempi ydinsota Intian ja Pakistanin välillä voisi johtaa runsaan kahden miljardin ihmisen kuolemaan.

Arviot yli viidestä ja kahdesta miljardista kuolleesta ovat pahimman luokan skenaarioita, joita tutkijoiden käyttämät ilmatilamallinnukset ja muut arviot osoittivat.

Tutkijat viittaavat muun muassa historian suuriin tulivuoren­purkauksiin, kuten indonesialaisen Tamboran purkaukseen vuonna 1815.

Tamboran synnyttämä tuhkapilvi viilensi vuodeksi koko maapalloa niin, että vuosi 1816 tunnetaan kesättömänä. Sadot epäonnistuivat eri puolilla maailmaa ja ainakin kymmeniä­tuhansia ihmisiä kuoli nälkään ja sairauksiin Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa asti.

Nykyaikaisessa maailman­taloudessa ruuantuotannon jyrkkä väheneminen joissakin suurissa tuottajamaissa toisi tutkijoiden mukaan mukanaan sen, että myös ruoan vientiä alettaisiin rajoittaa. Se olisi tuhoisaa esimerkiksi niissä Afrikan ja Lähi-idän maissa, joissa ollaan hyvin riippuvaisia tuontiruuasta.

Ruokatilanteen paheneminen riippuisi siitä, miten paljon ydinaseita käytetään ja miten laajalla alueella. Tutkijoiden mukaan rajatumpi ydinsota Intian ja Pakistanin välillä vähentäisi maailman ruoantuotantoa seitsemisen prosenttia 1–5 vuoden aikahaarukassa.

Laajamittainen suurvaltojen ydinsota puolestaan johtaisi siihen, että maailman ruoantuotanto putoaisi 90 prosentilla noin 3–4 vuodessa, tutkijat arvioivat.

Tutkijoiden mukaan heidän tekemänsä mallinnukset ”alleviivaavat kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä, jotta ydinsota vältetään”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat