Australian pääministeri syyttää edeltäjäänsä ”demokratian halveksinnasta”: Scott Morrisonin kerrotaan kahmineen salaa puolen tusinaa ministerin­salkkua

Entinen sisäministeri vaatii Australian entisen pääministerin Scott Morrisonin eroa parlamentista. Morrisonin sanotaan kahmineen salaa viiden muunkin ministerin tehtäviä.

Australian nykyinen pääministeri Anthony Albanese (vas.) syyttää edeltäjäänsä Scott Morrisonia demokratian halventamisesta.

16.8. 16:46

Australian uusi pääministeri Anthony Albanese on syyttänyt edeltäjäänsä Scott Morrisonia ”ennennäkemättömästä demokratian halveksinnasta”, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Albanesen mukaan toukokuussa vaalien kautta syrjään astunut Morrison oli kahminut salaa pääministerikaudellaan viiden muunkin ministerin tehtäviä: terveys-, valtiovarain-, talous-, sisä- ja resurssiministerin tehtäviä.

Jo maanantaina Albanese kertoi tutkivansa tuoreita väitteitä, joiden mukaan Morrison oli kahminut päätöidensä oheen kolmen eri ministerin tehtäviä. Tiistaina oheissalkkujen määrä oli Albanesen tietojen mukaan noussut viiteen.

Lue lisää: Australian entinen pääministeri Scott Morrison johti väitetysti salaa kolmea ministeriötä pääministerinä toimimisen lisäksi

Australialainen ABC-kanava kertoo, että esimerkiksi Morrisonin hallituksen sisäministeri Karen Andrews kertoi olleensa tietämätön siitä, että Morrison oli tehnyt itsestään myös toisen sisäministerin. Andrewsin mielestä Morrisonin on erottava parlamentista.

Morrisonin keskustaoikeistolainen liberaalipuolue putosi oppositioon toukokuussa pidettyjen parlamenttivaalien seurauksena. Valtaan nousi Albanesen johtama työväen­puolue.

Morrison on julkaissut Facebookissa pitkän kirjoituksen, jossa hän sanoo, että hän oli tukeutunut poikkeuksellisiin järjestelyihin koronaviruspandemian vuoksi. Hän myönsi, että ”jälkikäteen ajatellen nämä järjestelyt olivat tarpeettomia”.

Morrison sanoi toimineensa hyvää tarkoittaen, mutta esitti myös anteeksipyynnön asiasta pahastuneille entisille ministerikollegoilleen.

Maanantaina kerrottiin, että Morrisonin aikainen terveysministeri Greg Hunt suostui vuonna 2020 jakamaan ministerintehtävänsä Morrisonin kanssa sen varalta, että hän olisi päätynyt toimintakyvyttömäksi koronavirustartunnan vuoksi.

Morrisonin on kerrottu esimerkiksi käyttäneensä hyväkseen salaista resurssiministerin tehtäväänsä estääkseen kiistanalaisen kaasunetsintäluvan myöntämisen viime vuoden joulukuussa. Varsinainen resurssiministeri Keith Pitt ei ollut vastustanut kaasunetsintä­lupaa, mutta Morrison jyräsi ministerikollegansa vaalitaktisista syistä, brittilehti The Guardian kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat