Trumpia vastaan noussut republikaani Liz Cheney koki murska­tappion esi­vaaleissa

Cheney oli ennen kolmanneksi vaikutusvaltaisin republikaani edustajainhuoneessa. Kannatus kotiosavaltiossa Wyomingissa romahti, kun Cheney suututti Trumpin.

Kongressiedustaja Liz Cheney puhui heinäkuussa erityisvaliokunnassa, joka tutkii kongressitalon valtausta 6. tammikuuta 2021.

16.8. 22:13 | Päivitetty 17.8. 7:52

Wyomingin osavaltiossa Yhdysvalloissa ratkesi tiistaina merkittävä esivaalitaistelu, kun Donald Trumpin suosima juristi Harriet Hageman voitti selvästi republikaanipuolueen ehdokkuuden edustajainhuoneeseen. Hageman nousee näin republikaanipuolueen entisen tähden Liz Cheneyn tilalle.

Kun äänistä oli laskettu 86 prosenttia, Hageman oli saamassa yli 65 prosentin äänisaaliin ja Cheneyn tulos oli jäämässä 30 prosenttiin.

Tulos on suora voitto Trumpille, sillä Cheney on yksi hänen merkittävimmistä kriitikoistaan republikaanipuolueessa. Trump ja hänen kannattajansa pyrkivät käyttämään esivaaleja savustaakseen vastustajansa ulos puolueesta.

Republikaanien esivaaleissa valitaan ehdokkaita, jotka kohtaavat marraskuun kongressivaaleissa demokraattipuolueen vastaehdokkaitaan.

Wyomingin esivaali oli erittäin seurattu, sillä monet kyselyt näyttivät jo etukäteen, että Cheney on häviämässä selvästi Hagemanille menettämänsä uransa kongressissa. The Washington Post -lehden mukaan päivän kysymys kuului: ”Kuinka pahasti Liz Cheney häviää esivaalissa?”

Cheneyn voi sanoa hävinneen Hagemanin sijaan Trumpille. Monet republikaanit äänestävät Trumpin tukemia ehdokkaita ja toivovat Trumpin pyrkivän presidentiksi taas vuonna 2024.

Cheney on joutunut Trumpin viholliseksi siksi, että hän äänesti Trumpin vastaisten virkarikossyytteiden puolesta 2021. Lisäksi Cheney kuuluu kongressitalon mellakkaa tutkivaan erityisvaliokuntaan ja on siinä roolissa näkyvä Trumpin valtakauden kyseenalaistaja.

Trumpin kannattajat yrittivät 6. tammikuuta 2021 mellakallaan kääntää vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen, joka teki demokraatti Joe Bidenista presidentin.

Kotiosavaltiossaan Wyomingissa Cheneystä on tullut monen rivirepublikaanin näkökulmasta suuri petturi. The New York Timesin mukaan Cheneylle satelee tappouhkauksia ja hän ei enää uskalla antaa tietoja matkasuunnitelmistaan. Cheney järjesti kampanjatilaisuuksia vain kutsuvieraille kotonaan.

Republikaani Harriet Hageman kampanjatilaisuudessa Wyomingissa 14. kesäkuuta.

Viime vuoden toukokuussa kongressin edustajainhuoneen republikaanit äänestivät Cheneyn ulos puolueen puheenjohtajistosta. Trump tokaisi tuolloin vahingoniloisesti, että ”Liz Cheney on katkera ja kammottava ihminen”.

Liz Cheney, 56, on entisen varapresidentin Dick Cheneyn tytär, jota pidettiin aiemmin republikaanipuolueen tähtenä. Edustajainhuoneessa hän oli ennen Trumpin suututtamista kolmanneksi vaikutusvaltaisin republikaani.

Asianajajataustainen Harriet Hageman oli ennen Cheneyn tukija, mutta nykyään hän kuuluu puolueensa suureen Trump-haaraan. Hänen mukaansa vuoden 2020 presidentinvaalit olivat huijaus.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat