Apinarokko on tarttunut ensimmäistä kertaa ihmisestä koiraan – Tartunta koti­eläimeen ei herätä vielä huolia mutaatiosta

Pariisissa viime viikolla raportoitu tapaus on myös ensimmäinen kerta, kun tauti tarttuu koiraan.

Apinarokkotaruntoja on raportoitu yli 35 000 tämän vuoden aikana. Tautiin on kuollut 12 ihmistä. Kuvituskuva.

18.8. 7:55

Apinarokko on tarttunut ensimmäistä kertaa ihmisestä koiraan Pariisissa, kertoo Maailman terveysjärjestö (WHO) uutistoimisto AFP:n mukaan.

Viime viikolla lääketieteellisessä The Lancet -lehdessä raportoitu tartunta tapahtui kahden yhdessä asuvan miehen ja heidän italianvinttikoiransa välillä.

Sen uskotaan olevan ensimmäinen ihmisen ja eläimen välillä tapahtunut tartunta sekä ensimmäinen kerta, kun apinarokko tarttuu koiraan. WHO varoittaakin nyt apinarokkoon sairastuneita välttämään eläinten altistamista taudille.

Asiantuntijat olivat tietoisia teoreettisesta riskistä, että apinarokko voisi tarttua eläimestä ihmiseen. Kun virus tekee lajienvälisen hypyn, herää pelko viruksen mahdollisuudesta mutatoitua vaarallisesti.

Tämä pelko ei ole vielä toteutunut, eikä niin todennäköisesti tapahdu, jos tauti tarttuu lemmikkieläimiin.

”En odota viruksen kehittyvän lainkaan nopeammin yhdessä koirassa kuin yhdessä ihmisessä”, sanoi WHO:n apinarokkoasiantuntija Rosamund Lewis.

Suurin riski liittyy sein sijaan kodin ulkopuolella asuviin eläimiin, kuten jyrsijöihin, joiden suurten kantojen keskuudessa virus voisi levitä nopeasti.

Tämän vuoksi Lewis painotti myös tarkkaavaista ja oikeaoppista jätehuoltoa kotitalouksissa, joissa on ollut apinarokkoa.

”Virus kehittyy nopeasti prosessissa, jossa yksi eläin tartuttaa toisen, joka tartuttaa toisen, joka tartuttaa toisen.”

Apinarokko havaittiin alun perin tutkimuksessa käytetyissä apinoissa vuonna 1958, mutta yleisimmin se esiintyy jyrsijöiden keskuudessa. Ensimmäinen ihmistartunta havaittiin vuonna 1970.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat