Raportti: Viranomaisten määräämät kotiarestit lisääntyneet Kiinassa kovaa tahtia

Kiinassa voi päätyä myös lailliseen kotiarestiin sangen mielivaltaisista syistä.

Chen Guangcheng on ulkomailla tunnetuin Kiinassa kotiarestissa ollut aktivisti. Hän oli sokea, itseoppinut köyhien asianajaja, joka pakeni kotiarestista Yhdysvaltain lähetystöön vuonna 2012. Hän asuu nyt Yhdysvalloissa.

6.9. 12:00

Kiinan viranomaiset pitävät epäiltyjä kotiarestissa kiihtyvää tahtia. Vuonna 2013 kotiarestissa istui vuodessa vajaat 20 000 henkeä, nyt vuosittaiset lukemat ovat yli sadantuhannen.

Näin arvioi Aasian oikeudellisiin asioihin pureutuva, riippumaton kansalaisjärjestö Safeguard Defenders (SD) tiistaina julkaistavassa raportissaan. Helsingin Sanomat kertoo raportista ensimmäisenä viestimenä Suomessa.

Kotiaresti voi Kiinassa napsahtaa, jos on tutkinnan kohteena, odottaa oikeudenkäyntiä tai jos on uhkaksi kansalliselle turvallisuudelle.

Käytännössä Kiinassa kuka tahansa viranomaisten hankalana pitämä ihminen voidaan panna kotiarestiin päiviksi tai jopa kuukausiksi, sillä poliisi voi käynnistää tai sanoa käynnistävänsä esitutkinnan sangen mielivaltaisesti. Kansallisen turvallisuuden uhkakin on venyvä käsite.

Arestia käytetäänkin paljon äänekkäitä aktivisteja ja viranomaisten toiminnan arvostelijoita vastaan.

Kevyimmillään kotiaresti tarkoittaa sitä, että arestiin pantu voi poistua kotoa, kunhan hän vain aina kertoo lähdöstään viranomaisille. Kevytvalvonnassa oleva saa käyttää internetiä, mutta viranomaiset seuraavat tarkasti, mitä hän verkossa ja sosiaalisessa mediassa tekee.

Rankimmillaan kotiarestiin määrätty ei voi poistua vahditusta kotiovestaan – se on saatettu jopa lukita ulkoapäin –, eikä hän saa olla yhteydessä kehenkään, edes lakimieheensä. Tällöin katkaistaan myös internetyhteydet.

SD vertaakin kovinta kotiarestia vankilassa olemiseen.

Yllä oleva grafiikka näyttää siltä, että kotiarestien määrä olisi kääntynyt laskuun viime vuonna, mutta luultavimmin näin ei ole. Viime vuoden kirjaukset oikeustapauksista ovat Kiinassa yhä kesken.

Kiinan virallisesti ilmoittamat kotiarestimäärät ovat huomattavasti SD:n arvioita pienempiä. Syy on se, että virallinen Kiina ei kirjaa tilastoonsa kuin osan aresteista.

SD on louhinut tietojaan Kiinassa virallisesti kirjatuista tuomioista ja oikeudellisista päätöksistä. Raportti väittää, että senkin luvut aresteista olisi tehty maltillisesti, toisin sanoen ennemmin ala- kuin yläkanttiin.

Raportti löytää kotiarestien määrän kasvuun kaksi syytä. Lakia muutettiin vuonna 2013 niin, että arestien käyttö helpottui. Samoihin aikoihin Kiinan johdossa aloitti Xi Jinping. Hänen aikakaudellaan vastarannankiiskien ja hallinnon vastaisten aktivistien kohtelu on kiristynyt.

SD:n arviossa ovat mukana vain lainmukaisin toimin kotiarestiin asetetut ihmiset. Laittomien kotiarestien määrästä SD ei uskalla sanoa edes sitä, onko niitä laillisia enemmän vain vähemmän.

Lain pykälä täyttyy, kun viranomaiset antavat arestiin määrätylle tai tämän perheelle virallisen ilmoituksen arestista ja sen kestosta.

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat