Oppositio­poliitikko Navalnyi listasi liudan oligarkkeja ja Putinin sisä­piiriläisiä, jotka ovat välttäneet pakotteet – Tutkija: Henkilö­­pakotteita olisi voitu suunnitella paremmin

Henkilö­pakotteita olisi voitu suunnitella paremmin, sanoo tutkija. Ei kuitenkaan ole varmaa, että juuri tiukat pakotteet kaikille olisi toimivin strategia.

Aleksei Miller (vas.), Aleksei Navalnyi ja Roman Abramovits.

18.8. 17:31 | Päivitetty 18.8. 18:15

Venäjän merkittävin oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi syyttää länsimaita hampaattomasta pakotepolitiikasta. Navalnyin mukaan monet venäläiset suurliikemiehet eli oligarkit pääsevät pakotteista kuin koira veräjästä.

”Tämä on raivoketju siitä, ettei melkein mitään ole tehty”, Navalnyi aloittaa vuodatuksensa viestipalvelu Twitterissä.

28 twiitin pituisessa twiittiketjussa Navalnyi nimeää pitkän listan venäläis­miljardöörejä ja presidentti Vladimir Putinin sisäpiiriläisiä, jotka ovat välttäneet pakotteet kokonaan tai osittain.

Heistä merkittävimpänä Navalnyi pitää Gazpromin toimitusjohtajaa Aleksei Milleriä. Maailman suurin kaasuyritys Gazprom on Eurooppaa koettelevan energiakriisin ytimessä.

Navalnyi kysyy, miksi esimerkiksi öljy-yhtiö Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin on pakotelistalla, mutta Miller ei. Miesten asema on monella tavalla identtinen.

Ulkopoliittisen instituutin tutkimusjohtaja Mikael Wigell sanoo, että henkilö­pakotteita olisi voitu suunnitella paremmin.

”Henkilöpakotteiden lista on pidentynyt, mutta siinä ei ole oltu niin strategisia kuin olisi voitu olla. Henkilöpakotteita olisi voitu kohdistaa järkevämmin”, hän sanoo.

Ei kuitenkaan ole varmaa, että juuri tiukat pakotteet kaikille olisi toimivin strategia.

”Ei välttämättä ole niin, että kannattaa asettaa kaikille yhdenmukaiset pakotteet. Pakotteilla voisi myös lyödä kiilaa, niin että eri oligarkeilla olisi erilaiset intressit”, Wigell sanoo.

Mikael Wigell.

Wigell korostaa, että tällainen ”strateginen kiilaaminen” ei ole ollut ainakaan ääneen lausuttua politiikkaa. Hänellä ei siis ole tietoa siitä, että tällaista pakote­politiikkaa olisi tietoisesti käytetty.

Millerin ei tiedetä suhtautuneen yhteis­työ­kykyisesti lännen suuntaan. Kun Miller lisättiin Yhdysvalloissa pakotelistalle vuonna 2018 – ei Ukrainan sotaan liittyvistä asioista –, Miller kertoi olevansa asiasta ylpeä.

Aleksei Miller.

”Kun en ollut ensimmäisellä pakote­listalla, jouduin pohtimaan, onko minussa jotain vialla. Mutta nyt olen vihdoin mukana. Se tarkoittaa, että teemme kaiken oikein”, Miller kommentoi tuolloin.

Miller lisättiin Venäjän helmikuussa aloittaman hyökkäyksen vuoksi myös Britannian pakotelistoille, mutta ei edelleenkään Euroopan unionin.

Yhdysvallat taas ei ole asettanut pakotteita Roman Abramovitšille. Abramovitš tunnetaan jalkapalloseura Chelsean entisenä omistajana.

Navalnyin mukaan Abramovitšin enemmistö­omistama Evraz Group toimittaa Venäjän puolustus­ministeriölle terästä eli osallistuu suoraan sodan ylläpitämiseen.

Roman Abramovitš.

Abramovitšin ei yleensä ole katsottu olevan Putinin lähintä sisä­piiriä, vaikka viime aikoina asiaa on arvioitu uudestaan. Navalnyin mukaan käytännössä kaikki venäläis­miljardöörit ovat vähintään hiljaisia tukijoita sodalle ja Putinille.

Venäjän 200:sta rikkaimmasta ihmisestä vain 46 on pakote­listoilla, Navalnyi sanoo. Pakote­listoilta puuttuu esimerkiksi Venäjän toiseksi rikkain ihminen Vladimir Potanin.

henkilöpakotteet ovat vain osa Venäjää vastaan määrätyistä pakotteista, eivätkä välttämättä tehokkain.

Mikael Wigellin mukaan muut kuin henkilöpakotteet Venäjää vastaan ovat olleet ennennäkemättömän järeitä ja vaikuttavia.

”Teknologian vientirajoitteet tekevät Venäjälle todella paljon hallaa. Ne ovat tehokkaita hidastamaan talouden modernisaatiota ja Venäjän aseteollisuutta, mutta ne purevat vasta pidemmällä aikavälillä”, Wigell sanoo.

Navalnyi sanoo, että oligarkit ovat onnistuneet piilottamaan Euroopassa olevaa omaisuuttaan naurettavan helposti.

”Tästä minulla ei ole kovaa dataa, mutta jonkin verran on indikaatiota siitä, että omistuksia onnistuttiin piilottamaan. Pakotteiden määrääminen kesti jonkin aikaa, ja se antoi aikaa piilottaa omaisuutta. Varsinkin Arabiemiraatit ja Dubai toimivat turva­satamina venäläisille”, Wigell sanoo.

Navalnyi käyttää esimerkkinä myös Putinin tiedottajan Dmitri Peskovin tytärtä Liza Peskovaa. Navalnyin mukaan Peskova yksinkertaisesti siirsi Pariisin-asuntonsa äitinsä nimiin. Äidillä on eri sukunimi kuin Peskovalla.

Kaikki pakotteet välttäneet venäläisvaikuttajat eivät ole miljardöörejä.

Myös kosmonauttina tunnettu Valentina Tereškova vältti Navalnyin mukaan pakotteet yksinkertaisesti niin, että jätti saapumatta duuman istuntoon sinä päivänä, kun sodasta päätettiin. Tereškova asuu Navalnyin mukaan Italiassa.

Tereškova, 85, kävi ensimmäisenä naisena avaruudessa 1963. Hän on edelleen nuorin avaruudessa käynyt nainen.

Korruption tutkijana tunnetuksi tullut Navalnyi lienee Venäjän tunnetuin oppositio­vaikuttaja huolimatta siitä, että hän istuu parhaillaan yhdeksän vuoden vankeus­tuomiota. Tuomiota pidetään poliittisena. Vuonna 2020 Navalnyi yritettiin myrkyttää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat